En Sıcak Konular

İstifanın amacı sivil otoriteyi kurtarmak

24 Haziran 2010 11:44 tsi
İstifanın amacı sivil otoriteyi kurtarmak Obama'nın Afganistan'daki komutanı McChrystal'ı görevden almasını dünya basını manşetten verdi. McChrystal Beyaz Saray'a girerken görülüyor.

ABD Başkanı Obama'nın Afganistan'daki güçlerin komutanı Orgeneral Stanley McChrystal'ı kovması dünya basınında geniş yer buldu.

Stanley McChyrstal, Rolling Stones dergisine verdiği mülakatta, Obama dahil Washington yönetiminin bazı üst düzey isimleri hakkında alaycı ifadeler kullanmıştı.

The Guardian, "Obama savaş komutanının işine son verdi" manşetini atarken, Başkan Obama'nın McChrystal'ın sarfettiği sözler nedeniyle hem Afganistan'daki savaşı hem de ordunun sivil otoriteye hesap verme zorunluluğunu göz ardı ettiği şeklindeki ifadelerini aktarıyor.

Gazetenin iç sayfalarında yer alan geniş analizlerde ise McChrystal'ın görevine son verilmesinin ardından ABD'nin Afganistan stratejisi hakkında da endişelerin doğduğu dile getiriliyor.

McChrystal'ın Rolling Stones dergisine verdiği mülakatın ordu ile siyasetin üst kademelerindeki isimler arasındaki derin ayrımı gözler önüne serdiği belirtiliyor.

OBAMA ŞÜPHE DUYSA BİLE
Guardian yazarı Simon Tisdall da bugünkü köşesinde konuyla ilgili gelişmeleri değerlendirdi. McChrystal'ın mülakatında Obama'nın askerler yanında huzursuz olduğunu söylediğini hatırlatan Tisdall, "Obama generallerinden şüphe duysa bile, savaşı sürdürdüğü müddetçe onların insafında olacak" diyor.

Gazete, başyazılarından birini de bu konuya ayırdı. McChrystal'ın ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai hariç neredeyse birlikte çalıştığı herkes hakkında alaycı ifadeler kullandığına dikkat çeken Guardian, Obama'nın böylesi bir ihtilafın devamına izin vermesinin mümkün olmadığını yazdı.

Meksika Körfezi'ndeki kriz nedeniyle liderlik vasıflarının sorgulanmaya başladığı bir sırada Obama'nın McChrystal üzerinde otoritesini göstermekten başka bir seçeneği olmadığını savunan gazete, "Ancak asıl sorun çatışma içindeki bir ekip değil, yolunda gitmeyen bir savaş" diyor ve şu yorumda bulunuyor:



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,219 µs