En Sıcak Konular

'Taş atan çocuk yasasında' Öcalan sürprizi

24 Haziran 2010 11:43 tsi
Taş atan çocuklarla ilgili TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen tasarıda çocuklara yönelik olmayan düzenlemeler de var. Tasarıya göre, Öcalan artık İmralı'da infaz hâkimiyle görüşebilecek

Radikal Gazetesi'nde Yurdagül Şimşek'in haberine göre, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen taş atan çocuklarla ilgili tasarı ile disiplin cezalarına karşı yapılan şikâyet üzerine infaz hâkimi gerekli görürse hükümle veya tutukluların savunmasını bulundukları ceza infaz kurumunda da alabilecek. Tasarıyla, Abdullah Öcalan’a İmralı’da infaz hakimiyle görüşme yolu açılıyor.

Adalet Komisyonu’nda önceki gün kabul edilen Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nda çocuklara yönelik olmayan düzenlemeler de yer aldı. Tasarı le İnfaz Hâkimliği Kanunu’nda da değişiklik öngörüldü.

Buna göre, cezaevlerindeki disiplin cezalarına karşı yapılan şikâyet üzerine, infaz hâkimleri artık hükümlü ve tutuklunun sözlü olarak savunmasını alacak, talep edilen delilleri toplayıp değerlendirdikten sonra karar verecek. Hükümlü veya tutuklu, savunmasını, hazır bulunmak ve vekaletnamesini ibraz etmek koşuluyla avukatı ile birlikte veya avukatı aracılığıyla yapabilecek. İnfaz hâkiminin gerekli görmesi durumunda, hükümlü veya tutuklunun savunması ceza infaz kurumunda da alınabilecek. Tasarı ile ayrıca, İnfaz Hâkimliği Kanunu’nun, 2. maddesinde yer alan ‘İnfaz hâkimlikleri, kuruldukları yer adliye binasında görev yapar’ fıkrası da yürürlükten kaldırılıyor. Tasarının yasalaşmasından önce verilen disiplin cezalarına karşı, yasalaşmasından sonra altı ay içinde itiraz edilebilecek.

Komisyondaki görüşmelerde CHP’liler, infaz hâkiminin hükümlü ve tutuklunun savunmasını cezaevinde almasına ilişkin düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğunu, Habur’da yaşananların bu düzenleme ile ilgisi olup olmadığını sordu. CHP ile DTP bu düzenlemenin tasarı metninden çıkarılmasını da istedi. AK Partili üyeler ise, terör örgütü üyelerinin sık sık cezaevinden adliyeye gelme yoluna başvurup bunu istismar ettiklerini ifade ederek, cezaevinde savunma almanın bir zorunluluk değil seçenek olarak yasaya konulmak istendiğini belirttiler. AK Partililer, ayrıca bazı CHP’li üyeler ile de bu konuda özel olarak görüşerek düzenlemeyi desteklemelerini istedi. Bunun üzerine CHP’liler söz konusu hükmün tasarı metninden çıkarılması isteklerinden vazgeçti.

Söz konusu düzenleme başta İmralı’da bulunan Öcalan olmak üzere terör örgütü üyelerini de kapsayacak. Öcalan’a İmralı’da infaz hâkimi ile görüşme yolu da açılacak.

Tasarı ayrıca, yürürlükteki TCK uyarınca üç yıldan sekiz yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar para cezası öngörülen göçmen kaçakçılığı suçuna ilişkin yaptırımlar da ağırlaştırılıyor. Tasarı, yasalaştığında, göçmen kaçakçılığı suçu teşebbüs aşamasında dahi kalsa, tamamlanmış gibi ceza verilecek.



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,418 µs