En Sıcak Konular

5 Avrupa ülkesinde anayasa mahkemesi sigaraya geçit vermemiş

24 Haziran 2010 10:28 tsi
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Danıştay'ın kahvehanelerde sigara yasağının kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne gitmesine benzer davaların, Avrupa'da sigara içmeyenlerin lehine sonuçlandığını söyledi.

Dağlı, yaptığı açıklamada, Fransa, İsviçre, Hollanda, İngiltere ve Norveç'te sigara yasağının kalkması için bu ülkelerin anayasa ve yüksek mahkemelerine yapılan başvuruların reddedildiğini kaydetti.

Prof. Dağlı, 2007 yılında Fransa'da, Fransız Danıştayı'nın temel özgürlüklere ve ölçülülük ilkesine aykırılık gerekçesiyle başvurduğu anayasa mahkemesinden eli boş döndüğünü hatırlattı. Dağlı, benzer davaların benzer gerekçelerle İsviçre, Hollanda, İngiltere ve Norveç'te açıldığını ancak, yüksek mahkemeler tarafından bu davaların reddedildiği bilgisini verdi.

İsviçre Yüksek Mahkemesi kararının anlamlı olduğunu dile getiren Dağlı, kararda, sağlık hakkının korunmasının bireysel ve ticaret hakkının üzerinde olduğunun altının çizildiğini belirtti.

Prof. Dağlı, sigara sanayisinin boş durmadığını ve yandaş elde etme ve yandaşlıklarını güçlendirme çabası içinde olduğunu belirterek, "Türkiye Sigara İçenler Derneği'nin (SİD) kurulması için lobi faaliyetleri devam ediyor. Toplum tarafından tanınan potansiyel kişilerin belirlenmesi ve gecikmeden potansiyel adaylarla Türkiye'de SİD kurmak için çalışmalar sürüyor. Sigara endüstrisi yasaklar karşısında boş durmayacaktır." diye konuştu.

 cihan



Bu haber 473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,201 µs