En Sıcak Konular

Altın değerinde rapor

24 Haziran 2010 09:46 tsi
Türkiye ekonomik anlamda kalkınmanın yolllarını bilimsel çalışmalarla desteklenen raporlarla hayata geçirmenin planlarını yapıyor.

Madenciliğin Sorunları Araştırma Komisyonu'nun raporunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ikiye ayrılarak Madencilik Bakanlığı kurulması önerildi. Raporda, altın madenciliğine de önem verilmesi istendi.

Meclis'te kurulan Madenciliğin Sorunları Araştırma Komisyonu raporunu tamamladı. AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu'nun başkanlığını yaptığı komisyon raporunda madencilik sektörünün sorunlarının çözümüne yönelik önemli önerilerde bulunuldu.

Meclis raporunda madencilik sektörünün sorunlarını çözümü içen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ikiye ayrılarak madencilik için ayrıca 'Madencilik Bakanlığı' kurulması istendi. Raporda, "Bakanlıklar ve kurumların koordinasyon eksikliğine dayalı olarak, ruhsat sahiplerinin maliyetini arttırıcı unsurları iş ve zaman kaybı gibi tetikleyen ve istihdam oluşturacak müteşebbisleri yıpratıcı bir güç olarak ortaya çıkan, yetki karmaşasına son vermek için  madencilikle ilgili izinlerin tek bir otorite tarafından verilmese yararlı olacaktır" denildi.

KDV İSTİSNASI SAĞLANMALI

Madencilik Araştırma Komisyonu raporunda madencilik sektörünün sorunlarının çözümüne yönelik alınması gereken tedbirler şöyle sıralandı:

-Madenciliğe ,doğrudan veya dolaylı etkisi olan mevzuatın günün değişen  ihtiyaçlarına  en hızlı şekilde çözümler üretecek tarzda yenilenmesi gerekmektedir.

-Bürokratik işlemlerin azaltılması ve izin alma sürelerinin makul sınırlara çekilebilmesini sağlamak ve çok çeşitli kurumlar eliyle verilen izinlerin tamamımın ÇED kapsamına alınması önerilmektedir.

-Maden arama harcamalarını teşvik için KDV istisnası sağlanmalıdır.

-Maden aramalarına ayrılan risk sermayesi arttırılmalıdır.

ALTIN MADENCİLİĞİNE ÖNEM VERİLSİN

Altın madenciliğine de değinilen raporda siyanür hakkında birçok yanlış bilgi olduğuna dikkat çekildi. Türkiye'de sanayide kullanılan siyanürünü sadece yüzde 1'nin madencilik sektöründe kullanıldığına, yüzde 99'nun ise tekstil ve plastik gibi sektörlerde kullanıldığına dikkat çekildi. Raporda, "Siyanürle altın işleme yöntemi topluma doğru anlatılmalı, bu konuda örnek uygulamalar gösterilmeli" denildi.

Raporda alıntı madenciliğinin Türkiye ekonomisi için değerinin yeterince bilinmediğine dikkat çekilirken, 2003-2008 yıları arasında 851 milyon dolarlık altın üretilerek bu miktar dövizin yurtiçinde kalmasının sağlandığına dikkat çekildi. Raporda, "Bu nedenle altın üretimi arttırılarak ithalata ödenen kaynaklarının yurtiçinde kalması sağlanabilir" denildi.

bugün

 



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,707 µs