En Sıcak Konular

'Sınırın değiştirilmesi tartışılabilir'

24 Haziran 2010 09:26 tsi
'Sınırın değiştirilmesi tartışılabilir' Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, TBMM'de bir grup gazeteci ile yaptığı sohbet toplantısında PKK saldırılarını yorumladı...

'PKK, terör koalisyonu'

Devlet Bakanı Yazıcı, PKK saldırılarını yorumladı: Telsizde İranlılar, Suriyeliler tespit edilmiş. Birileri komşu ülkelerdeki terör gruplarını bir araya getiriyor. Bunlar şüphe uyandırıyor.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Şemdinli'de 11 askerin şehit edilmesiyle ilgili çok çarpıcı açıklamalar yaptı. Gediktepe'deki PKK saldırısı sırasında telsiz konuşmalarında İranlı ve Suriyeli olduğu belli olan kişiler tespit edildiğini söyleyen Yazıcı, "Birileri komşu ülkelerdeki terör gruplarını bir araya getiriyor. Bunlar şüphe uyandırıyor" dedi. Bakan Yazıcı, TBMM'de bir grup gazeteci ile sohbet toplantısı yaptı. Terörle mücadelede sorumluluğun hükümette olduğunu belirten Yazıcı, "Ancak muhalefetinden, sivil toplum örgütüne, meslek kuruluşlarına kadar herkesin bu konuda tartarak konuşması ve sorumluluk alması gerekir" dedi.

'SINIRLAR DEĞİŞEBİLİR'

Hükümetin terörle mücadele konusunda üzerine düşeni yaptığına dikkat çeken Yazıcı "Hiçbir zaman ekonomik durum mazeret olmadı. Bu konuda eleştiri yapanlar yalan söylüyor. Ne istedilerse verdik" dedi. Irak sınırının doğal yapısının teröristlerin Türkiye'ye sızmasına uygun olduğunu, bu nedenle iki komşu ülkenin bir araya gelip sınırın yeniden çizilmesi için pazarlık yapabileceği yönündeki görüşleri de değerlendiren Yazıcı, "Sınırın değiştirilmesi tartışılabilir" dedi ve şöyle devam etti: "Sınır güvenliği ve sınırın yerinin bazı bölgelerde kaydırılması konusunu konuşmadık (Bakanlar Kurulu'nu kastediyor) ama bu konuşulabilecek, tartışılabilecek bir şey."

TEZKERENİN SÜRESİ

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkere süresinin ekim ayında dolduğunu belirten Bakan Yazıcı, "Bu hiç sorun değil, gerekirse Meclis kapanmadan bunu hallederiz. Bir kararnamelik işi var. Terörle mücadele için farklı yöntemler tartışılabilir. Öncelikler değişebilir" diye konuştu. Yazıcı, 11 askerin şehit olduğu Gediktepe'yi havadan izlediklerini belirterek ilginç bir ayrıntıyı şöyle paylaştı: "Orada bize anlattılar, telsiz konuşmalarında Türkçe konuşan, Kürtçe konuşan, İranlı ve Suriyeli olduğu belli olan kişiler tespit edilmiş. Bunlar içinde Türkiye vatandaşı olmayanlar var. Birileri komşu ülkelerdeki terör gruplarını bir araya getiriyor. Bunlar şüphe uyandırıyor."

İRAN İLE ANLAŞILMIŞTI

Yazıcı'nın "tartışılabilir" dediği Türkiye-Irak sınırına son şekli 1926'da imzalanan anlaşma ile verildi. Ancak sınırın sızmalar için uygun koşullar oluşturduğu anlaşılınca tartışma başladı. Konuyu ilk gündeme alan Turgut Özal oldu. Özal ve ardından Tansu Çiller'in de ABD ile temaslarda konuyu gündeme getirdiği kamuoyuna yansıdı. Türkiye -Irak sınırı 331 kilometreden oluşuyor. Bunun 200 kilometre civarındaki bölümü yüksek dağlar, vadilerden oluşuyor. Tartışma kapsamında, bu dağlık bölge ile ilgili bölümün yeniden ele alınması isteniyor. İki ülkenin sınırlarını düz alanlardan ve daha güvenli yerlerden geçirecek şekilde karşılıklı bazı toprakları alıp, bunun karşılığında bazı toprakları da vermesi öneriliyor. Atatürk'ün 1934'te İran ile yaptığı toprak değiş tokuşu tartışmalarda örnek olarak gösteriliyor. Türkiye, Küçük Ağrı'nın eteklerine kadar sınırı aşağı indirme karşılığında verimli tarım arazisi Kotur'u İran'a bırakmış böylece Kürt isyancıların sınırdan sızmasını da önlemişti.

'Terör ve açılım örtüştürülmesin'

Yazıcı, BDP'ye de şu çağrıyı yaptı: "Sıkıştığı yerden çıkmalı, ülkenin birliği ve bütünlüğüne hizmet edecek değerlendirmeler yapmalı. Terör örgütü ile bağlantıları olduğu hissini verecek yaklaşımlardan uzak durmalılar. BDP, samimi davransın, rol üstlensin. 'Öcalan'ı muhatap alın' söylemi yerine kendisine inandırıcı yeni bir söylem bulsun." BDP ile MHP'nin birbirleri hakkında hiçbir şey söylemediğini ileri süren Yazıcı, "Bahçeli'nin ağzından tek bir söz duyamazsınız. Bunun nedeni hedef birlikteliğidir" dedi. Açılım ile terörün örtüştürülmemesi gerektiğinin özellikle altını çizen Yazıcı şöyle konuştu: "Açılımın amacı etnik olarak Kürt olan vatandaşlarımızın sorunlarının terör örgütü tarafından istismar edilmesini önlemektir. Bunu terörle mücadele ile karıştırmamak gerekir. BDP'nin ve onun uzantılarının rahatsızlığı da bu. Açılım sürecinde daha da azgınlaştılar. Çünkü adamlar açılımı istemiyor."

sabah



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,848 µs