En Sıcak Konular

Gücümüz olsa Ladin’i bitirirdik

24 Haziran 2010 08:20 tsi
Gücümüz olsa Ladin’i bitirirdik     

Son günlerde artan terör saldırıları, istihbarat paylaşımındaki sorunlar, ‘PKK’ya karşı yeterli yardımı göstermiyor’ eleştirileri yüzünden gözlerin çevrildiği ABD’nin Ankara Büyükelçisi konuştu...

Büyükelçi James Jeffrey, Türkiye’nin terörle mücadelesini ve ailelerin yaşadığı acıyı çok iyi anladığını söyleyerek, şöyle konuştu:

İstihbaratta sorun yok

PKK, bizim ortak düşmanımız. Bu konuda asla bir sorun yok. Sizinle sıra dışı bir istihbarat paylaşımımız var. Operasyon noktalarında hava sahasını temiz tutuyoruz. Sınırda kolaylıklar sağlıyoruz. İnanın, son dönemdeki PKK saldırılarından öncesinde bile bunları geliştirmenin yollarını inceliyorduk.

Türkiye’den yeni talep

Türk hükümeti ve ordusu, zaman zaman desteğimizi iyileştirmemiz için öneriler sunuyor. Şu anda da bazılarını inceliyoruz. Son birkaç günde bazı ilave olanları onayladık. Yeni teçhizat, sistemler. Ancak, bu mücadele, Orgeneral İlker Başbuğ’un da söylediği gibi psikolojik, politik, ekonomik ve diplomatik noktalardan oluşan çok daha geniş bir düzlem içindeki bir askeri adım olarak görülmeli.

Müthiş gücümüz yok

Dünyadaki en önemli ülke olabiliriz. Ama bu, bizim her şey üzerinde gücümüz olduğu anlamına gelmiyor. Eğer, Türkiye’nin bizden beklediği gibi teröristlerle mücadelede müthiş bir gücümüz olsaydı, bugüne kadar Bin Ladin’i çoktan etkisiz hale getirmiş olurduk. Afganistan’da 8 senedir zorlanıyoruz. Şöyle bir yanlış anlaşılma oluyor çoğu zaman; Türkiye’de NATO’da bir oy kullanır, Suriye’ye dair bir deklarasyon yayınlar, sonra ABD bir piyon kaldırır ortadan ve PKK sorunu ortadan kalkar. Dünya bu şekilde işlemiyor. Bizim böyle bir gücümüz yok. Kimsede böyle bir güç yok.

Teröristi avlamayı severiz

Eğer Kandahar dağlarındaki elebaşlarını elimizin bir hareketiyle etkisiz hale getirebilecek gücümüz olduğunu sanıyor ve bu gücü uygulamadığımızı düşünüyorsanız, ‘ABD, Türkiye’yi baskı altına almak istiyor veya Türkiye’ye yardım etmek istemiyor’ zannına kapılırsınız. Ama gerçek böyle değil. Biz teröristlerin neden terörist olduğunu çözmek için de çok vakit harcamayız. Biz sadece onları avlamayı severiz.

Eksene kafa yormam

James Jeffery, “Türkiye’nin ekseninin kaydığı tartışmalarına ne diyorsunuz” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Ben, hükümetimin ve Türkiye’nin ihtiyaçlarının ne olduğunu anlamaya çalışırım. Bu ikisini ortak hedeflerde buluşturmaya kafa yorarım. Türkiye’nin ekseninin nereyi gösterdiği hakkında endişe ederek vakit harcayamam. Lenin Rusya’yı aldığında, ülkeyi Almanya’yla savaştan çıkardığında ve komünist devrim kurduğunda bu bir eksen kaymasıdır. Ancak, bu kadar net bir şey olmadığı sürece, bir ülkenin daha mı güneye doğru; daha az Kiev’e veya Umman’a doğru olmasını çözmeye çalışmak bize yardımcı olmaz. Açıkçası eksen kaymasının ne anlama geldiğini anlamıyorum. Uzun vadeli trendler hakkında endişe etmek bir işe yaramaz ve acıtabilir de. Bu trendler, uluslararası duruma, hükümette, ekonomik durumun iyiye veya kötü gitmesine bağlı olarak değişebilir.”

Metehan Demir - Hürriyet

 



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,546 µs