En Sıcak Konular

Özbekistan'daki mülteci kampları boşalıyor

23 Haziran 2010 21:14 tsi
Kırgızistan'ın güneyindeki Oş ve Celalabad kentlerinde 11 Haziran'da patlak veren etnik çatışmalar sonrasında can güvenliği gerekçesiyle Özbekistan'a göçen mülteciler geri dönüyor.

Son iki gündür Kırgızistan'a dönmeye başlayan mültecilerin geri dönüşü bugün daha da hızlandı. Bugün itibariyle mültecilerin büyük bir çoğunluğu, eski mekanlarına geri dönüş yaptı.

Özbekistan yönetimi bugün Kırgızistan'a dönen mülteci sayısının 40 bine yaklaştığını açıkladı; ancak kesin bir rakam vermedi. Kırgızistan ise bugün itibariyle Özbekistan'dan dönen toplam mülteci sayısının 60 bine dayandığını belirtiyor. Özbekistan'daki mülteci kamplarında toplam 75 bin dolayında mülteci yaşıyordu.

Cihan Haber Ajansı, bugün mültecilerin yerleştirildiği kamplardan Altınbaşak'ı görüntüledi. Daha düne kadar mültecilerden geçilemeyen kamp en sakin dönemini yaşıyor. Kampta geçici barındırılan mültecilerin çoğu Kırgızistan'a döndü. Kamplarda henüz yaşamaya devam edenler da dönüş hazırlıklarını yapıyor.

Çadırların çoğunun boş olduğu kampta kalan mülteciler ise geri dönüş endişesi yaşıyor. Doğup büyüdükleri vatanlarına çok dönmeyi istediklerini dile gerin mülteciler, dönmeleri halinde başlarına bir şeyler gelmesinden endişe ediyor.

Mültecilerden Bernaman ve Berçinaz adlı kardeşler dönüş endişesi yaşayanlardan. İki kardeş "Öncelikle bize kapılarını açtığı için şükranlarımı sunuyoruz. Eğer kapılar açılmasıydı belki çoğu bugün hayatta olmazdık. Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'a teşekkürlerimizi bildiriyoruz. O sadece Özbekistan'daki Özbekleri değil bizim de babamız." diye duygularını dile getirdiler.

İnsan sayısını giderek azaldığı kamplarda hareketlilik ve canlılık yerini sessizlik ve sükûnete bırakıyor.
 




Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,524 µs