En Sıcak Konular

Rusya-Belarus doğalgaz savaşı büyüyor

23 Haziran 2010 19:19 tsi
Rusya ile Belarus arasında fiyat anlaşmazlıkları nedeni ile başlayan doğalgaz savaşı büyüyor.

Gazprom, 200 milyon dolar doğalgaz borcunu ödemeyen Minsk'e sevkıyatı yüzde 60 oranında kesti. Pazartesi günü yüzde 15 oranında ilk kesintiye giden Moskova, yüzde 85 oranında kesintiye gideceği konusunda uyardı. Avrupa doğalgaz sevkıyatının yüzde 20'sini Belarus üzerinden gerçekleştiren Gazprom, Avrupalı tüketicilerin yeni krizden etkilenmemesi için alternatif çözümler üretmeye çalışıyor.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller yaptığı açıklamada MSİ ile sabah 10:00'dan itibaren sevkıyatı yüzde 40'a indirildiğini duyurdu. Rusya bin metreküp gaz için yılın ilk çeyreğinde 169 dolar, ikinci çeyreğinde de bin metreküp için 185 dolar istiyor. Rusya'dan en düşük fiyata doğalgaz alımı yapan Belarus, 2010 için 150 dolardan fazla ödeme yapmayacağını söylüyor. Miller, Belarus üzerinden Avrupa sevkıyatında herhangi bir sorun yaşanmadığını, Ukrayna ile de gerekli anlaşmaların sağlandığını belirtti.

Bununla birlikte Rusya'nın Avrupa sevkıyatında sorunlar da yaşanmaya başladı. Litvanya enerji şirketi, Belarus'dan gelen doğalgaz miktarının yüzde 30 oranında düştüğünü, bunun da herhangi bir uyarı yapılmadan gerçekleştiğini duyurdu. Ukrayna parlamentosu Rada Başkanı Volodimir Litvin de, Avrupa doğalgaz sevkıyatının sağlıklı bir şekilde işlemesinden Rusya ile birlikte sorumlu olduklarını, daha önce iki kez yaşanan krizin tekrarlanmayacağı garantisi verdi.

Belarus'un Mayıs ayı için bin metreküp için 184 dolardan ödeme yapması da sorunun çözümüne yetmedi. Gazprom'dan yapılan açıklamada ödeme yapılması olumlu gelişme olarak görüldü, ancak eski borçların ödenmemesinin sorunun devamı anlamına geldiği kaydedildi. Açıklamada, eski borçlara yönelik herhangi bir cevap alınamaması nedeni ile kesinti oranının yüzde 60'a çıkarıldığı belirtildi.

cihan



Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,752 µs