-Video | " /> -Video | "/>

En Sıcak Konular

Öcalan'ı ipten alan imza yine gündemde -Video

23 Haziran 2010 17:15 tsi
Öcalan'ı ipten alan imza yine gündemde -Video Öcalan'ın idam edilmemesi, MHP ve AK Parti arasında yine polemik konusu oldu. Erdoğan, dün Bahçeli'ye çattı, verdiği sözü hatırlattı. MHP bugün sert cevap verdi. Bahçeli verdiği Öcalan sözünü Ertuğrul Özkök'e anlatmıştı.

Terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın asılması konusu 22 Temmuz seçimlerinden önce meydanlarda polemik konusu olmuş, Başbakan Erdoğan'ın sözlerine, MHP Lideri Devlet Bahçeli Erzurum'da "ip" atarak cevap vermişti.

Bu konu son günlerdeki hain saldırılar sonucu onlarca vatan evladının şehit edilmesiyle birlikte yeniden gündeme geldi.

"BİRİLERİNE SÖZ VERDİNİZ"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terörle mücadele konusunda kendisini aciz kalmakla ve ihanet etmekle suçlayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi işaret ederek, "Terörist başı size altın tepsi üzerinde sunuldu. Uluslararası konjonktür en uygun dönemdeydi. Neden terörü bitirmediniz. Fırsatı değerlendiremeyenler, o zaman idam verdi niçin sümenaltı ettiniz, niçin görmezden geldiniz, niçin gereğini yerine getirmediniz. Çünkü birilerine söz verdiniz. Size terörist başını teslim edenler sizden o sözü aldılar o yazılı belgeyi aldılar. Şimdi sıkılmadan çıkıp bunu bize fatura etmek istiyorsunuz. Size fatura edilecek bunu milletim biliyor bilecek." dedi.

ERDOĞAN VE ARKADAŞLARI DESTEK VERDİ

Erdoğan'a cevap MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'dan geldi. Terörist başı Öcalan'ın Türkiye'ye getirildiği tarihte MHP'nin Meclis'te bile olmadığını söyleyen Vural, ''Hodri meydan. İspatlamayan namerttir. Eğer böyle bir belge varsa derhal açıklansın'' diye konuştu. Bu konuyu Başbakan Erdoğan ile televizyonlarda tartışmaya hazır olduklarını ifade eden Vural, ''2002'de idam cezasının kaldırılmasına MHP karşıydı. O dönem idamın kaldırılmasına Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları destek verdi'' iddiasında bulundu. İlk önce idam cezasının kaldırılmasının ''savaş, yakın savaş tehlikesi ve terör'' suçlarını kapsamadığını öne süren Vural, Daha sonra AK Parti'nin idam cezasını koşulsuz kaldırdığını söyledi.

MHP'NİN KATISI VAR MI?

Peki Öcalan'ın idam edilmesinin engellenmesinde ve idamın kaldırılmasında MHP'nin katkısı var mı? Süreçle ilgili daha önce Star gazetesinde yayınlanan habere göre 57. Hükümet’in ortağı MHP lideri Bahçeli, 11 Ocak 2000 günü Osmaniye’de yaptığı konuşmada Öcalan’ın idam edileceği mesajını verdi. Ancak bu mesajdan bir gün sonra Bahçeli’nin de katıldığı Ankara’da yapılan liderler zirvesinden ‘Öcalan’ın idam cezasını bekletme kararı’ çıkmıştı. ANASOL-M hükümeti, bir yandan Öcalan’ın idam kararını bekletirken diğer yandan da idam cezalarının kaldırılması için yasal düzenleme hazırlığı başlatarak verilen idam kararının infaz edilmesini yasal olarak da imkansız hale getirmişti.

KARAR METNİNDE NE VAR

Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz imzasını taşıyan ‘Karar Metni’nde, ‘Koalisyonu oluşturan DSP, MHP ve ANAP’ın genel başkanları, bugün (12 Ocak) Başbakanlık’ta yaptıkları toplantıda, AİHM’in teröristbaşı Abdullah Öcalan hakkındaki kesinleşmiş idam cezasının infazının bir süre ertelenmesine ilişkin ihtiyati tedbir kararını ayrıntıları ile değerlendirmişlerdir. Bilindiği gibi Türkiye’nin de yargı yetkisini kabul etmiş olduğu AİHM’in Türk yargısınca verilmiş kararları değiştirmesi hiçbir şekilde sözkonusu değildir. Anayasamızdan ve uluslararası taahhütlerimizden kaynaklanan süreç tamamlandığında, dosya gereği için ivedilikle TBMM’ye gönderilecektir’ deniyor.

TERÖRİSTLERE "İNFAZ" MESAJI

TERÖR örgütü PKK üyeleri ve sempatizanlarının eylemlerde bulunmaması uyarısı da yapılan metinde ‘Genel Başkanlar, hukuka saygı içinde aldıkları bu kararın, terör örgütü ve yandaşı çevrelerce milleti ve devleti ile Türkiye’nin yüksek menfaatleri aleyhine kullanılmak istendiğinin değerlendirilmesi halinde, erteleme süreci kesilerek infaz sürecine derhal geçilmesi konusunda görüş birliğine varmışlardır’ ifadeleri yer alıyor. Son paragraftaki ifadelerin Bahçeli’nin tabanını rahatlatmak için uzun tartışmaların ardından metne konduğu belirtiliyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu kararın ardından dönemin Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök' 25 Haziran 2002 tarihinde verdiği beyanatta Öcalan’ın idam edilmemesi yönündeki sözüne sadık olacağını belirtiyor. Bahçeli'nin sözleri şöyle: "Biz ölüm cezalarının uygulanmayacağı yolunda bir moratoryum ilan ettik. Buna sadığız. İdam cezasının kaldırılmasını orta vadeli bir karar olarak ilan ettik. Buna da sadığız"

"SADIK KALACAĞIZ"

Bahçeli, Hürreyet’in "Peki bazı milletvekilleri, seçim ortamının da etkisiyle ‘getirin şu dosyayı Meclis’te oylayalım’ derse ne olacak?" sorusuna ise; "İdam cezaları uygulanmayacak diyen o moratoryumu kim imzaladı? Altında bizim imzalarımız yok mu? Elbette imzamıza sadık kalacağız’ karşılığını vererek, Öcalan’ın idam dosyasının raftan indirilmesine karşı olduğunu açıklıyor.

ALT KOMİSYON MUAMAMASI

İdam cezasının kaldırılmasını öngören yasa teklifi 2 Ağustos 2002 tarihinde TBBM'de oylamaya sunulmuş ve 152'ye karşı 253 oyla kabul edilmişti. Öcalan'ı asılmaktan eksin olarak kurtaran bu yasanın oylamasında MHP'li vekillerden 114'ü red oyu verirken 9'u oylamaya katılmamıştı. AK Parti'den ise 27 red oyu verilmiş ve 23 vekil de oylamaya katılmamıştı. İki partiden de oylamaya kabul oyu gelmezken MHP'nin bu kadar karşı olduğu bir yasa tasarısının Meclis'e gelip oylamaya sunulmaasını engellemesi ise kafaları karıştırmıştı.

AK PARTİ ÇIKARILMASINI İSTEDİ, MHP DESTEK VERMEDİ

ÜLKE TV'de Tahir Alptekin'in hazırladığı "Arşicvi" programında, oylamadan iki günce Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülen AB uyum paketindeki idamla ilgili maddenin yasadan çıkarılması için yeterli gücü olan iktidar ortağı MHP'nin 31 Temmuz 2002'deki ilginç tavrı ele alındı. MHP'nin gazetelerde de yer alan ilginç tutumu için Radikal Gazetesi'nde, "AKP idamı kaldıran maddenin tekliften çıkarılmasını istedi, MHP destek olmadı. Yorumu şu; 'Halk, kim oy veriyor görünsün' istiyor" satırları yer alıyordu...

"MHP'NİN İDAM OYUNU"

Radikal, haberin devamında ise "MHP'nin idam oyunu" başlığını atarak şu ifadelere yer verdi: "İdamın kaldırılmasına ilişkin birinci maddede AKP'liler, düzenlemenin teklif metninden çıkarılması için önerge verdi. Önerge 7'ye karşı 10 oyla reddedildi. Önergeye AKP'lilerin yanı sıra DYP'den ve MHP'li Orhan Bıçakçıoğlu'ndan da destek geldi. MHP'li beş üye ise çekimser kalınca idam maddesi pakette kaldı.

"SİYASİ PROPOGANDA YAPMANIN YOLU"

1 Ağustos 2002 tarihli Radikal gazetesi MHP'nin bu tutumunu şöyle yorumladı:"İdamın kaldırılmasına karşı olan MHP'liler, idam düzenlemesini kendileri dışındaki partilerin oylarıyla pakette bıraktırarak, seçimlerde siyasi propaganda yapmanın yolunu da açmış oldu."

 

Haber 7



Bu haber 3,085 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,535 µs