En Sıcak Konular

AB'den Türkiye'ye vize sinyali

23 Haziran 2010 14:47 tsi
AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri, birliğin Türkiye'ye vize uygulamasında yumuşama olabileceği sinyalini verdi.

AB, Türkiye'nin yönünün Batı'dan Doğu'ya döndüğü iddialarını kesin bir dille reddetti. Eksen kayması tartışmalarını doğru bulmadığını vurgulayan AB'nin Genişleme Komiseri Stefan Füle, "Türkiye, her gün AB'ye ve Avrupa ülkelerine daha da yakınlaşıyor." dedi.

İstanbul'da Cumhurbaşkanı Gül tarafından kabul edilen AB Komiseri, gazetecilerin konuya ilişkin sorusu üzerine, "Türkiye'nin şu anda uyguladığı bölgesel ve dış politikası Avrupa için bir değerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Gül’ün temasları çerçevesinde bir araya geldiği Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Fule “AB üyeliğinin somut faydasının aday ülkelerin vatandaşlarına gösterilmesi gerek” diyerek AB'nin Türkiye’ye vize uygulamasında kolaylaştırmalara gidilmesi yönünde ılımlı bir mesaj verdi.

Türkiye'nin Batı'ya sırtını çevirdiği yönündeki tartışmaların gölgesinde İstanbul'u ziyaret eden AB'nin Genişleme Komiseri Füle önemli mesajlar verdi. Dün Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile görüşen Füle, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da kabul edildi. Gazetecilerin sorusu üzerine Stefan Füle eksen kayması tartışmalarına ilişkin olarak söylenen birçok şeyi çok doğru bulmadığını belirterek, "Benim gördüğüm kadarıyla Türkiye, her gün hem AB'ye hem de Avrupa ülkelerine daha da yakınlaşıyor." diye konuştu. AB Komiseri, Türkiye ile AB arasında dış politika alanında diyalog ve bağlantı oluşturulsa bunun daha da iyi olacağını dile getirirken, "Türkiye'nin şu anda bölgesel ve dış politikası Avrupa için bir değerdir." yorumu yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül de görüşmede AB üyeliğinin stratejik hedef ve devlet politikası olduğuna vurgu yaptı. Gül, "İşi yapacak Türkiye ama AB de teşvik ve takip etmeli." dedi. Füle ise özeleştiri yaparak AB üyeliğinin Türk vatandaşlarına getirilerinin daha net ve daha fazla gösterilmesi gerektiğini kaydetti. Öte yandan eksen tartışmalarının arttığı bu dönemde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Avrupa turuna çıkıyor. Davutoğlu'nun 5-8 Temmuz tarihleri arasında Portekiz, Almanya ve İngiltere'ye gitmesi planlanıyor.

AB TERÖR KOORDİNATÖRÜ İLE İŞBİRLİĞİ

Bağış-Füle görüşmesinde terörle mücadele konusu ele alındı. Kaynakların aktardığına göre, Bağış "Hâlâ terör örgütünün liderleri ve sempatizanları, AB'deki demokratik boşluklar ve iyi niyeti kötüye kullanıp, hâlâ bazı ülkelerde kalabiliyor." diyerek AB'den daha ileri adımlar istedi. Görüşmede AB'nin Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles De Kerchove ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler'in işbirliği için buluşması da gündeme geldi.

Bağış vize muafiyeti talebini de görüşmede tekrarladı. Bağış, AB'nin şart koştuğu geri kabul anlaşmasında iyi bir noktaya gelindiğini; biometrik pasaport uygulamasının devreye girdiğini aktararak, "Artık muafiyet zamanı geldi." dedi. Stefan Füle, Türkiye ile vize konusuna önem verdiklerini, bu konuda temmuz ayında teknik toplantıların başlayacağını belirtti. Başmüzakereci gıda güvenliği faslının açılması için gerekli kanunları çıkardıklarını da gündeme getirerek faslın açılmasını talep etti.

Kaynak: Ajanslar



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,013 µs