En Sıcak Konular

Bir iptal başvurusu daha

23 Haziran 2010 14:07 tsi
Türk Sağlık-Sen, 25 Mayıs'ta yürürlüğe giren Aile Hekimliği Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin iptali için Danıştay'a dava açtı.

Türk Sağlık-Sen tarafından açılan davada, vatandaşların üç ayda aile hekimlerini değiştirebilmelerine imkân sağlanmasının iptal edilmesi istendi.

Dava dilekçesinde, yönetmelikte, "Zorunlu haller dışında aile hekimi üç aydan önce değiştirilemez." hükmünde yer alan 'üç aydan önce' ibaresinin hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu belirtildi.

Dava dilekçesinde, "Aile hekimlerini üç aydan sonra serbestçe değiştirebilmenin önünün açılmasının aile hekimlerine yönelik usulsüz ve haksız isteklerin (rapor talebi, usulsüz reçete yazdırma vb.) artmasına sebep olacağına dikkat çekildi.

"Bu tür haksız ve usulsüz istekleri yerine getirilmeyen kişiler, aile hekimini belli süreden sonra değiştirmek ile tehdit edebileceklerdir. Zorunlu haller açık ve net olarak tanımlanarak bu hallerin dışında aile hekimlerinin kişilerce serbestçe değiştirilmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir." denildi. Üç aydan önce ibaresinin Danıştay tarafından yürütmesinin durdurularak iptali istendi.

MİSAFİR HASTADAN ÜCRET ALINMAMASI

Dilekçede ayrıca, misafir hasta tanımında yer alan 'sürekli ikamet ettiği bölgeden uzakta kalma' ve 'geçici süre ile Türkiye'de ikamet' fiillerinde süre kavramının açıkça belirtilmediği ifade edilerek, "Örneğin 25 bin nüfusa sahip yazlık ve turistik bir kent, yaz aylarında 250 bin nüfusa çıkabilmektedir. Hastaların kesin kayıt taleplerini bizzat aile hekimi kendisi alsa bile 4 bin kişinin üzerindeki hastalara misafir şeklinde bakmak zorunda kalmaktadır. Böylece aile hekiminin zaten çok fazla olan iş yükü iyice artmaktadır. Ayrıca, dava konusu hükümlü aile hekiminin misafir hastadan herhangi bir ücret talep edemeyeceğinin düzenlenmesinde hukuka ve hakkaniyete uyarlık bulunmamaktadır." denilerek söz konusu hükmün de iptali istendi.

SÖZLEŞMELİ SAĞLIK ÇALIŞANLARINA İLÇEDE ÇALIŞMA ZORUNLULUĞU

Dilekçede, kadrolu sağlık çalışanlarına farklı ilçelerde ve il merkezinde görev yapan aile hekimleri ile çalışma hakkı tanınırken, sözleşmeli sağlık personellerine sadece bulundukları ilçelerde aile hekimlerinin yanında çalışmasına izin verilmesinin, Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtildi. Sözleşmeli çalışanlara da bu hakkın tanınması için söz konusu düzenlemenin iptali istendi.

Ayrıca, aile hekimlerinin yanında, hizmet alımı yoluyla sağlık personeli çalıştırılmasına izin veren hükmün, kamu sağlık hizmetlerinin kamu görevlisi olmayan personel eli ile gördürülmesinin Anayasaya aykırı olduğu ifade edilerek iptali talep edildi.

Açılan dava ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, yeni yönetmelikte çalışanları mağdur edecek birçok düzenlemenin yer aldığını ileri sürerek, "Aile hekimliği yönetmeliği ile ilgili çalışanların çok şikâyeti var. Sendikamızda yapılan değerlendirmeler ışığında mağduriyete yol açan hükümleri tespit ettik. Söz konusu hükümlerin iptali için Danıştay'a dava açtık." dedi.

CİHAN



Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,664 µs