En Sıcak Konular

Barak’a göre Gazze’de insani kriz olmamış!

23 Haziran 2010 12:27 tsi
Barak’a göre Gazze’de insani kriz olmamış! İşgalci-terör devleti İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Gazze’de hiçbir zaman insani kriz olmadığını, 1.5 milyonluk Gazze’de sadece İsrailli asker Gilad Şalit’in insan haklarından mahrum olduğunu iddia etti. Barak, BM Genel Sekreteri Ban

Genel Sekreter Ban ile Ortadoğu’daki durumu, barış görüşmelerinin ileriye gitmesinin önündeki zorlukları ve barış sürecinin devam etmesi gibi konuları ele aldıklarını ve görüş alışverinde bulunduklarını belirten Barak, Ban’a, Gazze’deki ablukanın yumaşatılması ve Gazze’ye mühimmat, silah, savaş malzemeleri olmadığı sürece malların girişine izin verilmesi konusundaki İsrail kararıyla ilgili bilgi verdiğini söyledi. Barak, Gazze’ye giren mallarla ilgili “beyaz listeyi” “kara listeye” çevirdiklerini, yani ancak yasaklı malların Gazze’ye giremeyeceğini ifade etti.
Barak, Batı Yaka’ya da giden malların önce Aşdod limanına gittiğini, aynı uygulamanın Gazze için de sözkonusu olacağını, bu aşamada malların girişi konusunda tamamen açık bir politikayı izleyemeyeceklerini belirtti. Hamas’ı terörist grup ilan eden Barak, Gazze’deki 1.5 milyonluk halka karşı olmadıklarını, bu halkın neredeyse tamamının suçsuz olduğunu söyledi. “Ancak ısrarla belirtmeliyim ki Gazze’de hiçbir zaman insani kriz olmamıştır, 1.5 milyonluk insan arasında sadece tek bir kişi güneş ışığından, akrabalarını görmekten, temel insan haklarından mahrumdur, o da İsrailli asker Gilad Şalit’tir” diyen Barak, Şalit’in serbest bırakılması konusunda uluslararası baskının olması gerektiğini söyledi.

Genel Sekreterle Mavi Marmara olayıyla ilgili uluslararası soruşturma açılması konusunu da ele aldıklarını bildiren Barak, şöyle dedi: “Genel Sekretere, ‘Şu anda, yeni gemiler Gazze’ye gelme hazırlığındayken, bunu belirli bir zamana bırakmak daha iyi olur’ dedim. Biz kendimiz bağımsız soruşturmamızı başlatıyoruz, soruşturmanın güvenilir ve bağımsız olacağına inanıyoruz, bu soruşturmanın yapılmasına izin verilmelidir.”

Kürsüden kaçtı

İsrail Savunma Bakanı ve İşçi Partisi Başkanı Ehud Barak, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile New York’ta görüştü. Genel Sekreterle görüşmesinin ardından gazetecilere Ban Ki-moon ile yaptığı toplantıda ele aldıkları konu hakkında bilgi veren Barak, gazetecilerin soru sormaya başlamasıyla birlikte kürsüden kaçtı. Gazetecilerin arkasından koşar adımlarla yaklaştığı ve kendisine yönelttiği ısrarlı sorulara Barak, esprili kaçak cevaplar verdi. Bir gazetecinin, kanlı baskının araştırılması için kurulan araştırma komisyonunda yer alacak olan iki ismin İsrail yanlısı olmasını sorması üzerine Barak, “O zaman seni komisyona alalım. Hiç değilse El Cezire’den bir kişiyi de kazanmış oluruz” diye kinayeli cevap verdi.

BARAK ZOR DURUMDA KALDI

Bu arada resmi bir ziyaret için ABD'de bulunan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Kudüs Belediyesi'nin Doğu Kudüs'te park yapımı ve bunun için düşünülen alanda Filistinlilere ait ruhsatsız 22 ev hakkında yıkım kararı alması nedeniyle eleştirildi. İsrail basınına göre, Barak'ın Amerikalı üst düzey yetkililerle yaptığı toplantılarda, muhatapları Barak'tan konuyla ilgili açıklama istedi ve eleştirilerde bulundu. Savunma Bakanının makamından yapılan açıklamada da, Barak'ın Doğu Kudüs'te Filistin nüfusunun yoğun olduğu mahallelerden Silvan'da yapımı öngörülen arkeolojik park projesiyle ilgili kararlara, özellikle zamanlama açısından tepki gösterdiği belirtildi. Barak, "Kudüs Belediyesi ve Planlama Komitesi sağduyu ile hareket etmeyip, zamanlama konusunda da hassasiyet göstermemiştir. Bu ilk kez de olmuyor" dedi.

Vakit



Bu haber 308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,980 µs