iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Bilerek yaptı

23 Haziran 2010 10:20 tsi
Bilerek yaptı ABD’nin Afganistan’daki komutanı Başkan Obama’ya saldırarak kendi ipini çekti. Ve bunu isteyerek yaptı. Çünkü yeniliyor. Yenilirken, Obama’yı da dibe çekiyor. iyibilgi Ankara

Afganistan’daki ABD askerlerinin komutanı General McChrystal, ABD’de tanınmış ve etkisi bulunan Rolling Stone Dergisi’ne verdiği bir röportajda Başkan’dan hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Ve tabi hemen Washington’a çağrıldı. Beklenen, dört yıldızlı generalin görevden alınması. Gerçi adı geçen hayal kırıklığı generalin Başkan Obama ile Beyaz Saray’daki ilk toplantısında yaşanmış (hazırlıksızmış Obama) ama bu durumu değiştirecek mazerete benzemiyor.

Ancak herşey tam göründüğü gibi olmayabilir. Hatta hiç olmayabilir. General’in Başkan’a yönelttiği kritiklerden çoğu, Obama’nın ilk döneminde bölgeye ek asker talep eden ordu tarafından paylaşılmıştı.

Örneğin 30 bir ek asker gönderildi nihayet ama çok sonra. Ardından, ABD askerlerinin ülkeden çekiliş tarihi de de kafaları karıştırdı.

Ama bu noktaların hepsi artık eskide kalmış meseleler. Yani kapanmış konular ve yeniden gündeme getirilirse farklı anlamları olduğu düşünülür.

Afganistan ve Pakistan dosyası Obama’nın dış politikada can damarlarından birini oluşturuyor ve bu çok iyi bilinen bir nokta. AFPAK olarak anılan bu konu içinde Afganistan ayrıca önemli.

Yani ABD yönetimi için hata kaldırmaz bir nokta. Böylesi bir noktada, generalin Kabil Büyükelçisi Karl Eikenberry’den de memnun olmadığı anlaşılıyor. (Çünkü Karzai’nin güvenilir olmadığını yazmıştı ki, bu noktada durmak gerekiyor; Karzai’nin Taliban’la anlaşmaya çalıştığı iddiaları ayyuka çıkmış durumda.)

Bunun anlamı generalin Hillary Clinton’la da bozuşmayı göze aldığı anlamına geliyor ki öyle. Dergideki yazı da bunu teyit ettiği gibi Savunma Bakanı Gates ve Başkan Yardımcısı’nın da generalden hoşlanmadıklarını işaret ediyor.

Peki ama tüm bunların anlamı ne. Gerçekte en güzel spot yine Rolling Stone’un kapağında var: “Why He’s losing war”.

“Neden yeniliyor?” Yani general Afganistan’da yeniliyor. Yani ABD yeniliyor! Kime karşı? El Kaide’ye. Bu birbirini tamamlayan cümlelerin önemi şu: Önerme doğru olursa Başkan Obama Kasım seçimlerinde çok ama çok zorlanır.

Peki General açıklamaları için ne diyor. O da ilginç; “Gerçekten üzgünüm. Bu cümlelerim zayıf muhakeme yeteneğimi yansıtıyor. Başkan Obama’ya ve yönetimine büyük saygı duyuyorum.”

Yani?.. “Al beni görevden” demek bu cümle aslında. “Zayıf muhakeme ile ordu yönetilir mi?” Bu işin asker yönü. Peki Başkan? Buna kızdığı söyleniyor ama muhtemelen zamanlamaya daha çok öfkelenmiş olabilir.

Zira, Afganistan komutanının görevden alınması Beyaz Saray’daki en önemli isimlerden biri olar R. Emmanuel’in de artık görevinden ayrılacağının söylendiği zamana denk geliyor.

Ve bu üçgen: seçimler, Afganistan, bürokratik ayak oyunları Obama’yı kuşatıyor.

Sürpriz olmaz mı? Olabilir. Belki Başkan affeder fakat en şaşırtıcı hamle, General’in Beyaz Saray’daki görüşmeye gideceği gün, aylardır beklenen ve ertelenen, Kırgızistan vakası yüzünden de ötelenen “Kandahar operasyonu”nun yapılması olur.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,728 µs