En Sıcak Konular

Ne istediklerinin farkındalar mı?

23 Haziran 2010 09:39 tsi
Ne istediklerinin farkındalar mı? "Bütün bu önlemler sonuçta terör örgütünün ekmeğine hem yağ, hem kaymak sürdü. Şimdi bazı siyasiler bölgenin o koşullara döndürülmesini istiyorlar."

Gerçi Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ akıllarından bile geçirmiyorlar ama MHP lideri Bahçeli ile bazı sivil toplum örgütlerinin sözcüleri ısrarla Güneydoğu'da yeniden Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmesini istiyorlar.

Bu talep bile bölge halkının kâbuslarını hortlatmaya yetti.

Çünkü OHAL "Bölgenin belirli yerlerinde yerleşimi yasaklamak, girişi-çıkışı sınırlamak, yerleşim yerlerini boşaltmak veya başka yerlere nakletmek" demek (Olağanüstü Hal Kanunu'nun 9/1 maddesi) Bu maddeye dayanarak Güneydoğu'da köyler boşaltıldı, yakıldı, halkı sürüldü.
Çünkü OHAL, "Öğretim ve eğitim kurumlarında öğrenime ara vermek, öğrenci yurtlarını süreli veya süresiz kapatmak" demek. (Olağanüstü Hal Kanunu'nun 9/2 maddesi) Bu maddeye dayanarak Güneydoğu'da yüzlerce okul kapatıldı, okula gidemeyen gençler dağa çıktı.

Çünkü OHAL, "Sokağa çıkmayı sınırlamak veya yasaklamak; belli yerlerde veya belli saatlerde kişilerin dolaşmalarını ve toplanmalarını, araçların seyirlerini yasaklamak; kişilerin üstünü, araçlarını, eşyalarını aratmak" demek. (Olağanüstü Hal Kanunu'nun 11/1-2-3 maddeleri) Bu maddeye dayanarak Güneydoğu Anadolu yıllarca açık hava cezaevine dönüştürüldü. İki kişi bir araya gelmeye, dost-akraba ziyaretine gitmeye bile korktu.

Çünkü OHAL, "Gazete, dergi, broşür, el ve duvar ilanı ve benzerlerinin basılmasını, çoğaltılmasını, yayınlanmasını ve dağıtılmasını yasaklamak; söz, yazı, resim, plak, ses ve görüntü bantlarını ve sesle yapılan her türlü yayını yasaklamak; her nevi sahne oyunlarını ve gösterilen filmleri denetlemek, durdurmak, yasaklamak" demek. Olağanüstü Hal Kanunu'nun 11/5-6-8 maddeleri) Bu maddeye dayanarak Güneydoğu yıllarca susturuldu, yıldırıldı, sindirildi.

Çünkü OHAL, "Kamu düzeni veya kamu güvenini bozabileceği kanısını uyandıran kişi ve toplulukların bölgeye girişini yasaklamak, bölge dışına çıkartmak veya bölge içerisinde belirli yerlere girmesini veya yerleşmesini yasaklamak" demek. (Olağanüstü Hal Kanunu'nun 11/12 maddesi). Bu maddeye dayanarak Güneydoğu Anadolu yıllarca "Yasak bölge" ilan edildi. Halkı dünyadan koparıldı.

Ve bütün bu önlemler sonuçta terör örgütünün ekmeğine hem yağ, hem kaymak sürdü.
Şimdi bazı siyasiler bölgenin o koşullara döndürülmesini istiyorlar.

PKK da bölgenin o koşullara döndürülmesi için her yola başvuruyor. Çünkü geçmişteki deneyden biliyor: Güneydoğu'da yeniden OHAL ilan edilmesi, tüm bölge halkını terör örgütünün kucağına itmek demek olacak ya da o sonucu doğuracak. Ve işte o zaman önlenemez biçimde bölünme tehdidiyle karşı karşıya kalacak...

Erdal Şafak / Sabah



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,170 µs