En Sıcak Konular

Boğaz petrole kapanıyor...

23 Haziran 2010 09:24 tsi
BP faciası korkuttu Boğazlar’daki tankere by-pass ayarı geliyor...

BP’nin Meksika Körfezi’nde 65 gündür çevreyi yaşanmaz hale getiren ve 20 milyar dolarlık faturanın çıktığı petrol kuyusu sızıntısı dikkatleri günde 28 petrol tankerinin geçtiği İstanbul Boğazları’na yöneltti.

Yılda 107 milyon ton ham petrolün taşındığı Boğazlar’da tanker kazası riskini azaltmak için tankerlerin, yapımı planlanan Samsun-Ceyhan hattına yönlendirilmesi gündeme geldi. Türkiye, bölgenin geleceğini tehlikeye atacak kazalardan korunmak amacıyla ‘gönüllü ilkeleri’ ele almak üzere 1 Temmuz’da Rusya, Kazakistan’ın yanı sıra Batılı büyük petrol şirketleri İstanbul’da bir araya getirecek. Boğazlar’da meydana gelebilecek bir petrol tankeri kazasının ortaya çıkaracağı zararı ortadan kaldırmak isteyen hükümet, bu kapsamda Meksika Körfezi’nde meydana gelen petrol sızıntısının ardından gündeme getirilene benzer bir fon oluşturmayı da planlıyor. Yetkililer, Enerji, Çevre ve Orman, Ulaştırma ve Dışişleri Bakanlıklarının koordinasyonunda yürütülen çalışma çerçevesinde yapılacak toplantının temel amacının boğazlardan ham petrol taşıyan tankerlerin oluşturduğu trafiğin azaltılması ve bunların by-pass hatlarına yöneltilmesi. Yetkililer, Rusya, Kazakistan ve içinde Chevron, Exxonmobil, BP, Total ve ENI’nin de içinde yer aldığı Batılı petrol büyük petrol şirketlere bir davet mektubu gönderildiğini, şirketlerin üst düzey temsilcilerle bu toplantıya katılacağını belirtti. Çalışmalara yakın üst düzey bir yetkili, Meksika Körfezi’nde BP’nin denizde petrol arama çalışmaları sırasında meydana gelen felaketin Boğazlar’da meydana gelmesini engellemeye yönelik adım atılacağını belirterek “Petrol şirketleri de sosyal sorumluluk yaklaşımları çerçevesinde bu noktada inisiyatif alarak hem ekonomik olarak zarara uğramayacakları bir çözüme  kavuşabilecekler hem de Boğazlar’da meydana gelebilecek bir felaketin önüne geçilmesine katkı sağlamış olacaklar” diye konuştu.

30 milyar dolarlık fon kurulacak

Türkiye’nin şirketlerle ortak çözüm üretilmesini istediğinin altını çizen Enerji Bakanlığı yetkilisi “Bu çalışmanın amacı, fiziki güvenliğin sağlanması; çevrenin korunması. İstanbul’daki kültürel- tarihi mirasın korunması. Çünkü bir kaza olduğu anda bunlardan hiç birine yönelik hiç bir güvence yok. İlk  olarak atılabilecek adım Meksika Körfezi’nde yaşananlarından ardından 20 milyar dolardan az olmamak 30 milyar dolara kadar fon oluşturulacak” dedi. Yetkili, by-pass hatlarının devreye girmesinin 3-4 yılı bulabileceğini kaydederek “Projeyi, Rus ve İtalyanlar destekliyor” diye konuştu.

star




Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,274 µs