En Sıcak Konular

Türkiye'nin ekseninden şüphelenen kendi eksenini kontrol etsin

22 Haziran 2010 23:45 tsi
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''Türkiye'nin ekseninden şüphe edenlerin kendi eksenlerini kontrol etmeleri gerektiğini'' söyledi.

AB Komisyonunun ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht ve Avrupa Parlamentosunun uluslararası ticaret komitesi üyeleriyle görüşen Bakan Çağlayan, temaslarının ardından Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği'nde basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'de suni bir eksen tartışması yaşandığını belirten Çağlayan, ''Türkiye'nin ekseninin kaydığını düşünen önce kendi eksenlerinde bir sapma veya kayma var mı onu kontrol etsin. Türkiye'nin ekseni bellidir, dünya eksenidir'' diyerek geçen hafta İstanbul'da, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) organizasyonu ve TİM ile ihracatçı birliklerinin desteğiyle düzenlenen ''Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2010'' zirvesini örnek gösterdi.

Bu zirveye 40 ülkeden 24 bakan, 14 bakan yardımcısı, 2 başbakan yardımcısı ve birçok ülkenin büyükelçilerinin katıldığını belirten Çağlayan, şöyle konuştu:

''136 ülkeden 2 bin 300 işadamı geldi ve Türkiye'deki muhataplarıyla beraber 100 binin üzerinde ikili iş görüşmesi yaptılar. Guinness rekorlarına girecek olan bir rakamdır bu. Bunların sonuçlarını önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Dünya Ticaret Köprüsünü artık geleneksel hale getirmeye çalışıyoruz ve iş toplantılarını iş zirvesi düzeyine getiriyoruz. Toplantıyı yaptığımız Haliç Kongre Merkezi'nde bir tane boş koltuk yoktu. Kapasitesi zannediyorum 3 binin üzerindedir. Biz komşu ve çevremizdeki ülkelerle geçmişte ihmal ettiklerimizi bugün Türkiye olarak yapıyoruz.''

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin komşularıyla ticaretini son yıllarda hızla artırmasına rağmen bugün dünyada, toplam ticaretinde komşularının payı en düşük ülkelerden biri olduğunu belirterek, daha gidilecek çok yolun olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin üç kıtanın kesişme noktasındaki konumuna rağmen ihracatında Avrupa kıtasının payının yaklaşık yüzde 57 olduğunu anlatan Çağlayan, buna rağmen ekonomide Türkiye'nin doğuya kaydığını iddia edenleri anlamakta zorlandığını belirtti.

Avrupa Birliğinin ticaretinin yüzde 60'ının AB içinde olduğuna dikkati çeken Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yüzde 40'ını diğer ülkelerle yapıyorlar. Türkiye AB'nin ihracatında 5'inci, ithalatında 7'nci büyük ticaret ortağıdır. Türkiye ihracatının yüzde 57,8'i Avrupa kıtasına yapılmıştır. Avrupa'ya olan ihracatımızda azalma, tamamen buradaki talep daralmasının sonucudur. Biz oturup bu pazarın tekrar genişlemesini bekleyemeyiz. Her sene 700-800 bin insanımız işgücüne katılıyor. Türkiye 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi ve 500 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedefliyor. Nüfus, coğrafi konum, stratejik ve politik açıdan çok ciddi avantajlarımız var. Biz dünyanın her bölgesiyle ticaret yapan bir ülkeyiz. Dünyadaki toplam 224 gümrük bölgesinin 220'sine ihracat yapan bir ülkeyiz. Yapamadığımız sadece Asya Pasifik'te birkaç küçük ada. Dolayısıyla bizim eksenimiz dünya ekseni.''

''Avrupa'nın, Türkiye'nin ve hatta bütün ülkelerin ekseninin ister istemez doğuya kayacağını'' belirten Çağlayan, gelişmekte olan ülkelerin dünya ticaretindeki paylarının azalırken gelişmekte olan ülkelerin alacakları payın zamanla ikiye katlanacağını anlattı.

Bakan Çağlayan, 2003 yılında Türkiye'nin ihracatında payı yüzde 4 olan Afrika kıtasının bugün yüzde 10'lara çıkmasını dünya ekonomisinde yaşanan hızlı değişime örnek olarak gösterdi.

Geçen yıl Almanya'yı geride bırakarak dünyanın ihracat şampiyonu olan Çin'in de en fazla ticareti komşularıyla yaptığına dikkat çeken Çağlayan, dünya ticaretinden yaklaşık yüzde 1 pay alan Türkiye'nin bu orana göre yılda 1 trilyon dolarlık ithalat yapan Çin'e 10 milyar dolarlık mal satması gerektiğini, oysa bu rakamın 1,7 milyar dolarda kaldığını anlattı.

-''SADECE LEBLEBİ SATMIYORUZ Kİ...''-

AB Ticaret Komiseri Karel De Gucht'la görüşmesinde Türkiye'nin 1 Ocak 1996'da yürürlüğe giren Gümrük Birliği anlaşması nedeniyle karşılaştığı sorunları dile getirdiğini aktaran Çağlayan, vize sorununun bunların en başında geldiğini vurguladı.

AB'nin henüz üyelik müzakerelerine başlamayan Balkan ülkelerine vizeleri kaldırırken ve daha aday ülke statüsü bile bulunmayan Ukrayna'ya vizeleri kaldırma aşamasındayken Türkiye'ye uygulanan vize rejiminin büyük bir haksızlık ve ''derin bir yara'' olduğunu kaydeden Çağlayan, AB'nin vize uygulamasının Türk işadamlarının önüne ''teknik bir engel konulması'' anlamına geldiğini ifade etti.



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,850 µs