En Sıcak Konular

'Türkiye ile istihbarat işbirliği sürüyor'

22 Haziran 2010 22:26 tsi
'Türkiye ile istihbarat işbirliği sürüyor' Amerikan-Türk Konseyi Başkanı Büyükelçi Richard Armitage, Türkiye ile ABD arasında istihbarat konusunda işbirliğinin sürdüğünü belirtti.

ABD eski Savunma ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Armitage, Hilton Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, hafta sonu ve bugün düzenlenen terör saldırılarında ve Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek üzüntülerini ifade etti. Armitage, ''Dostumuzun sıkıntısı, bizim de sıkıntımızdır'' dedi.

Armitage, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, terör örgütünün taşeron olduğu yönündeki açıklamalarıyla ilgili bir soru üzerine, ''PKK'nın taşeron olduğunu düşünmediğini'' belirterek, ''Eğer taşeron olsaydı, o zaman işverenleri de bizim ortak düşmanımız olurdu'' diye konuştu. Armitage, ''ABD Büyükelçisi James Jeffrey'nin de açıkladığı gibi, Türkiye ile ABD arasında istihbarat konusundaki işbirliğinin sürdüğünü'' söyledi.

Türkiye ile ABD arasında, Afganistan ve Irak konusu başta olmak üzere ekonomik ve pek çok alanda güçlü ilişkiler olduğunu belirten Armitage, iki ülke arasındaki ilişkilerin, Ermeni iddialarını içeren tasarının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde kabul edilmesinin ardından sıkıntılı bir dönemden geçtiğini kaydetti.

Armitage, Türkiye'nin, İran'a ek yaptırımlar uygulanmasına BM Güvenlik Konseyinde ''hayır'' oyu vermesini de değerlendirerek, ''bu kararın hayal kırıklığı yarattığını ve Türkiye'nin çekimser kalmak yerine neden 'hayır' oyu kullandığının merak edildiğini'' belirtti.

Son dönemde Türkiye'nin dış politikasındaki değişimi nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine Armitage, Avrupa Birliğinin Türkiye'nin üyeliğine karşı tutumunun bu değişimin tek nedeni olamayacağını belirtti ve bu değişimin ''Türkiye'nin Batı'ya arkasını dönmek değil, başka yerlere de yönelmek istediği anlamına geleceğini'' kaydetti.

İsrail'in, Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği operasyonun hata olduğunu belirten Armitage, bu konvoyun ''insani amacının'' bir ölçüde başarıya ulaştığını çünkü İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukayı hafifletme kararı aldığını söyledi. Armitage, Hamas'ın terör örgütü olduğunu, bu konuda görüş ayrılıkları bulunduğunu belirtti.

Armitage, İsrail ile Türkiye arasında son dönemde gerilen ilişkilerle ilgili olarak, ''ABD'nin iki yakın dostunun, bu tartışmanın içinde olmasını endişe verici buluyorum'' dedi.

Türkiye ile ABD arasındaki diyaloğun sürmesi gerektiğini vurgulayan Büyükelçi Armitage, Türkiye ziyareti sırasında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri ve muhalefet liderlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda yetkiliyle biraraya gelmeyi planladığını kaydetti.



Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,949 µs