En Sıcak Konular

Maliki, terör sorununa dikkat çekti

22 Haziran 2010 21:28 tsi
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Irak toprakları kullanılarak komşu ülkelere saldırı düzenlenmesinin kendileri için büyük sorun olduğunu bildirerek, ''Bu sorunun tedaviye ihtiyacı var. Bunun tek tedavisi komşu ülkelerin güvenliğini hedef alan teröristleri

Maliki, Başbakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında, komşu ülkelerin Irak sınırlarını ihlal etmesi karşısında Irak hükümetinin tutumunun ne olduğu yönündeki soru üzerine, Irak devletinin içinde bulunduğu zor şartların bazı terörist gruplar tarafından kullanılarak, komşu ülkelere saldırılar düzenlendiğini ve bunun kendileri için büyük sorun teşkil ettiğini, bu sorunun biran önce çözülmesi gerektiğini söyledi.

Terörist grupların Irak topraklarının bir kısmını komşu ülkelere saldırı düzenlemek için hareket noktası olarak kullandığını ifade eden Maliki, şöyle konuştu:

''Bu sorunun tedaviye ihtiyacı var. Bunun tek tedavisi komşu ülkelerin güvenliğini hedef alan teröristlerin üstesinden gelmektir. Komşu ülkelerin topraklarımıza girmesi ya da topraklarımızı bombalamaması ve bunun neticesinde vatandaşlarımızın ölmemesi için komşu ülkelere haklı gerekçe vermemek lazım. Bunun için de teröristlerin üstesinden gelmemiz gerekir. Siyasi sorumluluğumuz gereği egemenliğimizin çiğnenmesini ve topraklarımıza girilmesini gerekçe ne olursa olsun kabul etmiyoruz. Ama ilk önce üzerimize düşen sorumluluk, bu terörist grupların topraklarımızı kullanıp komşu ülkelere saldırmasını durdurmaktır.''

Maliki, ayrıca, Irak'ın egemenliğinin ihlali konusunda hassas olduklarını ve ülke topraklarını ihlal edenlere kınama mektupları gönderme dahil olmak üzere gereken her şeyi yaptıklarını, Irak topraklarına girilmesi ve ülke topraklarının bombalanması yoluyla ulusal egemenliğin çiğnenmesini reddettiklerini söyledi.

-HÜKÜMET KURMA ÇALIŞMALARI-

Hükümet kurma çalışmalarına da değinen Maliki, hükümeti kurma sorununun Irak'ın iç sorunu olduğunu ve yabancı müdahaleye izin vermeyeceklerini, bu sorunun Irak içinde çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Maliki, ''Yabancı ve bölgesel müdahaleler hükümeti kurma çalışmalarını düğümledi. Çok sayıda sorun ortaya çıkardı. Yabancı aktörler, ulusal çabalara galip geldi. Ulusal aktörler herhangi bir karar alamaz duruma geldi. Siyasi hayatın başındakiler yabancı aktörlere çok taviz verdi. Ben yabancı ve komşu ülkelerle iyi ilişkilerin kurulması çağrısında bulunuyorum. Ama ulusal mukaddesat denen şeyler var. Biz de bundan sorumluyuz. Siyasi süreçteki tüm ortaklara sesleniyorum, ulusal zeminde hareket edersek çözümler için çok yol ve fırsatlar ortaya çıkacak'' dedi.

Irak Başbakanı Maliki, siyasi çalışmaları ve diyalogları yabancılarla bağlantılı yapmanın sorunu çözümden uzak, daha da karmaşık hale getireceğini, şu an karşılaştıkları krizin, yabancı ülkelerin, hükümet adayları ve hükümeti kuracak isimler konusunda uzlaşıya varmasını beklemekten kaynaklandığını belirtti.



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,962 µs