En Sıcak Konular

Türkiye: Brezilya devam edecek

22 Haziran 2010 15:24 tsi
Brezilya'nın İran'ın nükleer programıyla ilgili yaşanan uyuşmazlığın çözümü konusundaki çabalarını sona erdirip erdirmeyeceği konusunda gelen açıklamaları, Dışişleri Bakanı Davutoğlu yorumladı.

Brezilya Dışişleri Bakanı Carlos Amorim dün Financial Times gazetesinde yayımlanan söyleşide, “Herkesin işe yarayacağını söylediği şeyleri yaptık, dilimiz yandı... Bizden tekrar müzakere etmemiz istenirse, belki hala faydalı olabiliriz. Ama böyle bir şey istenmezse, artık proaktif bir şekilde hareket etmeyeceğiz" dedi.

Ancak Amorim daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'yle birlikte sağlanan Tahran Deklarasyonu'na desteklerinin süreceğini açıkladı.

Bu konu bugün İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na da soruldu. Davutoğlu, Brezilya'nın süreçten çekilip çekilmediği yönündeki bir soruya, söz konusu haberlerin "yanlış anlamaya" sebebiyet vermiş olabileceğini söyledi.

Amorim ile Cumartesi günü bir telefon görüşmesi yaptığını anlatan Davutoğlu, "Bundan sonra da süreci birlikte yürütmeye karar verdik. Diğer haberler, yanlış anlamaya sebep olmuş olabilir ya da Brezilya'nın duyduğu sükûtu hayali gösteriyordur" dedi.

SÜRECİN MİHENK TAŞI

Türkiye ve Brezilya'nın girişimleriyle imzalanan Tahran Deklarasyonu, İran'ın nükleer programıyla ilgili süreçte önemli bir mihenk taşı olarak gösteriliyor.

Bu deklarasyon çerçevesinde, İran'ın düşük düzeyde zenginleştirilmiş 1,200 kilogram uranyumu Türkiye toprakları üzerinde daha yüksek oranda zenginleştirilmiş 120 kilogram uranyumla takas etmesi öngörülüyor.

Uzunca bir süredir gündemde olan uranyum takası üzerinde uzlaşmaya varılmış olmasına karşın bu anlaşmanın İran'ın nükleer programını durdurmayacağı gerekçesiyle Batılı devletler tarafından reddedildi.

İrem Köker / Hürriyet



Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,720 µs