En Sıcak Konular

Balkanlarda huzur için Türkiye atakta

22 Haziran 2010 15:20 tsi
Türkiye, Balkanlarda istikrar için Bosna-Hersek'i komşularıyla yeniden buluşturdu.

Türkiye'nin Bosna-Hersek'le Sırbistan ve Hırvatistan arasında geçtiğimiz yıl başlattığı üçlü toplantılara bugün Çırağan Sarayı'nda devam edildi.

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci için İstanbul'a gelen Sırp ve Hırvat bakanlar, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katılımıyla iki ayrı toplantıda bir araya geldi. Türkiye – Bosna-Hersek - Sırbistan ve Türkiye – Bosna-Hersek – Hırvatistan üçlü toplantılarının ardından bakanlar ortak basın toplantısı düzenledi.

Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj ve Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç'le kameraların karşısına geçen Ahmet Davutoğlu, Balkanların makus talihini değiştirmek isteyen üç arkadaş olarak bir araya geldiklerini dile getirdi. Üç ülkenin cumhurbaşkanlarının bir araya gelerek ilan ettikleri İstanbul Deklarasyonu'nu 'tarihi bir dönüm noktası' olarak nitelendiren Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Sırp ve Boşnak cumhurbaşkanlarının 11 Temmuz'da Srebrenitsa soykırımının 15. yıl dönümü anma törenlerine katılma kararı aldıklarını hatırlattı. Bakan Davutoğlu, üçlü toplantıda bu sürecin gözden geçirildiğini, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Haris Sladjziç'in Belgrad'a yapacağı ziyareti konuştuklarını ifade etti.

Bosna-Hersek'te sonbaharda yapılacak seçimlerin, ülkedeki tüm etnik grupların barış içerisinde bir araya geleceği bir siyasi tablonun ortaya çıkması bakımından önemli bir fırsat olarak gördüklerini ifade eden Davutoğlu, üç bakanın Ağustos ayında Saraybosna'da yeniden bir araya geleceğini de sözlerine ekledi.


SIRP BAKAN: ÜÇLÜ TOPLANTILAR BALKANLARDAKİ UZLAŞMA SÜRECİNE DAHA ÖNCEKİ GİRİŞİMLERDEN DAHA ÇOK YARDIMCI OLDU

Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Alkalaj ise söz konusu toplantıların hem ülkesi hem de Balkanların istikrarı için etkili ve uygun bir süreci oluşturduğunu dile getirdi. Alkalaj, Srebrenitsa'daki törenlere tüm dünyadan üst düzeyde katılımlar beklediklerini ifade etti.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç ise Türkiye'nin girişimleriyle başlatılan üçlü toplantıların Balkanlardaki uzlaşma sürecinde daha önce denedikleri birçok yöntemden daha başarılı olduğunu ifade etti. Sırp Meclisi'nin Srebrenitsa soykırımıyla ilgili özür dilemesinin önemine dikkat çeken Jeremiç, Sırp halkının da bu konuda ciddi olduğunu söyledi. Vuk Jeremiç, "Geçmişimiz ve bugünümüzün olduğu gibi, geleceğimizin de ortak olduğunu düşünüyorum. Türkiye bu süreçte çok yardımcı bir rol oynuyor." dedi.


MOSTAR PROJELERİ İÇİN ORTAK TEKNİK ÇALIŞMA GRUBU KURULACAK

Basın toplantısının ardından Bakan Davutoğlu ve Boşnak mevkidaşı Alkalaj, bu kez Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Jandrokoviç'le bir araya geldi. Görüşmenin ardından bakanlar ortak basın toplantısında konuştu.

Bosna-Hersek'e NATO'ya üyelik yolunda eylem planı verilmesini destekleyen Hırvatistan'a teşekkür eden Ahmet Davutoğlu, "Bu durum, Bosna-Hersek'in istikrarına ne kadar önem verdiklerini gösteriyor." dedi. Davutoğlu, görüşmede Bosna-Hersek'in Hırvatların yoğun olarak yaşadığı Mostar bölgesindeki projeler için kurulacak ortak tenik çalışma gruplarının ele alındığını ifade etti. Söz konusu projelerle bölgedeki Boşnak ve Hırvat nüfusun ekonomik projelerle daha fazla entegre olması hedefleniyor.

Davutoğlu ayrıca Hırvat bakanın önerisiyle Eylül ayında Zagrep'te üçlü ekonomik forum toplantısı yapılacağı bilgisini verdi.

Hırvat Bakan Jandrakoviç ise Bosna Hersek'in gelişmesinin kendilerinin stratejik çıkarına olduğunu belirtti.

Basın toplantılarının ardından Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci için gelen bakanlar öğle yemeğine geçti.

cihan



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,921 µs