En Sıcak Konular

'Türk ve Arap medyası arasındaki duvarlar yıkılmalı'

22 Haziran 2010 13:27 tsi
Türkiye ve Arap dünyası arasında son yıllarda her alanda artan yakınlaşma ve işbirliği, medya ve basın sektöründe de kendisini hissettiriyor.

 
Cihan Haber Ajansı ile işbirliği anlaşması imzalayan Katar ve Körfez bölgesinin etkili gazetelerinden "Dar Al Sharq"ın Genel Yayın Yönetmeni Jaber Al Harami, Türk ve Arap halkları arasındaki yakınlaşmanın bir an önce medya alanına da yansıması gerektiğini söyledi. 

Cihan Haber Ajansı, Körfez ülkelerinden Katar'da yayın yapan Dar Al Sharq gazetesi ile işbirliği anlaşması imzaladı. İki kurumun yöneticileri, anlaşmayı Türk ve Arap halklarının bu yönde artan talebinin bir sonucu ve yakınlaşmanın bir yansıması olarak görüyor. Dar Al Sharq, anlaşma sayesinde Arap halklarına Türkiye'den doğrudan enformasyon aktarmayı hedefliyor. Ortadoğu ülkelerine yönelik açılımı sürdüren Cihan Haber Ajansı da, halklar arasındaki yakınlaşmanın yüklediği sorumluluk bilinciyle, Türkiye'yi Arap alemine aracısız ulaştırmayı amaçlıyor.

Cihan Haber Ajansı ile Körfez'in güçlü yayın kuruluşlarından Dar Al Sharq arasındaki işbirliği anlaşması, Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici ve Dar Al Sharq Genel Yayın Yönetmeni Jaber Al Harami tarafından imzalandı. İşbirliği anlaşması, stajyer değişim programı ve özel haber paylaşımını da içeriyor.

ARAP OKUYUCULARIN TÜRKİYE İLGİSİ ARTIYOR

İmza töreninde konuşan Jaber Al Harami, Türkiye'nin Arap ve Körfez dünyasındaki imajının son birkaç yıl içerisinde inanılmaz derecede yükseldiğine dikkat çekerek, halkın da Türkiye'ye karşı olan ilgisinin arttığını vurguladı. Okuyucularının kendilerinden artık Türkiye ile yazılı ve görsel materyal istediklerini ifade eden Harami, bu yüzden de Arap medyasının Türkiye'deki siyasi, ekonomik ve sosyal alandaki gelişmeleri çok yakından takip ettiğini dile getirdi. Al Harami, Arap dünyasında Türkiye'nin büyük kabul gördüğünü, Türkiye'den gelen fikir ve tekliflerin büyük iştiyakla karşılandığını aktararak, Türkiye'nin attığı adımların, Arap ve İslam dünyası lehine olduğunu kaydetti ve ekledi: "Buna Arap halklarının güveni tamdır."

Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici de, geçtiğimiz haftalarda Katar'a bir ziyaret gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, bu gezide Türkiye'ye olan ilgiyi yerinde müşahede ettiklerini aktardı. Arap dünyasının Türkiye ile ilgili haberleri, Türkiye'nin de Arap dünyası ile ilgili haberleri yabancı ajanslardan ve kurumlardan aldıklarını belirten Bilici, ancak halkların şimdi doğrudan enformasyon istediklerini dile getirdi. Bu konuda Cihan'a sorumluluk düştüğünü söyleyen Bilici, iki ülke yönetimleri arasındaki ziyaretlerin, ilişkilerin sürekliliği için yeterli olmadığının altını çizdi.

Anlaşmanın imzalanmasının ardından Jaber Al Harami ve beraberindeki heyet, Cihan Haber Ajansı ve Zaman binasını gezdi. Al Harami'ye eşlik eden Bilici, ajansın çalışmaları hakkında kendisine bilgi verdi. Dar Al Sharq Genel Yayın Yönetmeni, ajansı gezerken en çok Arapça servisine ilgi gösterdi. Al Harami, burada Arapça servisi çalışanları ile sohbet ederek çalışmalarını inceledi.

TÜRKİYE VE KATAR'IN 'ARABULUCULUK' ROLLERİ BENZEŞİYOR

Anlaşma sonrasında Cihan'ın sorularını cevaplandıran Dar Al Sharq Genel Yayın Yönetmeni Jaber Al Harami, Türkiye'nin Arap dünyasında özel bir konuma sahip olduğunu söyledi. Katar hükümeti ve halkının da Türkiye'nin uluslararası çabalarını desteklediklerini ifade eden Al Harami şöyle devam etti: "Kısa süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığım mülakattan bir alıntı yapmak istiyorum. Başbakan şöyle dedi: 'Biz ve Katar, uluslararası sorunlara aynı pencereden bakıyoruz' Gerçekten de Katar ile Türkiye uluslararası meselelere aynı açıdan bakıyorlar ve aynı görüşe sahipler, ortaklaşa çözümler bulmaya çalışıyorlar. Önümüzdeki dönemlerde bu işbirliği resmi ve halk seviyelerinde artmasını bekliyoruz."

Türkiye'nin, İran nükleer sorununu çözme girişimleri gibi, Katar'ın da Arap ülkeleri ile İran arasında diyalog kurmaya çalıştığını vurgulayan Al Harami, şöyle devam etti: "Bu çabalar, Arap ve İslam aleminde istikrar ve güvenliğin tesisinde önemli rol oynamaktadır. Lübnan, Sudan gibi birçok sıcak soruna el atan Katar, çözüm konusunda aracı ve arabulucu oldu. Bence Katar, Türkiye ile koordineli bir şekilde, İran konusunda yeni bir uluslararası diyalog ortamı tesis edebilir. İnanıyorum ki Türkiye, İran ve Katar önümüzdeki dönemlerde bölgenin istikrarı için olumlu roller oynayabilecektir."

Cihan ile imzaladıkları anlaşmayı değerlendiren Dar Al Sharq Genel Yayın Yönetmeni, anlaşma sayesinde Türkiye ile ilgili haberleri doğrudan alma avantajına sahip olacaklarının altını çizdi. Al Harami, "Özellikle Arap ülkeleri ile Türkiye arasında medya işbirliği artmalıdır. Türkiye ile Arap alemini birbirinden ayıran duvarların oluşmasına yol açan başkalarından aldığımız haberlere bugün artık yeter diyoruz ve aracısız diyalog kuruyoruz." ifadelerini kullandı.

Katar'da 1987 yılından beri yayınlanan Dar Al Sharq gazetesi, Al Sharq medya grubu bünyesinde çıkarılıyor. Al Sharq medya grubu, 350 civarında yayının dağıtımının yanı sıra Şark'ul Avsat, Herald Tribune gibi 6 yabancı gazetenin basımını da yapıyor. Al Sharq medya grubu içerisinde Peninsula adlı İngilizce bir gazete de bulunuyor. Katar gazeteleri arasında en geniş dış muhabir ağına sahip olan 96 sayfalık Dar Al Sharq gazetesi, baskı kalitesiyle de dikkat çekiyor.
 
cihan



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,272 µs