En Sıcak Konular

Anayasa Mahkemesi'nden iptal kararı

22 Haziran 2010 10:28 tsi
Anayasa Mahkemesi bu yasa metnini hakkında iptal kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi, hakkında disiplin kovuşturması yürütülen bir avukatın, başka bir baroya nakil isteğinin hakkındaki disiplin kovuşturması bitmeden yapılamayacağını düzenleyen yasa metnini iptal etti.

Ankara 7. İdare Mahkemesi, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 69. maddesinin ''Nakil isteği ile başvurulan baronun yönetim kurulu, istekte bulunan avukat hakkında gerekli gördüğü her türlü inceleme ve işlemleri yapar ve özellikle avukatın disiplin kovuşturması altında olup olmadığını, ödenecek borcu bulunup bulunmadığını levhasına yazılı olduğu barodan sorar. Disiplin kovuşturmasının sonuçlanmasından veya avukatın baroya borçlarını ödemesinden evvel hiçbir işlem yapılamaz'' şeklindeki 1. fıkrasının Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini istedi.

İptal istemini esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, avukatların başka bir baroya nakillerini düzenleyen Avukatlık Kanunu'nun 69. maddesinin 1. fıkrasının son tümcesinde yer alan ''Disiplin kovuşturmasının sonuçlanmasından veya...'' ibaresini Anayasa'ya aykırı bularak, oy birliğiyle iptal etti.

Yüksek Mahkeme, itiraz konusu kurala göre, nakil isteğinde bulunan avukat hakkında bir disiplin kovuşturmasının devam etmesi halinde bu kovuşturma sonuçlanmadan önce nakil isteği ile ilgili hiçbir işlem yapılamayacağını anımsattı.

Hakkında disiplin kovuşturması yürütülen bir avukatın, başka bir baroya nakledilmesi, kovuşturmayı yürüten baronun yetkilerinde bir değişiklik meydana getirmeyeceği ve devam etmekte olan kovuşturmayı etkilemeyeceği ifade edilen kararda, ''Kovuşturma sonucunda suçu işlemediğine ya da hakkında disiplin cezası verilmesine yer olmadığına karar verilebileceği de dikkate alındığında, avukatın başka baroya nakil talebiyle ilgili olarak, disiplin kovuşturması sonuçlanana kadar hiçbir işlem yapılmaması ve başka bir baro bölgesinde sürekli olarak çalışmasının engellenmesi, çalışma özgürlüğünün sınırlandırılmasına yol açacak niteliktedir'' denildi.

Söz konusu yasa metninin ''çalışma özgürlüğünü sınırlandırdığına'' ve Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmeden Anayasa Mahkemesi, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 69. maddesinin 1. fıkrasının son tümcesinde yer alan ''Disiplin kovuşturmasının sonuçlanmasından veya...'' ibaresini oy birliğiyle iptal etti.

İptal kararına farklı gerekçe ile katılan Anayasa Mahkemesi Üyesi Mehmet Erten, henüz disiplin cezası almamış olan ve masumiyet karinesinden yararlanması gereken bir avukatın, hakkında disiplin kovuşturmasının bulunduğu ileri sürülerek başka bir baro bölgesine naklinin kovuşturma sonuçlanıncaya kadar engellenmesinin ''hukuk güvenliğini ihlal edici'' nitelikte bulunduğunu savundu.

Erten, bu gerekçe ile iptal edilen hükmün, Anayasa'nın 2. maddesinde yer alan ''hukuk devleti ilkesine aykırı'' olduğunu kaydetti.



Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,849 µs