En Sıcak Konular

ABD'li komutandan ihanet itirafı

22 Haziran 2010 10:23 tsi
ABD'li komutandan ihanet itirafı

Afganistan'daki Amerikan güçlerinin komutanı Orgeneral Stanley McChrystal, önemli bir açıklamada bulundu.

Afganistan'daki Amerikan güçlerinin komutanı Orgeneral Stanley McChrystal, kendisini, Beyaz Saray'ın kendisine diplomatik ortak olarak seçtiği Büyükelçi Karl Eikenberry tarafından ihanete uğramış gibi hissettiğini söyledi.

ABD'de çıkan Roling Stone adlı dergi, ''Firari General'' başlığı altında yayınladığı haftalar süren mülakatlar ile McChrystal'ın yakınındaki yardımcılarıyla bu bahar ayında yapılan seyahatleri anlatan bir yazı yayımladı.

Derginin bu haftaki sayısında ''yalnız general'' olarak tanımlanan McChrystal, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin önemli isimleriyle yaşadığı sorunları ve emrindeki askerlerini bile kendi stratejisinin savaşı kazandıracağına ikna edemediğini anlattı.

McChrystal'ın, seçimlerde oyunu Obama'ya vermesine karşın, daha başlangıçtan itibaren Obama ile aralarında bir bağ kurulmadığından yakındığı belirtilen yazıda, Obama ile geçen yıl Washington'da yaptığı görüşmede ABD başkanının kendisinin Afganistan'a yeni asker gönderilmesi talebine karşı çok anlayışsız davrandığını bildiren McChrystal, ''Bu görüşme benim için acı vericiydi. Pazarlanması imkansız bir şeyi pazarlıyordum'' ifadelerini kullandı.

Obama'nın, ancak aylar süren bir etüd sonucu Afganistan'a 30 bin asker daha göndermeyi kabul ettiğine dikkati çeken dergi, bu durumun ordudaki pek çok kişi için sinir bozucu olduğunu ve Obama yönetiminin Amerikan askerlerinin eve dönüş tarihi olarak Temmuz 2011 tarihini vermesinin de McChrystal'e danışmanlık yapan direnişçilerle mücalede stratejistlerince keyfi bir tarih olarak bulunduğunu yazdı.

Teröristlerin yakalanması için daha küçük çaplı bir eylem planı destekleyen ABD Başkan Yardımcsı Joe Biden'ın önceleri McChrystal'ın ek asker talebine karşı çıktığını ileri süren dergi, Büyükelçi Eikenberry'nin de benzer düşünceleri ortaya atan görüşlerinin Kasım ayında basına sızan bir iç belgede yer aldığını belirtti.

McChrystal, Eikenberry'nin, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin direnişçilerle mücadele stratejisi için güvenilir bir ortak olmadığı görüşünü dile getiren raporunu basında gördüğünde, ''kendisini ihanete uğramış gibi hissettiğini'' kaydetti.

Mülakatta Eikenberry'yi kılıf aramakla suçlayan McChrystal, ''Bu, tarih kitapları için kendi tarafını örten bir kişi. Eğer şimdi başarısız olursak 'biz demiştik' diyebilmek için'' dedi.

Emekli bir general olan Eikenberry ise McChrystal'ın sözleriyle ilgili henüz bir yorumda bulunmadı.

AFGANİSTAN'DAKİ ABD GÜÇLERİNİN KOMUTANI McCHRYSTAL, ROLLING STONE DERGİSİNDEKİ YAZI NEDENİYLE ÖZÜR DİLEDİ

Afganistan'daki Amerikan güçlerinin komutanı Orgeneral Stanley McChrystal, Rolling Stone dergisinde yayımlanan, Washington yönetimini eleştirdiği yazı nedeniyle özür diledi.

McChrystal, yaptığı açıklamada, dergideki makalenin "zayıf muhakemeyi yansıtan bir hata" olduğunu belirterek, ABD Başkanı Barack Obama yönetimine "çok büyük saygı" duyduğunu kaydetti.

Roling Stone, McChrystal'in, Obama yönetiminin önemli isimleriyle yaşadığı sorunları ve emrindeki askerleri bile kendi stratejisinin savaşı kazandıracağına ikna edemediğini yazmıştı.

McChrystal'ın başlangıçtan itibaren Obama ile aralarında bir bağ kurulmadığından yakındığı belirtilen yazıda, McCrystal'in Afganistan'a yeni asker gönderilmesi talebine Obama'nın "çok anlayışsız" davrandığını söylediği kaydedilmişti.

Obama'nın, aylar süren bir çalışma sonucu Afganistan'a 30 bin takviye asker göndermeyi kabul ettiğine dikkati çeken dergi, bu durumun ordudaki pek çok kişi için "sinir bozucu" olduğunu, Obama yönetiminin Amerikan askerlerinin eve dönüş tarihi olarak Temmuz 2011'i vermesinin de McChrystal'in danışmanlarınca "keyfi bir tarih" olarak görüldüğünü yazmıştı.


bugün

 

 



Bu haber 1,021 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,750 µs