En Sıcak Konular

Tümgeneral'e '6 şehit' sorgusu

22 Haziran 2010 08:46 tsi
Tümgeneral'e '6 şehit' sorgusu  

Hakkari Çukurca'da 7 askeri şehit eden TSK mayınıyla ilgili askerî savcılığın yürüttüğü soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı.

"Teröristleri gördük, ancak çoban ya da kaçakçı zannettik." açıklamasıyla şimşekleri üzerine çeken Hakkari Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya ile Çukurca 20'nci Sınır Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es, savcılığa ifade verdi.

Şehit ailelerinin avukatları, dosyayı incelemek istedi; ancak askerî savcılık taleplerini reddetti. Şehit Deniz Demirci'nin ailesinin avukatı İsmail Kılıç, delillerin karartılmasından endişelendiğini söyledi. Kılıç, "Dosyaya ulaşmamız engelleniyor. Delillerin karartıldığını düşünüyoruz. Şüphelilere ilişkin tutanakların kanuna ve mahkeme kararına göre verilmesinde bir engel bulunmuyor." dedi.

Çukurca'da yaşanan mayın patlaması sonucu şehit olan 7 asker için Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada askerlerin bastığı mayını teröristlerin döşediğini duyurmuştu. Ancak 25 Haziran 2009'da internete düşen bir ses kaydında döşenen mayınların TSK'ya ait olduğu ifade ediliyordu. Ses kaydında konuşan kişilerin Hakkari Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Çukurca Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es olduğu ileri sürüldü. Ses kaydında Es, mayınlarla ilgili yaptıkları açıklamaların yanlış olduğunu karşı tarafa bildiriyor. Bunun üzerine Tümgeneral Gürbüz Kaya olduğu iddia edilen kişi "Hiç önemli değil. Kahrolacak bir şey yok. Ben bir şey söyleyeyim. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Burada hayatımızı ortaya koyup mücadele veriyoruz. Bu mücadelenin içerisinde birileri ufak tefek hata yapacaktır." karşılığını veriyor. Ses kayıtlarının ardından ailelerin şikâyeti üzerine Van Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Başsavcıılık, soruşturma sonucunda mayınların askerî birliğin güvenliğini sağlamak amacıyla TSK tarafından yerleştirildiği hükmüne vardı. Ardından dosya görevsizlik kararıyla Genelkurmay'a gönderildi. Görevsizlik kararında, Tuğgeneral Es, Tümgeneral Kaya ve diğer sorumluların 'bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne sebep olmak' suçundan yargılanması istendi.

zaman



Bu haber 2,281 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,432 µs