uyarı | " /> uyarı | "/>

En Sıcak Konular

K. Irak’a uyarı

22 Haziran 2010 08:08 tsi
K. Irak’a uyarı 
PKK’nın son saldırılarının ardından terörle mücadelede somut adımlar atmak amacıyla arayışa giren devletin zirvesi, askeri alanın yanı sıra diplomatik ve istihbari alanda da sıcak takip başlattı.

Buna göre, Irak Kürt Bölgesel Yönetim Lideri Mesud Barzani dahil ilgili taraflardan PKK’ya yönelik mücadelede somut adımlar istenecek.

TERÖR örgütü PKK’nın kanlı saldırıları ardından alarma geçen devletin zirvesi, mücadelede daha somut sonuçlar alabilmek amacı ile askeri alana ek olarak, diplomatik ve istihbari alanda da sıcak takip başlattı. Hürriyet’e ulaşan bilgilere göre, adımların başında, Irak Kürt Bölgesel Yönetim Lideri Mesud Barzani dahil ilgili taraflardan PKK’ya yönelik mücadelede sözden daha çok somut adımlar istenmesi geliyor. Bu adımların da neler olacağı taraflara gerekçeleri ve delilleri ile izah edilecek. Ayrıca yoğun diplomasi ve özel temsilcilerle bu talepler yakından takip edilecek. Son saldırıda onlarca teröristin sızdığı Kuzey Irak’ın, PKK’nın ana yuvası olduğunun seslendirildiği zirvede, teröristlerin eğitim, barınma ve lojistik ihtiyaçlarının merkezi olan Kuzey Irak’ta etkin varlığının endişe ile izlendiği ifade edildi. Bu nedenle de Kuzey Irak’taki liderlere net uyarıda bulunularak Türkiye’nin gerekirse askeri ve teknik yardımı genişletebileceği bildirilecek.
Sınır gerekirse geçilecek

Toplantıda altı çizilen kararlılıklardan biri de, Türkiye’nin, teröristlerin takibi amacı ile yeri geldiğinde Irak sınırı geçmekte tereddüt etmeyeceği oldu. Ancak bu çerçevede Doğu ve Güneydoğu’da bölge halkına yönelik demokratik adımlar aynen sürerken teröristle mücadele bundan kesin çizgilerle ayrılacak.

İran’ın da dahil olduğu Suriye- Irak ekseninde yeni bir istihbarat ve terörle mücadele koordinasyonunun oluşturulması da amaçlanıyor. Bu üç ülke ile yeni bir istihbarat koordinasyon sistemi planlanıyor.

Bölgede görev yapan Genelkurmay- Polis- Jandarma ve MİT istihbarat elemanlarının ülkenin anlık istihbarat kabiliyetini arttırabilmesi için elde ettikleri bilgileri kendi birimlerinden önce bölgede oluşturulacak istihbarat eşgüdüm merkezlerine aktarması da kararlaştırıldı. Kurumlar, koordinasyonu arttırmak amacı ile birbirlerinde karşılıklı temsilci bulunduracak. ABD ile yürütülen anlık istihbaratta elde edilen bilgilerin de gecikme olmaması için Ankara’nın yanı sıra bölge harekat merkezlerinde de değerlendirilmesi ve buradan operasyona döndürülmesi karara bağlandı.

ABD ile yeni toplantı

ABD ile yürüyen anlık istihbaratın daha etkin hale getirilmesi için de bir koordinasyon toplantısı daha yapılacak. Türkiye, AB nezdinde PKK’nın para kaynakları ve siyasi oluşumlarının Avrupa’da tamamen ortadan kaldırılması için bir dizi yeni girişimde bulunacak. Örgütün sadece terörist ilan edilmesi ve Avrupa’nın kınama düzeyinde kalmasının Ankara tarafından tatmin edici bulunmadığı da açıkça ifade edilecek. Bu konuda, Ankara’nın PKK ile mücadelede daha önce Asala Ermeni terör örgütünde olduğu gibi diplomatik takip amacı ile özel görevli diplomatları da devreye sokabileceği belirtiliyor.

 
hurriyet



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,783 µs