En Sıcak Konular

İranlılar alışverişe geliyor

21 Haziran 2010 12:47 tsi
Türkiye'nin dış politikada İran ile yaşadığı yakınlaşma alışveriş sektörüne de olumlu yansıyor. İranlı turistler alışverişte rotayı Dubai'den Türkiye'ye çevirdi.

Türkiye'nin dış politikada İran ile yaşadığı yakınlaşma alışveriş sektörüne de olumlu yansıyor. İranlı turistler alışverişte rotayı Dubai'den Türkiye'ye çevirdi. Bu durumda sevinen ise perakende sektörü oldu. Geçen yıldan itibaren İran'dan artarak devam eden alışveriş turizmi özellikle kriz yılı olan 2009'da AVM'lerin nefes almasını sağlarken 2010 yılında bu trafiğin daha da artması bekleniyor.

Bugün İstanbul'a İran'dan değişik hava yolları ile haftada 27 sefer yapılıyor. Bu uçaklarla haftada yaklaşık 3500 İranlı turist tatil ve alışveriş için İstanbul'a geliyor. Avrupalı turiste göre daha fazla harcama kapasitesine sahip olan İranlı turistler ortalama 250 dolar harcıyor, kredi kartı kullanmıyor, indirim talep etmiyor.

Türkiye'ye gelen Avrupalı turistler alışveriş için daha çok kuyum ve halı alırken İranlı turistlerin tercihi tekstil alışverişinden yana.

Türkiye'ye gelen İranlı turistlerin ilk sorduğu markaların başında da Koton ve Zara geliyor. İranlı turistlerin İstanbul'a geldiklerinde gittikleri AVM'ler arasında ise Cevahir ve Olivium ilk sırada yer alırken İstinyePark, Bağdat Caddesi, Natilius ve Yeşilköy'deki Çarşambapazarı da ziyaret edilen diğer mekânlardan.

İran'dan Türkiye'ye geçen yıl alışveriş ve tatil için 6500 kişiyi getiren Sea Travel Genel Müdürü Azade Dochi, İran'daki Türkiye ilgisinin son dönemde arttığına dikkat çekiyor. Özellikle iki ülke arasında yaşanan siyasi yakınlaşmanın bunda etkisinin olduğuna dikkat çeken Dochi, şunları söylüyor: "Bunun yanında İranlılar çok fazla Türk dizisi izliyor. Türkiye'yi çok iyi tanıyorlar. İranlıların çoğu Azeri kökenli olduğu için Türkçeyi iyi konuşup anlıyorlar. Bunun yanında Türkiye'deki modern alışveriş merkezleri ve birçok marka İran'da yok. Bu da Türkiye'nin cazibesini artırıyor. Bu yıl geçen yıla göre getirdiğimiz turist sayısında yüzde 70 artış bekliyoruz."
 
BAVULLAR DOLU GİDİYOR

İranlı turistlerin geçen yıllarda özellikle yakın olması nedeniyle alışveriş turları için Dubai'ye gittiklerini belirten Dochi, "Fakat son dönemde iki ülke arasında yaşanan bazı sorunlar nedeniyle bu ilgi Türkiye'ye kaymış durumda. Çünkü Dubai son dönemde İranlıların mülk satın alma hakkını geri aldı. Zaten Dubai'de de fiyatlar artık eskisi gibi ucuz değil. Bunun için Türkiye'yi tercih ediyorlar" diyor.

İranlı turistlerin ülkelerinden özellikle boş valiz ile geldiğini, giderken yanlarına mutlaka yeni bir valiz aldığını belirten Dochi, "Kışın gelenler tamamen alışveriş için gelen turistlerdir. Bazı İranlı turistler Merter gibi bölgeleri bizden bile iyi biliyor" açıklamasını yapıyor.

İranlıların bazen Türkiye'de bile olmayan markaları sorduklarını ve oralardan alışveriş yapmak istediklerini kaydeden Dochi, şöyle devam ediyor: "Örneğin Victoria's Secret'i, Channel'i soran çok var. Lüks markaları çok iyi tanıyorlar."

referans



Bu haber 880 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,169 µs