En Sıcak Konular

İsrail'den yeni karar: Daha sert...

21 Haziran 2010 12:23 tsi
İsrail'den yeni karar: Daha sert... Gazze ablukasını yumuşatmaya hazırlanan İsraili bu kez Kudüs'te baskıyı artırıyor.

İsrail hükümetinin, özellikle Doğu Kudüs'te Filistinlilerin yerlerinden edilmesi, evlerinin yıkılması ve diğer hak ihlalleri nedeniyle artan gösteriler üzerine, Kudüs'te yaşayan Filistinlilere daha sert yaptırımlar hazırlığında olduğu belirtildi.

İsrail ve Filistin basınında yer alan haberlere göre, İsrail, çocukları bu tür eylemlere katılan ailelerin, Kudüs'teki ikamet hakları ile diğer ekonomik ve sosyal haklarından mahrum bırakılmasına yönelik önlemlere başvuracak.

İsrail'de bakanlık ve emniyet güçlerine, ilgili devlet dairelerine, özellikle İçişleri Bakanlığı'na bağlı sosyal güvenlik kurumlarına bu yönde direktifler verildiği kaydediliyor.

Yetkililer bu protestoların aynı şekilde devam etmesi halinde, binlerce Kudüslünün yeni yaptırımlarla karşı karşıya kalacağının altını çiziyorlar.

Kudüs Sosyal ve Ekonomik Haklar Merkezi adlı sivil toplum kuruluşu, Kudüs'teki bazı ailelerin sürgün tehdidi aldıklarına ilişkin başvurularda bulunduklarını bildirdi.

HAMASLI 4 MİLLETVEKİLİNE KUDÜS'TEN SÜRGÜN

Bu arada İsrail mahkemesi, bir ay önce cezaevinden bırakılan Filistin parlamentosunun Hamas milletvekillerinden Muhammed Ebu Tir'in Kudüs'te ikamet hakkının kaldırılarak kent dışına sürgün edilmesine dair kararı, itiraz hakkını saklı tutarak onayladı.

İsrail, iki hafta kadar önce Ebu Tir ile diğer Hamas milletvekilleri Muhammed Tota, Halid Ebu Arafa ve Ahmed Ebun'un kimliklerine el koymuş ve Kudüs'ten ayrılmaları için bir ay süre vermişti.

Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, dün resmi olarak İsrail'den söz konusu kararının iptal edilmesini istedi.

Abbas'ın girişimiyle ilgili bilgi veren Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat, böyle bir kararın kabul edilemeyeceğini, bu hakların geri alınmasının "ayrımcılık politikası" olduğunu söyledi. Erekat, "İsrail'in, 1967'deki Filistin topraklarını işgalinden bu yana Filistinlileri Doğu Kudüs'ten sürme politikasını sistemli bir şekilde sürdürdüğünü" bildirdi.

Erekat, Abbas'ın konuyla ilgili resmi talebini hem İsrail tarafına hem de İsrail-Filistin dolaylı barış görüşmelerinin arabulucusu konumundaki ABD Orta Doğu Temsilcisi George Mitchell'e ilettiğini, resmi talepte böyle bir kararın İsrail'in imzaladığı uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunun belirtildiğini açıkladı.

Abbas gönderdiği resmi yazıda, Filistin seçimlerine katılan siyasi partilerin seçilmiş milletvekillerinin dokunulmazlıklarının bulunduğunu belirtti.

MAhmud Abbas ayrıca, Doğu Kudüs'ün El Bustan ve diğer mahallelerindeki ev yıkımlarının durdurulmasını istedi.

Erekat, Abbas'ın BM Güvenlik Konseyi'nin üyesi tüm ülkelere ve uluslararası örgütlere konuyla ilgili acil mesajlar gönderdiğini belirtti.



Bu haber 1,084 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,202 µs