En Sıcak Konular

TBMM'den müjdeli haber geldi

21 Haziran 2010 10:33 tsi
Son bir hafta içerisinde askerden polise, emekliden çalışana kadar her kesim için TBMM'den müjdeli haberler var.

Çalışma hayatına ilişkin en kolay yazdığım yazılar, yeni haklardan bahsettiğim yazılar oluyor. Tersi durumda da kalem oynatmak bir o kadar zor oluyor. Neyse ki bugün müjde yazılarından birisiyle daha karşınızdayız. Son bir hafta içerisinde askerden polise, emekliden çalışana kadar her kesim için TBMM'den müjdeli haberler var. İşte sırasıyla yeni hak ve imkânlar.

1- Emekli gurbetçiye iyi haber

Yurtdışında çalışmış ya da ev hanımı olarak bulunmuş gurbetçilerimiz 'yurtdışı hizmet borçlanması' yoluyla emekli oldukları takdirde, emeklilikte destek primi ödeyerek yeniden çalışamıyorlardı. Çalışmaya başlamaları durumunda aylıkları kesiliyordu. İşte gurbetçi emeklilere mahsus bu dezavantaj giderildi ve buna dair 5997 Sayılı Kanun geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bundan sonra gurbetçi emekliler de (sayıları yüz binleri buluyor) destek primi ödeyerek aylıkları kesilmeksizin çalışabilecekler.

2- Eski memurlara ikramiye

Anayasa Mahkemesi'nin 2829 Sayılı Kanun'un ilgili hükmünü iptal etmesiyle birlikte, bir süre memuriyet yapıp istifa etmiş olanlar gözlerini TBMM'ye dikmişti. Bu konudaki yasal düzenleme de yine 5997 Sayılı Kanun kapsamında yapıldı ve yürürlüğe girdi. Ancak 1 Haziran 2010 tarihinden önce emekli olanlar için müphem bir durum var. Bu kişiler ikramiye talebinde bulunurlarsa muhtemelen talepleri reddedilecek ve yargı yoluna gitmeleri gerekecek. Ancak 1 Haziran 2010 sonrası emekli olan eski memurlar için ikramiye yolu direkt olarak açılmış oldu.

3- Borcunu taksitlendiren Bağ-Kur'luya sağlık hizmeti

5510 Sayılı Kanun gereği, 60 günden az prim borcu olan Bağ-Kur'lular sağlık hizmetlerinden faydalanıyor. Ancak yapılan son düzenleme ile birlikte, 60 günden fazla borcu olsa dahi, bu borcunu taksitlendirmiş olanlar da sağlık hizmet alabilecekler.

4- Polise ve öğretmene ek kadro

Yapılan son düzenlemeler içerisinde 30 bin polis memuru ve 70 bin öğretmen için yeni kadro tahsisi de bulunuyor. Ayrıca polislere, askerliğe benzer biçimde başpolis ve kıdemli başpolis unvanları verilecek.

5- Uzman erbaşların sorunu çözüldü

TSK'da sözleşmeli uzman erbaş olarak görev yapan personel, yaş haddi sebebiyle emekli aylığı bağlanmaksızın sözleşmeleri sona eriyordu. TBMM'de kabul edilen yasa maddesiyle, bu personel uzman erbaşlıktan yaş haddi sebebiyle ayrılsalar dahi, emekli olacakları tarihe kadar Milli Savunma Bakanlığı veya TSK kadrolarında sivil memur olarak görev yapabilecekler. Aynı imkândan, daha önce ayrılmış olan uzman erbaşlar da faydalanabilecekler. Ancak bunların 3 ay içinde başvurmaları gerekiyor.



Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,934 µs