En Sıcak Konular

Brezilya geri çekildi arabuluculuk için teklif bekleyecek

21 Haziran 2010 09:37 tsi
Brezilya geri çekildi arabuluculuk için teklif bekleyecek Türkiye ile birlikte İran'ı uranyum takasına ikna eden Brezilya, anlaşmaya rağmen Batılı ülkelerin aldığı 'yaptırım kararı' karşısında geri adım attı. Arabuluculuk konusunda daha temkinli hareket edeceğini, yeni bir girişim için talep bekleyeceğini açı

Tartışma dün İngiliz Financial Times gazetesinin, Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile yaptığı röportajı 'Brezilya arabuluculuk rolünü bitiriyor' başlığıyla vermesi üzerine başladı. "Herkesin işe yarayacağını söylediği şeyleri yaptık, ama elimiz yandı." diyen Amorim, daha sonra sözlerine açıklık getirdi. Tahran bildirisinin diplomatik çözüm için hâlâ temel olabileceğini belirten Amorim, Amerikan yönetimine de üstü kapalı mesaj gönderdi: "Sürece dâhil olmamız için açıkça belirtilmiş talepler gerek."

Amorim ile görüşen İngiliz Financial Times (FT) gazetesi dün, "Brezilya arabuluculuk rolünü bitiriyor" başlıklı bir haber yayımladı. Gazeteye konuşan Amorim, "Herkesin işe yarayacağını söylediği şeyleri yaptık, ama elimiz yandı. Sonunda bazı insanların buna cevap olarak 'evet' diyemediklerini gördük." dedi. Brezilyalı bakan masadan çekilme yönünde kesin bir ifade kullanmayarak, "Tekrar müzakere etmemiz gerekirse, hâlâ faydalı olabiliriz. Ama gerekli olmadıkça yeniden inisiyatifi ele almayacağız." dedi. Bir çözüm bulmak için meseleye dahil olduklarını ve gayret gösterdiklerini vurgulayan Amorim, "Çözüm ürettiğimizde, bunun hiçbir sonucu olmadı. Anlaşmanın yapıldığı gün, analiz bile edilmeden hemen verilen cevap, yaptırımlar için BM kararı çıkarılması isteği oldu." ifadelerini kullandı. FT, Amorim'in isim vermeden açık şekilde ABD'yi eleştirdiğini yazdı.

FT'deki haber "Brezilya arabuluculuktan çekiliyor" diye algılanınca Viyana'da bulunan Bakan Amorim, sözlerinin yanlış yorumlanmaması için daha açık konuştu. Celso Amorim, diplomatik çözüm konusunda "Yaptırımlar bu işi kolaylaştırmadı, daha da zorlaştırdı. Ama imkânsız da yapmadı." dedi. Brezilyalı bakan "Eğer iyi niyet ve esneklik varsa hâlâ bir anlaşmaya varmak mümkün." diye ekledi. Tahran bildirisinin barışçıl diplomatik çözüm için hâlâ bir temel olarak kullanılabileceğinden umutlu olduklarını dile getiren Amorim, "Belirsizlik üzerine ilerleyemeyiz. (Sürece) katılmamız için açıkça belirlenmiş taleplere ihtiyacımız var." diye konuştu.

Zaman'a konuşan yetkililer, Amorim'in sözleriyle Türkiye'nin duruşunun örtüştüğünü kaydetti. Buna göre Ankara zaten diplomatik çözüm istiyor; ancak son tecrübe ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya'dan oluşan P5+1 ülkelerinin hiç de ilkeli olmadıklarını gösterdi. Bu sebeple sürecin sağlıklı işlemesi adına bu ülkelerin taleplerini çok daha açık ortaya koymaları gerekiyor.

İran'dan iki BM uzmanına 'nükleer' veto

İran, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndaki (UAEK) iki müfettişin ülkeye girmesine izin vermeyeceğini bildirdi. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, "İran'ın nükleer enerji faaliyetleri hakkında yanlış rapor sunan iki UAEK müfettişinin ülkeye girişinin yasaklandığını'' söyledi. Ülkesinin nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili raporunun resmileşmeden ve yanlış ifadelerle basına sızdırıldığını belirten Salihi, müfettişlerin isminin geçen hafta UAEK'ya bildirildiğini kaydetti. İran'ın UAEK nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Ali Asker Sultaniye ise iki müfettişin ülkeye girmesine izin verilmemesine rağmen, diğer BM denetçilerinin nükleer denetim için ülkeye girmesine izin vermeye devam edeceklerini söyledi. Denetimlerin herhangi bir kesintiye uğramadan devam ettiğini bildirdi.

ZAMAN



Bu haber 923 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,011 µs