En Sıcak Konular

Profesyonel ordu ne zaman gelecek?

21 Haziran 2010 08:13 tsi
Profesyonel ordu ne zaman gelecek?

Terör olaylarında verilen şehitlerin artması, profesyonel orduyu bir kez daha gündeme getirdi.

2008’de dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı olan Başbuğ 2009'un sonunda profesyonel orduya geçileceğini söylemişti. Çalışmalar hâlâ sürüyor...

Son günlerde artan şehit haberleri, yıllardır konuşulan profesyonel orduyu bir kez daha gündeme getirdi. Uzmanlar, tüm dünyada terörle mücadele profesyonel ekipler tarafından yapılırken Türkiye’de birkaç ay eğitim alan erlerin bu vazifede kullanılmasının kayıpları artırdığı görüşünde. Edinilen bilgiye göre 2008'de dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ tarafından açıklanan "Komando Tugaylarının Profesyonelleştirilmesi" çalışmasında sona gelindi.

UZMAN ALIMI TAMAMLANACAK

Terörle mücadelede aktif görev alan bir Jandarma Komando Tugayı ile 5 komando tugayı tamamı ile uzman çavuş, astsubay ve subaylardan oluşacak. Bu tugaylara er alınmayacak. Şırnak Çakırsöğüt’deki Jandarma Tugayı'nın profesyonelleşmesi tamamlandı. 5 komando tugayındaki paralı asker oranı ise yüzde 88’e ulaştı.

Uzman alımının bu yaza kadar tamamlanacağı ve temmuz ayında 6 tugayın erler olmadan çalışmaya başlayacağı ifade ediliyor. Bu adımla, terörle mücadelede süreklilik ve tecrübe esas olacak. 2008'de dönemin Kara Kuvvetleri olan Başbuğ yine dönemin Genelkurmay Başkanı olan Yaşar Büyükanıt’la katıldığı Eğridir Komando Birliği’nde profesyonel timlerle ilgili şu ayrıntıları vermişti:

İLK BAŞBUĞ AÇIKLAMIŞTI

"PKK ile mücadele kapsamında tüm komando tugayları profesyonel olacak. Terörle mücadele kapsamında 6 tugayın tamamı profesyonel askerlerden oluşacak. Yedek subaylar sadece iç güvenlik birliklerinde görev alacak. Bu tugaylarda erlerin görevi olmayacak. Profesyonel tugaylarda, uzman erbaşlar görev yapacak. Siirt, Şırnak, Hakkâri, Tunceli gibi PKK'nın en yoğun olduğu bölgelerde profesyonel birlikler faaliyetlerini yoğunlaştıracak.

2009 sonuna kadar da altı komando tugayında erbaş ve er görevlendirmesi dereceli olarak sona erdirilecek. Terörle mücadelede sadece muvazzaf subaylar ve profesyonel uzman erbaşlar görev alacak. Terör örgütüne karşı profesyonel komando birlikleri ve Özel Kuvvetler Komutanlığı terörle mücadelenin belkemiğini oluşturacak.

GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANACAK

Böylece terhisi gelen tecrübeli yedek subay ve Mehmetçiklerin birliklerinden ayrılmalarıyla yaşanan sıkıntılar ortadan kalkacak ve terörle mücadelede devamlılık sağlanacak. Yeni süreçte, komandoların yaklaşık yüzde 40'ı subay, astsubay ve uzman erbaşlardan, kalan yüzde 60'lık bölümü de gönüllülük esasına dayalı olarak profesyonellerden oluşacak." Başbuğ Eğridir’deki konuşmasına "TSK'nın, terörle mücadelede reform niteliğinde bir karar alarak komando tugaylarında yalnızca subay, astsubay ve uzman çavuşlardan oluşan profesyonel orduyu kurmaktadır" cümlesini de eklemişti.

YENi KONSEPTiN UNSURLARI

İlker Başbuğ, Güneydoğu'da sürdürülen iç güvenlik harekâtlarına katılan birlikleri ve öncelik dizilimini gözeterek yeni konseptin unsurlarını 5 maddede sıralamıştı:

Yüzde 100'ü profesyonellerden oluşan Özel Kuvvetler Komutanlığı.

Jandarma özel harekât taburları.

5'i Kara Kuvvetler Komutanlığı’na 1'i Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı komando tugayları.

Sabit konuşlu ve alan kontrolü sağlayan iç güvenlik taburları.

Destek unsurları.


bugün



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,046 µs