En Sıcak Konular

Şahin'i tatmin etmek: Ne anlamalıyız?

21 Haziran 2010 07:23 tsi
Şahin'i tatmin etmek: Ne anlamalıyız? TBMM Başkanı Gediktepe saldırısının ardından 'Genelkurmay'dan tatmin edici açıklama bekliyorum’ dedi. Başbakan’ın ve hükümetin tüm üyelerinden, herkesten farklı tek açıklamaydı bu. Erdoğan’ın Şemdinli'yi ziyaretinde yaşananlar Şahin i

Mehmet Ali Şahin’in o gün yaptığı açıklamanın haberleştirilmiş halini bir anımsayalım: “Her şehit haberi duyulduğunda ülkedeki sağduyu sahibi herkesin büyük üzüntü duyduğunu vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:

Ben de üzüntü duydum. Her şehit haberinden sonra 'Allah rahmet eylesin, başınız sağ olsun vatan sağ olsun, milletimizin başı sağ olsun' demek adet haline geldi. Bu değerlendirmeler, açıklamalar, vatandaşımızı artık tatmin etmiyor. Bundan birkaç gün önce şehit verdiğimiz bir gencimizin Çorum'daki babasının tespiti beni çok etkilemişti. Şehit babası, 'Biz koskoca bir devletiz, koskoca ordumuz var, birkaç çapulcu üzerinde neden etkili olamıyoruz, bunları susturamıyoruz' demiştir. Bugün verdiğimiz 8 şehidimizle ilgili ben Genelkurmaydan tatmin edici bir açıklama bekliyorum. Bu şehit babasının hislerine tercüman olacak, tatmin edecek açıklama bekliyorum. Kamuoyu da bekliyor.

Devam…

“Birtakım dış güçlerin taşeronluğunu yapmaktadırlar. Asla amacına ulaşamayacaklardır. Bunu herkes biliyor. Ancak bunu söylemek, açıklamak, ciğeri yanan şehit anası, babası ve yakınlarının tesellisine yetmemektedir. O nedenle terörle mücadelede kişi veya kurum kim yetkiliyse Çorumlu babanın yakarışını tatmin etmek zorundadır.”

Bunların anlamı ne?

Öncelikle ama üzerinde çok da durulmasına gerek olmayan nokta şu; “Her şehit haberinden sonra 'Allah rahmet eylesin, başınız sağ olsun, vatan sağ olsun, milletimizin başı sağ olsun' demek adet haline geldi” sözleri yerine tam uygun mu?

Bir kere bunlar sadece “âdet” değil. Aynı zamanda dinimizin vecibeleri. Bundan sonra da-İnşallah olmaz-her kaybımızda Allah’tan rahmet dileyeceğiz ve bunu sanki artık yadsımaya başladığımız bir görev gibi değil "kalben" yapacağız. Sık sık tekrarlanıyor olması değerini kaybettirmez.

Ama dediğimiz gibi TBMM Başkanı Şahin’in kastının zaten bu olmadığını düşünebiliriz. Düşünmekle beraber konuşmada bulunması çok da iyi değil.

İkinci önemli nokta; Şahin’in, Çorumlu şehit babasının, “Biz koskoca bir devletiz, koskoca ordumuz var, birkaç çapulcu üzerinde neden etkili olamıyoruz, bunları susturamıyoruz” sözleri üzerinden hareketlenerek “tatmin edici bir açıklama bekliyorum” cümlesini kurması.

İşte bu daha da doğru değil. Hatta estetik de değil. Şehitlerin anne ve babaları toplumumuzun nezninde artık dokunulmazdır. Tüm ülke insanına düşen “ne söylerlerse söylesinler başımızı öne eğip dinlemektir”. Ve böyle de yapılır, yapılıyor.

Şimdi soralım: TBMM Başkanı Şahin neredeyse 30 yıldır süren bu vakanın “birkaç çapulcu”nun işi olduğunu mu düşünüyor? Oysa AKP’nin hemen tüm önde gelen figürlerinin, “mesele birkaç çapulcu olarak görüldüğü için işler bu noktaya geldi” fikrinde olduğunu bilmeyen yok.

Şahin noktasında bir paradoks da şu: Aynı cümleler içinde TBMM Başkanı zımni olarak “birkaç çapulcu”ya gönderme yaparken, öte yandan "taşeron terör örgütü"nün olduğunu da dillendiriyor. Bir kaç  çapulcu mu taşeron terör örgütü mü?

Gelelim asıl konuya: TBMM Başkanı, “O nedenle” diyor, “terörle mücadelede kişi veya kurum kim yetkiliyse Çorumlu babanın yakarışını tatmin etmek zorundadır.”

Doğru. Fakat; 1) Estetik olmayan şu: TBMM Başkanı bunu Çorumlu babayı zikretmeden yapmalıydı. “Yetkililer herkesi tatmin edici açıklamalar yapmalıdır” demeliydi.

Ve 2) "Kim ise" yerine " genel bir ifade kullanmalıydı.. Çünkü biri de çıkar o zaman, "Yetkili olanlar kim?" der.  

3) Tüm bunlara hiç gerek yok. Toplumsal ve derin acıların yaşandığı bir süreçte hükümet de asker de ülke de aynı yerde, aynı duyguda.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,338 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,943 µs