En Sıcak Konular

O sınırı İngiliz casus çizmiş

20 Haziran 2010 14:36 tsi
O sınırı İngiliz casus çizmiş 
Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Gediktepe Karakolu'nun bulunduğu bölgenin sınır çiziminin İngiliz kadın casus Gertrude Bell tarafından 1924 yılında yapıldığı ortaya çıktı.

Doğu ve Güneydoğu'da yıllardır yaşanan terörist saldırıların arkasındaki tarihi stratejik ihmaller de  bulunduğu belirtildi. Gediktepe Sınır Karolu'nun bulunduğu yer ile ilgili olarak yapılan sınır çizim haritasına göre sınırların kesiştiği bölgede eni 1-3, boyu ise 15 kilometreyi bulan Irak toprakları, Türkiye ile İran sınırları arasında bulunuyor. Bu bölgenin tamamıyla PKK'nın kontrolünde olduğunu ileri sürülüyor. Gediktepe sınır karakoluna da saldırının buradan yapıldığı biliniyor. Bahsi geçen bölge bugün PKK'nın barınma, eğitim ve Türkiye sınır bölgelerine saldırı üssü olarak kullanılıyor. Irak'a ait ara bölge PKK için kurtarılmış alan.

Adanalı Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, Türkiye-Irak sorunlu sınır çizimi çalışmalarını İngiliz haritacı-tarih meraklısı ve casus Gertrude Bell tarafından başlatıldığını belirtiyor. Gertrude Bell, aynı zamanda ünlü ajan Lawrence'nin de hocası. Gertrude Bell, 1900-1914 yıları arasında Musul-Kerkük-Erbil ve Süleymaniye bölgesinde aşiretler arasında defalarca dolaşıp, fotoğraflar çektiği ve yörenin haritalarını çizdiği biliniyor. Yurtsever, "Türkiye'nin 1923 yılında imzaladığı Lozan anlaşmasında Türk-Irak sınır çizgisinin açık bırakılması ve sonrasında Musul-Kerkük'ün Irak devleti sınırları içine alınması ve sadece Hakkari Sancağı'nın Türkiye'ye bırakılması tezlerinin de sahibi Gertrude Belli'in gizli arşivinde bulunan fotoğraf ve haritalardan elde ettiğim Türk-Irak sınır sorununun perde arkası da burada yatıyor. Türkiye ve İngiltere'nin sömürgesi konumundaki Irak yönetimi arasında 1924 yılında sınır çizimi başlatılması anlaşması yapıldı. Sınır çizimi Gertrude Bell'in görüşleri doğrultusunda Türkiye adına Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras ve İngiltere'nin Irak Büyükelçisi Şarl Lindzey arasında gerçekleşen diplomatik görüşmeler sonrasında kabul edildi. Burada ilginç olan ise Türkiye-Irak sınır çizgisinin Türkiye'de kalan Şemdinli ilçesi sınırlarının tespitinde her türlü eşkıyalık, silahlı olaylar için uygun ara bölgenin de bulunmasıdır."

"Türkiye, PKK eylemlerinin başlaması ile birlikte adı geçen tampon bölgenin kontrolünü sağlayacak ülkeler arası bir irade bulamamıştır." diyen Yurtsever, "Bahsi geçen ve günümüzde PKK'nın eylem üssü ve kurtarılmış bölgesi olarak kullandığı tampon bölge tarihi stratejik bir cinayetin ürünüdür. Günümüzde de bu sorunun çözümünde muhatabı ABD ile birlikte Kuzay Irak Kürt yönetimidir. En kısa zamanda Türkiye-Irak sınırında düzenleme yapılarak tampon bölgenin ortadan kaldırılması gerekir. Aksi halde PKK'nın kontrolündeki kurtarılmış bölge ve Gediktepe baskınındaki gibi olaylar hiç bitmeyecektir." 

cihan



Bu haber 1,410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,931 µs