En Sıcak Konular

Kırgız birlikleri Oş'taki barikatları kaldırıyor

20 Haziran 2010 12:52 tsi
Kırgızistan birliklerinin, ülkenin güneyinde çatışmaların patlak verdiği Oş'ta kurulan barikatları kaldırmaya başladığı bildirildi.

2 bin dolayında kişinin öldüğü çatışmaların ardından olağanüstü hal kararı ise geçici hükümet tarafından 25 Haziran'a kadar uzatıldı. Geçici barikatlar askerler tarafından kaldırılırken, araçlardan lastiklerden ve hurdalardan oluşturulan bariyerlerin ise hala durduğu belirtiliyor. Oş'ta geceleri sokağa çıkma yasağı ise halen devam ediyor.

Oş'taki Kırgız otoriteleri, kentte hayatın normale dönmesi için barikatların kaldırılması gerektiğini savunuyor. Kentteki ana caddelerden olan Nevai caddesindeki bazı barikatların kaldırıldığı ve bazı dükkanların açıldığı bildirildi.

Geçici hükümet de olağanüstü hal durumunu, başbakana daha fazla yetki tanıyacak olan anayasa değişiklikleri için düzenlenecek referandumdan iki gün öncesine kadar uzattı. Olağanüstü halin 25 Haziran'a kadar Oş ile birlikte üç çevre bölgede daha devam edeceği kaydedildi.

Kırgızistan'daki şiddet olayları, Kurmanbek Bakiyev'in Nisan ayı sonunda devrilmesi ve Roza Otunbayeva tarafından geçici hükümetin kurulmasından bir ay sonra patlak vermişti. 10 Haziran'da ülkenin güneyinde başlayan çatışmalar bölgede yaşayan Kırgızlar ile Özbek asıllı vatandaşları karşı karşıya getirirken, kentteki birçok Özbek evine saldırı düzenlendi, birçok Özbek mahallesi ise tamamen yakıldı.

BM olaylardan en az 1 milyon kişinin etkilenmiş olabileceğini tahmin ediyor. Geçici Kırgız hükümetine göre ise ölü sayısı 2 bin civarında.

Kırgızistan'da askeri üsleri bulunan ABD ve Rusya da yaşanan olayların, Orta Asya'nın diğer bölgelerine sıçramasından endişeli olduklarını açıklamışlardı.

cihan



Bu haber 775 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,560 µs