En Sıcak Konular

Şemdinli'deki saldırılar dünya basınında

20 Haziran 2010 12:01 tsi
Şemdinli'deki saldırılar dünya basınında
Şemdinli'de dün gerçekleştirilen terör saldırıları dünya basınında da geniş yankı buldu.

PKK tarafından dün gerçekleştirilen saldırı, dünyada yankılamayı sürdürüyor. New York Times, PKK'nın Şemdinli'de gerçekleştirdiği kanlı saldırısını “son aylardan en öldürücü saldırılardan biri” olarak nitelerken Türkiye-Irak sınırında gerilimlerin tırmandığını belirtti. BBC, “PKK'nın giderek daha cür'etkâr saldırıları, Kürt açılımını öldürdü” derken Le Monde, şiddet olayların Öcalan'ın açıklamasının ardından arttığına dikkat çekti. El Pais de “hava sıcaklığı arttıkça şiddet yoğunlaşıyor” diye yazdı.

NYT: “SON AYLARDAN EN ÖLDÜRÜCÜ SALDIRILARDAN BİRİ”

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times PKK saldırısını, “son aylardan en öldürücü saldırılardan biri” dediği haberinde Türkiye-Iran sınırındaki gerilimlerin tırmandığını belirtirken, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti ile Adalet ve Kalkınma Partisi, 70 milyonluk Türkiye'nin 12 milyonu aşan Kürt nüfusu için daha çok demokratik ve kültürel haklarını başlattı. Ancak, etnik kimliğinin anayasada tanınması ve militanlar için genel af gibi taleplerini geri çevirdi” yorumunu yaptı.

Gazete, “Sayın Erdoğan, artan şiddetin hükümetin başarısız kalan politikaların bir işareti olduğu iddiaları reddediyor ve saldırıların, sadece Kürdistan İşçi Partisi ve silah lobilerinin hükümetinin demokratikleşme çabalarını raydan çıkartma bir saldırı olduğunu savunuyor” diye yazdı.

BBC: “PKK'NIN GİDEREK DAHA CÜRETKAR SALDIRILARI TÜRK AÇILIMINI ÖLDÜRDÜ”

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, saldırıları “korkaklık” olarak niteleyerek PKK'yı yok etmeye yemin ettiğine vurgu yaptığı haberinde Türk ordusu ile PKK arasında çatışmaların önemli ölçüde arttığını kaydetti.

“Tek bir gün 11 asker hayatını kaybetmesi, elbette ki devletin PKK'ya yönelik tutumunu sertleştirmesine neden olacak” diyen BBC, “Ölen her asker için düzenlenen cenaze töreninin milliyetçi duyguları tetiklediği bir ülkede Sayın Erdoğan'ın partisi, geçen yıl ihtilafa daha yumuşak bir yaklaşım teşvik etmek için yaptığı çabaları nedeniyle teröristlere satıldığı iddialarına kırılgandır” yorumunu da yaptı. BBC, “PKK'nın giderek daha cüretkar olan saldırıları, o girişimi fiilen öldürdü. Zaten daha önce de gücünü yitirmişti” görüşünü de dillendirdi.

LE MONDE: “ŞİDDET, ÖCALAN'IN AÇIKLAMASINDAN SONRA ÇOĞALDI”

“PKK ile Türk ordusu arasında şiddetli çatışmalar” başlığını kullanan Fransız Le Monde gazetesi de, PKK'nın “Cumartesi günü Erbil'de konuşan sözcüsü Ahmet Deniz”e atfen, “Türk ordusunun konfrontasyon politikasını sürdürmesi halinde Türkiye'nin tüm kentlerinde saldırıları lanse edeceği” tehdidine vurgu yaptı. Son kanlı saldırının ordu tarafından Cuma günü yaptığı uyarıların ardından gerçekleştiğine de işaret eden gazete, şu yorumu yaptı:

“Geçen yıl ilan edilen 'Kürt açılımı', Türkiye'nin en büyük Kürt partisinin kapatılması, Kürt militanlarını tutuklama dalgaları, Güneydoğu'da süren şiddet ve milliyetçi çevrelerin sert muhalefeti sonucunda zaten ciddi bir darbe almıştı. Şiddet olayları, cezaevinde bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın, geçen ay Ankara ile diyaloga yönelik çabalarını terk ettiğini açıklamasından sonra çoğaldı.”

EL PAİS: “HAVA SICAKLIĞI ARTIRÇA ŞİDDET YOĞUNLAŞIYOR”

İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais de, “Türk askerler ile PKK'nın Kürt gerillaları arasındaki çatışmalar, 22 kişinin ölümüne yol açtı” başlıklı haberinde saldırıya “çok sayıda” PKK'lının katılmasına dikkat çekti. Gazete, “Hava sıcaklığı arttıkça Türkiye'nin, Kuzey Irak'taki dağlık bölgesinde mevzilenmiş olan asilerin hedefi olan, nüfusu çoğu Kürt güneyindeki şiddet yoğunlaşıyor. Çatışmalar, 1984 yılından bu yanan 40 bin kişinin hayatına mal oldu” diye yazdı.

dunyabulteni




Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,305 µs