En Sıcak Konular

Teröristler üç noktadan saldırdı

20 Haziran 2010 09:17 tsi
Teröristler üç noktadan saldırdı
Hain saldırının detayları ortaya çıkıyor...

Gediktepe’de göğüs göğüse çarpıştılar

PKK’lılar, Gediktepe’de sınır bölüğü ile 1-2 kilometre uzaklıktaki Jandarma Sınır Komando Bölüğü’ne aynı anda saldırdı. Gediktepe’de yaşanan göğüs göğüse çarpışmanın ardından bazı PKK’lıların cesedi koruma mevzilerinde bulundu.

Hakkâri’nin Şemdinli ilçesi sınırları içindeki Irak-İran-Türkiye sınır üçgeninde konuşlu birliğe yönelik olarak gerçekleştirilen ve 8 askerin şehit olduğu saldırıda PKK’lı grubun gece saat 02.00 sıralarında Gediktepe’de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı geçici üs olarak görev yapan sınır bölüğü ile 1-2 kilometre uzaklıktaki Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı Jandarma Sınır Komando Bölüğü’ne aynı anda saldırdığı, Gediktepe’de göğüs göğüse çarpışma yaşandığı öğrenildi. Saldırıyı gerçekleştiren PKK’lılardan bazılarının cesetleri bölüğe ait koruma mevzilerinde bulundu. PKK’lıların, birlik için açılan yolu kullanarak sızdığı, 103 askerle birlikte çatışan komutanın da yaralandığı öğrenildi.

İki birliğe aynı anda saldırdılar
Genelkurmay Başkanlığı’nca cuma günü yapılan bilgilendirme toplantısında terör eylemlerinin artacağının açıklanmasından 14 saat sonra kalabalık PKK’lı grup, Şemdinli kırsalında, Gediktepe mevkiindeki geciçi üs bölgesindeki askeri bölüğe saldırdı. Milliyet’in edindiği bilgilere göre, yaklaşık 250 kişilik PKK’lı grup, birbirlerinden yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki iki askeri birliğe aynı anda saldırı başlattı.

Koruma mevzilerine sızdılar
PKK’lı grubun büyük bölümü, daha önce keşif yapıldığı belirtilen Gediktepe’deki Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı sınır bölüğüne önce roketatar ve ağır makineli silahlarla saldırdı. Gediktepe’nin tam zirvesinde geniş alan üzerine kurulu bulunan sınır bölüğüne değişik yönlerden başlatılan ağır silah atışı sırasında PKK’lılardan bazıları bölüğün güvenliğinin sağlandığını koruma mevzilerine sızdı.

Bölük için açılan yol kullanılmış
Saldırı yapılan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı sınır bölüğünün İran sınırına sadece 1 kilometre uzakta olduğu, PKK’lı grubun Irak’tan geldiği, sarp kayalık olmasına karşın, gece karanlığında, bölük için açılan yolları kullanarak zirveye tırmanıp saldırıyı gerçekleştirdiği anlaşıldı.

Sınır bölüğünün özellikle sınır ötesi operasyonlarda geçici üs olarak kullanıldığı, kışın iklim koşulları nedeniyle kapatıldığı, ancak karların erimesinden itibaren yeniden faaliyete geçtiği belirtildi.

PKK’lıların cesedi mevzide
Bölük komutanı üsteğmenin de girdiği çatışmanın ilk aşamasında, mevzilere sızan PKK’lılarla nöbet tutan askerler arasında “göğüs göğüse” çatışma yaşandı. Çatışmanın ardından yapılan ilk tespitlerde PKK’lılardan üçünün cesedi mevzilerde bulundu.

104 kişi de çatıştı
Saldırı sırasında, bölükte bulunan 104 kişilik mevcudu oluşturan rütbeli personel ve askerlerin tamamı sıcak çatışmaya girdi. Bu sırada, bölükte haberleşmeden sorumlu görevliler çatışma çıktığını telsizle komuta kademesine bildirdi. Çatışma sırasında bölük komutanı üstteğmen de yaralandı.

Saldırının ilk aşamasında PKK’lı grubun atışlarının püskürtülmesinin ardından, bölükteki askerlerin karşı saldırıya geçerek bir grubun peşine düştüğü öğrenildi. Şehit olan askerlerin bazılarının ilk ateş sırasında, mevzilere ağır silahlarla saldırılması aşamasında şehit olduğu öğrenildi.

Yardımı engellemek istediler
Gediktepe Sınır Bölüğü’ne yönelik saldırının yaşandığı saatlerde küçük bir grup PKK’lı ise bölüğe yakın Jandarma Sınır Komando Bölüğü’ne saldırdı. Bu saldırının, jandarma bölüğünden sınır bölüğüne yardım gitmesini engellemek amacıyla gerçekleştirildiği anlaşıldı. Bu saldırı sırasında jandarma bölüğündeki askerlerden bazıları yaralandı.

Havan taarruzu
Kaynaklar, kamuoyuna yansımamasına karşın, özellikle son iki hafta içinde bölgedeki sınır karakollarının tamamına Irak topraklarından sürekli olarak havan ateşi açıldığına dikkati çekti. Yaklaşık 1 kilometre menzili olan havan atışının genellikle gece yarısından sonra ansızın başlatıldığı ve taciz ateşi olarak devam ettiği belirtildi.

Teröristler üç noktadan saldırdı
Teröristler, ilk noktadan aşağıdaki tabura, ikinci noktadan taburun Mezargediği’ndeki üst koruma birliğine, üçüncü noktadan Mezargediği’nin üst kesimindeki seyyar birliğe otomatik silahlar ve roketatarlarla saldırdı.

milliyet



Bu haber 1,354 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,647 µs