En Sıcak Konular

Kriz daha da derinleşebilir

19 Haziran 2010 10:32 tsi
Kriz daha da derinleşebilir AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, İsrail'in özür dilememesi ve uluslararası bağımsız bir araştırma komisyonunun kurulmasına destek vermemesi durumunda, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki krizin daha da derinleşeceğini ifade etti.

Washington'daki temaslarının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Çelik, görüştükleri isimlerin, 'Türkiye ve ABD arasında bir kriz var mı?' sorularıyla karşılaştıklarını belirterek, iki ülke arasındaki yöntem farklılığını muhataplara hatırlattıklarını ifade etti. İsrail'in Mavi Marmara gemisine yönelik saldırısını da hiçbir şekilde unutmayacaklarını Amerikalı muhataplarına aktardıklarını söyleyen Çelik, '9 Türk vatandaşının öldüğü saldırı Türk tarihinin en trajik olaylarından birisidir. Bu saldırıyı unutmamız ya da olayın ağırlığını hafifletmek mümkün değil. Eğer İsrail özür dilemezse ve uluslararası bağımsız bir araştırma komisyonunun kurulmasına destek vermezse, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki kriz daha da derinleşecektir. Türkiye ve İsrail uluslararası tüm platformlarda karşı karşıya gelecektir' dedi.

İsrail'in yaşananlar nedeniyle özür dilememesinin ardında kötü niyet olduğunu kaydeden Çelik, NATO'yu da uluslararası komisyon talebine yeterli destek vermemesi nedeniyle eleştirdi. Çelik, 'Maalesef uluslararası bir soruşturma komisyonu kurulmasına destek verme konusunda NATO'daki müttefiklerimiz olumlu bir tavır sergilememiştir. Bu bağlamda İsrail'in kendi kendine kuracağı bir komisyonun bizim açımızdan hiçbir kredibilitesi yoktur' diye konuştu. ABD yönetimine bağımsız komisyon kurulmasına destek olmaları çağrısını yinelediklerinin altını çizen Çelik, bu gerçekleşmezse Türk-İsrail ilişkilerinin daha da kötü bir duruma gelmesine katkı sağlamış olacaklarını hatırlattıklarını vurguladı.

İsrail'in Türk-Amerikan ilişkilerine ambargo koymak gibi bir faaliyeti olduğunu anlatan Çelik, 'Buradaki muhataplarımıza bu girişimi engellemelerini ve bunu cesaretlendirmemeleri gerektiğini söyledik. Bir takım basiretsiz politikacıların şirazesinden çıkmış bazı beyanlarının, Türk-İsrail ve Türk-Amerikan ilişkilerinin önemini bilmeyenlerin bir takım günlük tepkileriyle bu ilişkilerin zedelenmesine gidecek bir yolun açılmaması gerekir' şeklinde konuştu.

ERDOĞAN VE NETANYAHU'YU AYNI KEFEYE KOYUYORLAR

İsrail'in, Türkiye ile ilişkilerinde sorunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan kaynaklandığına dair propaganda yaptığını ileri süren Çelik, Erdoğan'ın tepkisinin milli iradeyi yansıttığını aktardı. Çelık, Erdoğan ve Netanyahu hükümetleri işbaşında kaldığı sürece iki ülke ilişkileri düzelmez yorumları yapıldığını hatırlatarak, 'Bu ifadeyi kim kullanmışsa Erdoğan hükümeti ile Netanyahu hükümetini kim aynı kefeye koymuşsa, bunlar insanlarımızı öldüren İsrail askerleriyle öldürülen insanlarımızı da aynı kefeye koyuyorlar demektir. Bir insan ayın zamanda hem zalimden hem mazlumdan yana olamaz' ifadelerini kullandı.

İRAN'IN NÜKLEER PROGRAMI

Çelik, AK Parti heyetinin Washington temasları süresince, İsrail gibi İran konusunun da önemli konu başlıklarından biri olduğunu dile getirti. ABD'li muhataplarının, kendilerine Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) kullandığı hayır oyunun anlamını sorduklarından bahseden Çelik, 'Bunun bir krize işaret edip etmediğini sordular. Biz de kendilerine İran'ın nükleer araştırmalarıyla ilgili Türkiye'nin yürüttüğü müzakereden, varılan anlaşmadan sürekli haberdar olduğunu, Başkan Obama'nın 20 Nisan'da Başbakan Erdoğan'a gönderdiği mektupla anlaşmanın içeriğinin yüzde 100 uyumlu olduğunu anlattık' sözlerini sarf etti.

'EKSEN TAM YERİNE OTURMUŞTUR'

Türkiye'nin BMGK'daki oylamada kendi müttefiklerine karşı İran'dan yana tercih kullanmadığını belirten Çelik, eksen kaymasının da söz konusu olmadığını bildirdi. Türkiye'nin amacının ortak değerlere hizmet etmek olduğunu vurgulayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, 'Bu noktadan baktığımızda eksen kaymasından değil, tam tersine eksenin yerli yerine oturmasından bahsedebiliriz. Eksen tam yerine oturmuştur. Omurgadaki bazı disk kaymaları tedavi edilmektedir. Türkiye'nin komşularıyla, Ortadoğu ile yada Doğu ile ilişkilerini geliştirmesine hiç kimsenin itiraz etmesi mümkün değildir. Çünkü bunların hepsi barış projesidir' diye konuştu.

AK Parti heyeti, Senatörler Howard Berman ve Jim DeMint, Temsilciler Meclisi üyeleri Brad Miller, Bill Shuster, Ron Klein, Mike McMahon, Ed Withfield ve Steve Cohen, Dışişleri Bakanlığı müsteşar Yardımcısı Phil Gordon, ABD Başkanı Obama'nın özel danışmanı Elisabeth Sherwood Randall, Istihbarat Komitesi Başkanı Mike Thompson ve ABD Eski Dışişleri Bakanı Madeline Albright ile görüştü.

Cihan



Bu haber 852 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,654 µs