En Sıcak Konular

Kayıp halkanın sırrı çözüldü

19 Haziran 2010 10:15 tsi
Kayıp halkanın sırrı çözüldü ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın uzayın derinlikleri keşfeden Hubble teleskopu, geçtiğimiz ay gözlerden kaybolan Jüpiter’in bulut halkalarından birini ortaya çıkardı.

Teleskopun elde ettiği son görüntülere göre, halkanın gözlerden kaybolmasının nedeni, gezegenin atmosferinde yer alan kimyasal bileşenlerden biri olan amonyağın oluşturduğu bir bulutun arkasında kalmış olması.

ABD’nin Colorado eyaletindeki Uzay Bilimi Enstitüsü’nde görevli bilim insanı Heidi Hammel, Jüpiter’deki hava durumu incelendiği zaman gezegenin ekvator çizgisinin güneyinde kalan halkanın gözlerden kaybolmasına bir amonyak bulutunun neden olduğunu söyledi.

Ancak, atmosferindeki amonyak, metan, kükürtlü oksijen ve suyun yoğunluğundan ortaya çıkan siyah nokta ve bulutlar, geçtiğimiz yıl zayıflamaya başladı. Geçtiğimiz Mayıs ayında bu kütleler tamamen kayboldu.

Hubble teleskopu tarafından çekilen görüntülerde, gezegenin yüzeyine çarpan ne olduğu bilinmeyen bir cisim, gezegenin atmosferinde amonyak içeren beyaz, buzlu kristal bulutların oluşmasını sağladı. Diğer kimyasal bileşenlere göre atmosferin üst katmanlarına çıkan bulutlar, Jüpiter’in halkasının gözlerden kaybolmasına neden oldu.

1970’LERDE DE YAŞANMIŞTI

NASA bilim insanı Amy Simon, en son elde edilen görüntülerde siyah nokta ve çizgiler görüldüğünü, bu tür izlerin genelde atmosferde değişim yaşandığı zamanlarda ortaya çıktığını belirtti.

Simon, ekvatorun güneyinde kalan halkanın en son 1970’lerde gözden kaybolduğunu belirtti. O zamanlarda bunun nedeni tam olarak ortaya çıkarılamamıştı. Ancak aradan geçen on yıllarda bilim insanları bu değişimin atmosferdeki gazlardan kaynaklandığını anlamış oldu.



Bu haber 1,100 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,209 µs