En Sıcak Konular

Mavi Marmara'da ölenler ABD'de anıldı

19 Haziran 2010 08:22 tsi
Mavi Marmara'da ölenler ABD'de anıldı Gazze'ye yardım götürürken uluslararası sularda İsrail askerlerinin saldırısına uğrayan Mavi Marmara gemisinde hayatlarını kaybeden 9 Türk, New York'ta düzenlenen programda anıldı.

Mavi Marmara gemisinin iki yabancı yolcusu, Kore asıllı Amerikan ve Brezilya çifte vatandaşı, film direktörü Iara Lee ile merkezi Londra'da bulunan "Viva Palestina-Çok Yaşa Filistin" adlı sivil toplum kuruluşunun organizatörlerinden Kevin Ovenden, Brooklyn'de bir kilisede düzenlenen programa katılarak konuşma yaptı.

Geminin yolcularından İHH üyesi, eski AK Parti milletvekili Ahmet Faruk Ünsal'ın, ABD'ye gelmesine izin verilmediği için programa katılamadığı bildirildi.

Merkezi New York'ta bulunan "El Avda" (Filistinlilerin Geri Dönme Hakkı Koalisyonu) adlı kuruluş tarafından düzenlenen ve çeşitli kuruluşlar tarafından da desteklenen programın başında, Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybeden 9 Türk için bir dakikalık saygı duruşu düzenlendi.

Anma programına katılmak için kalabalık bir grubun geldiği kilisenin siyahi rahibi yaptığı konuşmada, kilisenin kapılarının "zulüm görenlere, istismar edilenlere, özgürlük için mücadele edenlere, Filistinlilere sonuna kadar açık" olduğunu kaydetti.

El Avda'nın yöneticilerinden Bill Dowrus konuşmasında, ABD'de bazı sağcı kesimlerin Mavi Marmara'daki yolculara "terörist" gözüyle baktığını, bu durumun kabul edilmez olduğunu belirtti.

Ahmet Faruk Ünsal'ın ABD'ye gelmesine izin verilmemesini de eleştiren Dowrus, Ünsal'ın eski bir milletvekili ve İHH üyesi olduğunu söyledi. "Mavi Marmara'nın sesi susturulamaz" diye konuşan Dowrus, Filistinlilerin topraklarına bir gün elbette döneceğini ifade etti.

Brooklyn meclis üyesi siyahi Charles Barron da yaptığı konuşmada, "Mavi Marmara'da 9 kahraman Türk'ün öldürüldüğünü" belirterek, ABD Kongresinin, İsrail'in kullandığı silahların finansmanını sağladığına dikkati çekti.

Batının "bağımsız bir Türkiye" istemediğini savunan Barron, "Gazze'ye gemiler gitmeye devam edecek, Gazze ablukasını kıracağız" diye konuştu.

Barron, kendisini arayan İsraillilere, İsrail'in Güney Afrika'ya "Apartheid" döneminde her türlü silahı temin ettiğini söylediğini de belirterek, yakında "Özgürlük Partisi" adı altında yeni bir parti kuracaklarını söyledi.

-"İSRAİL'İN BAĞIMSIZ SORUŞTURMA AÇMASI MÜMKÜN DEĞİL"-

"Viva Palestina-Çok Yaşa Filistin" adlı sivil toplum kuruluşunun organizatörlerinden yarı İranlı, yarı İngiliz ve İrlandalı, İngiltere vatandaşı Kevin Ovenden da toplantıda büyük alkış alan bir konuşma yaptı.

Mavi Marmara'daki korkunç saldırıda Türk arkadaşlarını kaybettiğini söyleyen Ovenden, İsrail'in "tarafsız soruşturma" açmasının mümkün olmadığını, İsrail'in kendi soruşturma heyetinde yer alacak Kuzey İrlandalı politikacı David Trimle'ın da İsrail'e yakın durduğunu savundu.

Gemideki vatandaşların 31 Mayıstaki bu trajediyle ilgili davalar açacaklarını ve Gazze'ye yardım konvoylarının gitmeye devam edeceğini vurgulayan Ovenden, İsrail'in İHH ve Türkiye'yi dünyada "izole etmeye çalıştığını", buna izin vermeyeceklerini ifade etti. Ovenden, gemideki insanların kendilerini savunma hakkı olduğuna da dikkat çekerek, "İsrail bizim tepemize indi, biz İsrail'in tepesine inmedik. Kurbanların kendilerini savunma hakkı vardır" diye konuştu.

ABD Kongresinin İsrail'in silah maliyetini finanse etmemesi geretiğini de vurgulayan Ovenden, aynı ABD'nin kendi vatandaşı 19 yaşındaki Furkan Doğan'ı bile koruyamadığını söyledi.

Ovenden, eylül ayında bugüne kadar Gazze'ye karadan gidecek en büyük yardım konvoyunu oluşturacaklarını da belirterek, konvoyun Londra'dan yola çıkacağını, Avrupa ve Fas üzerinden Mısır'a ulaşacağını anlattı. Ovenden, insani yardım ve inşaat malzemelerini Mısırlıların Refah kapısı üzerinden Gazze'ye sokmayı arzuladıklarını belirtti.

Kore asıllı Brezilya ve Amerikan çifte vatandaşı Iara Lee de yaptığı açıklamada, gemideki insanların barışçıl olduklarını kaydederek, "Ama İsraillilerin bizi öldürmek için geldiklerini bilmiyorduk" diye konuştu.

Klisede daha sonra Iara Lee, Mavi Marmara'da çektiği ve daha önce ilk kez BM'de gösterilen 1 saatlik video filminden kısa görüntüler sundu.

Bu arada yoğun ilgi gören toplantı öncesinde, kilisenin karşısında bir grup Yahudi, ellerinde İsrail bayraklarıyla toplanarak programı protesto etti.



Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,508 µs