En Sıcak Konular

Yeşiller azınlık hükümeti riske girdi

18 Haziran 2010 21:59 tsi
9 Mayıs'ta eyalet parlamento seçimleri yapılan Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde koalisyon görüşmelerinin sonuç vermemesi Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi'ni, azınlık hükümeti kurmaya itti.

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde, hükümet seçeneklerinin büyük oranda tükenmesi ve FDP KRV Başkanı Pinkwart'ın CDU'ya mutlak bağlılık içinde olmadıklarını açıklaması SPD ve Yeşiller'i azınlık hükümeti kurmak konusunda cesaretlendirdi. Ancak FDP'nin ağız değiştirmesi azınlık hükümetini de doğmadan riske soktu.

Yeşiller'i yanına alarak Hür Demokrat Parti (FDP), Sol Parti ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile koalisyon görüşmeleri yapan SPD KRV Başkanı Hannelore Kraft, FDP'ile ikinci görüşmesinden de sonuç alınamaması üzerine Yeşiller Partisi ile birlikte bir azınlık hükümeti seçeneğini irdelemeye başladı.

SPD KRV Başkanı Kraft, Yeşiller Partisi ile birlikte olabildiğince hızlı bir şekilde bir azınlık hükümeti kurmak istediklerini açıkladı. Kraft, "KRV'deki istikrarsız durum, hızlı ve tutarlı bir davranışı, icraatı gerektiriyor." dedi. Çalışmaları Temmuz ortalarında tamamlamayı hedeflediklerini açıklayan Kraft, daha sonra da Düsseldorf'taki eyalet parlamentosunda kendi başbakanlığında kabinenin güvenoyu almaya çalışacağını bildirdi.

Yeni mecliste SPD'nin 67, Yeşiller'in ise 23 milletvekili var. Toplam 90'a ulaşan milletvekili sayısı, 1 milletvekili ile çoğunluğu ulaşamıyor. 181 kişiden oluşan KRV parlamentosunda çoğunluğu sağlayabilmek için 91 ve üzerinde milletvekili sayısına sahip olmak gerekiyor.

Kraft da, güvenoyu oylamalarının zorlu geçebileceğini, ancak dördüncü turda salt çoğunluk şartının arandığını hatırlatarak, Sol Parti'nin Rüttgers'e oy vermemesi durumunda şansının iyi olduğunu kaydetti. Hannelore Kraft'ın çıktığı "azınlık hükümeti" yolunun ise oldukça riskli olduğunun altı çiziliyor.

Kraft'ı azınlık hükümeti fikri konusunda cesaretlendiren en önemli faktörlerden biri, FDP KRV Başkanı Andreas Pinkwart'ın kendilerini, CDU-FDP koalisyon sözleşmesine daha uzun süre bağlı hissetmediklerini ve gelecekte mecliste kendi adlarına çalışacaklarını söylemeleri oldu.

SPD bunu, CDU-FDP ittifakının kırılması olarak yorumladı. Konuyu, "Bununla, Düsseldorf'ta bundan sonra icraat yapabilecek bir hükümetin olmadığı ortaya çıkıyor." diye yorumlayan Kraft, bir azınlık hükümeti oluşturmanın, devlet ve politik sorumluluk için bir adım olacağını savundu.

PINKWART AĞIZ DEĞİŞTİRDİ

SPD ve Yeşiller azınlık hükümeti konusunda uzlaştı. İki partiyi azınlık hükümeti kurma konusunda cesaretlendiren ise FDP KRV Başkanı Pinkwart'ın çıkışı olmuştu. Ancak Pinkwart Cuma günü Deutschlanradio'ya yaptığı açıklamada ağız değiştirerek kendisinin CDU-FDP koalisyonunu feshettiği suçlamalarının doğru olmadığını, yanlış anlaşıldığını söyledi.

KRV'de iş başında olan bir CDU-FDP hükümeti olduğunu hatırlatan Pinkwart, bu hükümetin çalışmasını sürdürmesini istediğini söyledi. Hannelore Kraft'ın koalisyon hükümeti kurma çalışmalarının başarısızlığa uğradığının açık olduğunu savunan Pinkwart, Kraft'ın bir azınlık hükümeti için o süreci ve kendi açıklamalarını argüman olarak kullanmak istediğini ileri sürdü.

cihan



Bu haber 872 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,678 µs