En Sıcak Konular

Yargıtay hakkında şok iddia

18 Haziran 2010 21:23 tsi
Yargıtay hakkında şok iddia 
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin, Ergenekon davası sanığı Mehmet Haberal'ın tahliye taleplerini reddeden 9 hakim hakkında verdiği bin 500'er liralık tazminat cezası yasalara aykırı bulunuyor.

Daire kararının, Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu (HUMK)'ndaki hakimlerin hukuki sorumluluğuyla ilgili hükümlere aykırı olduğu belirtiliyor.

CMK'ya aykırı koruma tedbirleriyle ilgili tazminat davaları ancak devlete karşı açılabiliyor. Mahkemenin tazminata karar vermesi ve devletin de tazminatı ödemesi durumunda, ilgili hakimin kusuru varsa rücu ediliyor. Ancak Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Haberal'ın tutukluluğunu reddeden hakimlere doğrudan dava açılabileceğine hükmederek kanun hükümlerini çiğnedi.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin verdiği son karar, AB'nin yüksek yargıya dönük eleştirilerini de haklı çıkarttı. AB'nin son İstişari Ziyaret Raporu'nda, HSYK'nun yapısı ve Yargıtay'ın mevcut işleyişinin yargı üzerinde bir iç tehdit oluşturduğu belirtilmişti.

Dairenin kararı, Venedik Komisyonu, BM Yargı Bağımsızlığı Temel İlkeleri, Avrupa Hakimleri Danışma Konseyi'nin görüşlerine de aykırı bulunuyor. Avrupa Hakimleri Danışma Konseyi'nin 3 nolu görüşü ve Hakimlerin Statüsü Hakkında Avrupa Şartı'nda Türkiye'nin iç hukukunda olduğu gibi ?davanın devlete karşı açılması ve şayet kasıt veya ağır kusuru varsa kendisine rücu edilmesi? öneriliyor.

Yürürlükteki kanunlara göre hakimlerin kanuna aykırı işlemlerine karşı HUMK ve CMK'daki maddelere göre tazminat davası açılabiliyor. HUMK'a göre bir hakim hakkında tazminata karar verilebilmesi için belli koşulların oluşması gerekiyor. CMK'ya göre ise koruma tedbirleri (gözaltı, arama, tutuklama vb.) nedeniyle ilgililer tazminat isteyebilir.

Avukatları, Mehmet Haberal'ın tahliye taleplerinin gerekçesiz olarak reddedildiği, gerekçenin soyut ifadeler içerdiği, hakimin reddi müessesesinin CMK'ya aykırı uygulandığı, Haberal'a sorgusunda terör örgütü kurma ve yönetme suçuyla ilgili hiçbir soru sorulmadığı iddialarında bulundu. CMK'nın 141. maddesine göre, koruma tedbirleri nedeniyle tazminat davası ancak devlete karşı açılabilir. Maddenin son fıkrasında, ?Kişiler maddi ve manevi her türlü zararlarını devletten isteyebilirler.? hükmü bulunuyor. Mahkemenin tazminata karar vermesi ve devletin de tazminatı ödemesi durumunda, ilgili hakimin tazminat ödenmesinde kusuru varsa ona rücu edilmesi gündeme gelebiliyor. Söz konusu kanun hükmünün öncelikle uygulanması gerektiği belirtiliyor. HUMK'nun 573. maddesine göre de tazminat kararı verilmesinin hukuka ve kanuna aykırı olduğu vurgulanıyor.

cihan



Bu haber 975 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,588 µs