En Sıcak Konular

'İsrail'in yaptığı Somali korsanlarının yaptığının aynısı'

18 Haziran 2010 19:44 tsi
Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı, İsrail'in "Barış Filosuna" saldırısıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Akıncı, "İsrail'in yaptığı Somali korsanlarının yaptığının tıpkı aynısı." dedi. Rus İnterfaks ajansı ve Vremya Novostey gazetesi muhabiri Andrey Baranovski'ye mülakat veren Büyükelçi, saldırıyla ilgili Ankara'nın tutumunu, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik karar alınmasının sonuçları ile birlikte ve Rusya -Türkiye arasında vize rejiminin kaldırılması perspektiflerine de değindi.

Olayın araştırılması için İsrail'in komisyon kurma planının kendisinin iç meselesi olduğunu belirten Akıncı, "İsrail'in komisyona iki yabancıyı eklemesiyle komisyon uluslar arası nitelik kazanmış anlamına gelmez. Komisyonun yabancı üyelerinden biri senatör, sürekli olarak İsrail'e gider, faal şekilde İsrail'in tutumunu savunur. Bir zamanlar Nobel Ödülü'nü almış olmasının da hiçbir önemi yok. Filo konusuna gelince, bu yardım konvoyu idi. İsrail uluslar arası sularda konvoya saldırdı. Bu olay, Somali korsanlarının yaptıklarının aynısıdır. Üstelik filoya ait gemilerden birine karşı aşırı derecede güç kullanıldı. Ölenlerden biri Amerikan vatandaşı. Otopsisinde çok yakın mesafeden ateş edildiği ortaya çıktı. Belli ki, bu insan öldürülmek amacıyla vurulmuştur. Şimdi İsrail, yasadışı olarak bu gemileri limanlarında bulunduruyor. Esas mesele, uluslararası topluluğun İsrail'e uluslararası yasaları kabaca ihlal etmesini sürdürmesine izin verip vermeyeceğidir." dedi.

Muhabirin, "İsrail tarafı, bu filoyu hazırlayan Türk kuruluşunun Hamas ile ilişkisi olduğu yolundaki açıklamalarını nasıl yorumlayabilirsiniz?" sorusunu şöyle yanıtladı: "İsrail aklına geldiği şeyi konuşur. Diyelim ki, gerçekten Hamas ile bir bağlantısı var. Peki acaba gemide neler vardı? Silah mı? Gemi insani yardım taşıdı. Bu yardım daha başka bir örgütün gemisine de yüklenmiş olabilir ve aynı şekilde taşınabilirdi. Hamas ile ilişkilerden söz edilmesi ise, meydana gelen korkunç trajediyi gölgeye düşürme çabasından başka bir şey değildir… Farz edin ki, siz kendi geminizdesiniz. Aniden gelen bir helikopterden silahlarıyla size nişan alan askerler gemiye inmeye başladı. Siz bu durumda ne yapacaksınız? Bu, insanın doğal bir tepkisidir. Herkes kendini korumaya çalışır. Siz hiçbir yere kaçamazsınız, çünkü gemidesiniz. Başka çareniz yok."

İSRAİL'İN DE NÜKLEER SİLAHI VAR

Büyükelçi İran'ın nükleer programıyla ilgili konuya da değinerek, bölgedeki İsrail'in de bir nükleer silaha sahip olduğunu da hatırlattı. Akıncı, "İsrail'in gerçekten nükleer silaha sahip olduğu herkes biliyor. İsrail, ne "hayır" ne de "evet" diyor. Fakat kapalı kapılar arkasında İsrail şunu ifade ediyor: "Küçük ülke olmama rağmen kendimi koruyabilirim". Ortadoğu'nun nükleer silahtan serbest bölge yapılmasına ilişkin öneriler ortaya atılıyor. Tüm Ortadoğu bölgesi nükleer silahtan kurtarılmış olursa, bu durumda İsrail'in başka devletlere saldırı yapacak fırsatı olmayacak. Bugün İsrail nükleer silaha sahiptir ve bu husus savunma amacıyla değil, saldırıya yönelik. Bu ülkenin taktiği, önleyici savaştır. İsrail, Lübnan'da ve başka devletlerde bunu uygulamıştır." dedi.

İSRAİL'İN İRAN'A SALDIRMASI BÖLGEDE ÇOK ŞİDDETLİ ÇATIŞMALARA YOL AÇAR

Rus muhabirin, "İsrail'in Tahran'a yönelik saldırı yapıp yapamayacağı konusunda neler söyleyebilirsiniz?" sorusuna Türk diplomat, "İsrail'in İran'a saldırması çılgınlık olur. Nedeni şu: İran kolayca ve kısa zaman dilimi içinde yenilebilecek bir devlet değildir. Tahran da aynı zamanda çok şeyler yapabilir. Bütün bunlar Ortadoğu bölgesinde çok şiddetli çatışmalara yol açabilir." dedi. Akıncı İran, Türkiye ile Brezilya arasında imzalanan uranyum değişimi konulu anlaşmanın halen geçerli olduğunu belirterek Tahran'ın bazı tavizler vermesi konusunda ikna edilmesinin ardından, bu ülkeye yönelik öngören kararın ilan edilmesinin yapıcı olmadığını da savundu.

SAMSUN-CEYHAN HÜKÜMETLER ARASI ANLAŞMA İMZALANACAK

Güney Akım doğalgaz boru hattıyla ilgili çok sayıda belgenin hazırlandığını vurgulayan Büyükelçi Akıncı, "Şu anda belgeler üzerinde inceleme yapılıyor. Ardından ek bilimsel araştırmalar yapılması planlanıyor. Karadeniz'in dibi çok tehlikeli bir alan. Bu deniz'in dibine zarar verilirse bütün orası mahvolabilir. Biz araştırmaların neticelerini bekliyoruz. Rusya, İtalya ve Türkiye bu araştırmalara katılıyorlar ve bunların hangi sonuçlar vereceğine bakalım. Bir başka proje Samsun-Ceyhan'a gelince ise burada mutabakat protokolü imzalanmış durumda olduğunu söyleyebilirim. Yakın gelecekte hükümetlerarası anlaşmanın da imzalanması bekleniyor. Samsun-Ceyhan petrol boru hattı önem arzediyor. Nedeni şu: Öncelikle petrolün büyük tankerlerle taşınması İstanbul Boğazı için çok tehlike arzediyor. Örnek vermek gerekirse, Meksika Körfezi'ndeki son felaket bunun ne kadar tehlikeli olduğunu ortaya koyuyor. ABD önemli derecede zarar gördü. Bu açıdan İstanbul, Çanakkale ve Boğazlar çok hassastır. Artı taşınan petrol sevkiyat miktarı sürekli artıyor. Öyle bir duruma gelinebilir ki, Boğazlarda normal trafik imkansızlaşır." diye değerlendirmede bulundu.

Rusya ve Türkiye arasında vizelerin kaldırılmasına ilişkin anlaşmanın yakın zamanda Ankara'da onaylanacağına işaret eden Türk diplomat, "Rus tarafının da aynı adımı atacağını bekliyoruz. Onaylamaların ardından anlaşma hemen uygulanmaya başlayacak. Biz yıllarca ziyaretlerin vizesiz olması için çaba harcadık. Ama Rusya tarafı buna yeşil ışık yakmıyordu. Bugün ise istiyor. Zaten Rus turistler sınırda 20 dolar ödeyerek otomatik olarak Türkiye'ye giriş yapıyor. Türk turistleri için ise vize daha pahalıya mal oluyor. Üstelik Türkler vizeleri ancak Ankara, İstanbul veya Antalya'da alabiliyor." dedi.

cihan




Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,360 µs