En Sıcak Konular

'İran ile krizden en çok AB zarar görür'

18 Haziran 2010 18:57 tsi
Rusya'nın St. Petersburg kentinde düzenlenen Uluslararası Ekonomik Forumu'na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türk gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

"İran ile ABD arasında yaşanan kriz nedeniyle Türkiye enerji projelerinden olumsuz etkiler mi?" şeklinde bir soru üzerine Bakan Yıldız, bu konuda en çok zararı Avrupa Birliği'nin göreceğini beyan etti.

Bakan Yıldız ''Bana göre bu Türkiye'den önce AB üyesi ülkeleri daha çok etkiler. Bu konuya ticari bakılmadığı anlaşılıyor. Aslında ticari bakılması halinde kaynak ülkelerinin sayısının çoğalması demek bu ülkelerin arasındaki tedarik rekabetinin artması demektir. Daha çok piyasaya mal girecek ve daha uygun fiyatla girmiş olacaktır. İzlenen politikanın önümüzdeki süreçte tekrar gözden geçirileceğine inanıyorum. Çünkü; dünyanın ikinci büyük gaz rezervine hiç bir şey yokmuş gibi bakmanın, ticari açıdan doğru olmadığı kanaatindeyim. Türkiye'nin tabii ki bu süreçte geliştireceği projeler açısından da bu gelişmeleri önemli buluyorum.''

Çanakkale ve İstanbul boğazlarındaki yoğun gemi trafiğine de değinen Bakan Yıldız; ''Özellikle Meksika Körfezi'ndeki platform kazasından sonra o güzel İstanbul'un hiç bir tehdit ve risk altında kalmadan, geçişleri yapmamız gerekiyor'' ifadesini kullandı.

Montrö anlaşmasına göre boğazlardaki trafiğin gittikçe arttığını ifade eden Bakan Yıldız, bu yükü azaltmak gerektiğinin altını çizdi. Yıldız: " Ay sonunda aralarında BP, Exxon Mobil'in ve Chevron'un da bulunduğu 11-12 büyük firmanın yöneticisiyle İstanbul'da bir toplantı yapmayı planlıyoruz. Bu toplantıda Boğazlardan geçen 150 milyon tonluk trafiğin önemli bölümünü hemham petrol, hem de petrol ürünleriyle konuyu enine boyuna görüşmemiz gerek." Dedi .

Samsun Ceyhan petrol boru hattının önemine de değinin Yıldız, Burgaz-Dedeağaç'ın askıya alınmasının ardından bu projenin önem kazandığının altını çizdi. Enerji Bakanı; ''Samsun-Ceyhan boğazların trafiğini azaltmada önemli bir faktör. Burgaz-Dedeağaç boru hattının direkt tarafı olmadığımız için biz o konuda pek söz sarf etmiyoruz. Yapılması veya yapılmaması halinde, her iki durumda da Samsun-Ceyhan konusundaki kararlılığımız devam ediyor.'' Şeklinde konuştu.

Yıldız, Rusya'nın Türkiye'nin Boğazlar'la ilgili hassasiyetine önem verdiğini aktardı. Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ile İstanbul'da yaptıkları görüşmede konunun ele alındığını belirten Yıldız, Moskova'nın bu Türkiye'ye hak verdiğini beyan etti.

Yıldız küresel kriz ile Fransız Maliye Bakanının dile getirdiği " Sonun ortasının başlangıcındayız" ifadesini haklı bulduğunu belirtti. Türk Bakan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in de konuşmasında krizin gittikçe etkisini kaybettiğini vurguladığını hatırlattı.

 
cihan



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,150 µs