En Sıcak Konular

Demirtaş'tan çarpıcı açıklamalar

18 Haziran 2010 17:39 tsi
Demirtaş'tan çarpıcı açıklamalar BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan çarpıcı açıklamalar...

Türkiye terörün yeniden tırmanmasından endişe ediyor. Bu sürecin siyasi sorumluları ise topu birbirine atıyor. Muhalefet iktidarı, iktidar BDP ve PKK’yı suçluyor. BDP’nin hedefinde ise hükümet var.

Askeri operasyonlar yaparak PKK’ya eylem yapma kararını Başbakanın aldırdığını savunan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan'ı çok kızdıracak bir de göndermede bulunuyor:
“Başbakan şu anda peruk taksa aynen Tansu Çiller konuşuyor sanırsınız”

Demirtaş tepkilere neden olan “Öcalan muhatap alınmalı” çağrısını yineliyor. Sorunun böyle çözüleceğine inandığı için bu çağrıyı yaptığını söyleyen Demirtaş, “O zaman birileri çıkıp da hayır böyle olmasın, şöyle olsun desin. Birileri ölüm dışında bir şey söylesin. Birilerinin sözcülüğü için değil, öyle olursa kan durur, çatışma durur, onun üzerinden çözüm gelişir diye söylüyorum. Başka yöntem bilsem onu söylerim” dedi.

Demirtaş muhataplığın nasıl olacağı sorusuna ise, “İRA, ETA önekleri var. Biz Kızılay’ın göbeğine masa kurulsun herkes de bunun etrafında otursun demiyoruz” diyerek yöntem önerdi.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş son günlerde artan terör saldırılarıyla ilgili İNTERNETHABER’in sorularını şöyle yanıtladı:

Açılım bitti mi? Habur tutuklamaları sizin için ne anlama geliyor?

Açılım süreci bizler açısından başlamadı ki bitsin. Açılımın başladığı günden bu yana 1648 yöneticimiz, kadromuz tutuklandı, partimiz kapatıldı, Ahmet Bey, Aysel Hanıma siyaset yasağı geldi. 4 bin Kürt çocuğu yargılanıyor 300 çocuk cezaevinde. Bizler düşüncelerimiz nedeniyle binlerce yılla yargılanıyoruz. Hakkımızda zorla getirilme kararları var. Kürtçe konuştuğumuz için hala davalar açılıyor. Bir yanda TRT Şeş var. Van valiliği Kürtçe festival yapıyor, davetiye gönderiyor. Bizim belediye başkanımız ise Kürtçe davetiyeden yargılanıyor.

Açılımda çifte standart mı uygulandı diyorsunuz?

Başbakan, İçişleri Bakanı “Diyalog, barış, analar ağlamasın. Herkesin fikrini alacağız. Akan kan dursun” dedi. Biz ilk zamanlar açılımı destekledik. Ama bir süre sonra gördük ki AKP’nin derdi başka. “Ben açılım yapıyorum, demokratikleşme yapıyorum” diye bütün kamuoyunun desteğini alıp diğer tarafta Kürt tarafındaki örgütlü yapıları tasfiye etmeye çalışıyor. Önce DTP’ye yöneldi ve onu kapattı. Şimdi kendince sıra PKK’ya geldi. PKK’yı da askeri operasyonlarla yok etmeye çalışıyor. Askeri operasyonlar beraberinde çatışmaları getirdi.

PKK’YA EYLEM KARARINI BAŞBAKAN ALDIRDI

- Bilinçli bir süreç mi işliyor diyorsunuz?

Siz birini öldürmeye çalıştığınızda o da kendini savunmaya başlar. Bunu ‘haklıdır meşrudur’ diye söylemiyorum ama o da kendini savunur. Başbakan da bunu biliyordu. Askeri operasyon yaparsa PKK’da eylem kararı alacak. Başbakan bunu biliyordu ve PKK’ya böyle yaparak eylem kararı aldırttı. Bunun sorumlusu Başbakan’ın kendisidir. İddia ediyorum çatışmaları tırmandıran başbakandır. Şimdi bunun üzerinden oy toplamaya çalışıyor. “PKK açılımı bozuyor, Anayasa değişikliği yaptık ona saldırıyor, tam da demokratikleşecektik eylemleri başlattı” diyerek aslında başlatmadığı açılımın sorumluluğunu bize yüklüyor. Biz bunu gördük. Habur tutuklamaları ile de tüm Türkiye bu süreci görmüş oldu.

AÇILIM AKP’Lİ KÜRTLERE

- Kürtçe yayından, Kürtçe kurslarına pek çok gelişme yaşandı bu dönemde. BDP olarak bu süreçte sizin hiç hatanız yok mu?

Bunlar bizim için hala yasak ama. Bunlar hangi Kürtlere serbest. AKP’ye biat etmiş Kürtlere serbest. Biz AKP’ye biat etmemiş Kürtler olarak ne yapacağız? Bu açılım AKP’li Kürtlere yönelik bir açılım. TRT Şeş’le yetinen Kürtler var. Birde onunla yetinmeyen milyonlar var. Onlar anadilde eğitim de istiyor. Özel kanallarda özgürce eğitim de, demokrasi de istiyor. Ama AKP’nin Valisi Kürtçe davetiye çıkarınca sorun olmuyor, Kürt’ün kendi seçtiği belediye başkanı yapınca yargılanıyor.

PERUK TAKSA ÇİLLER SANIRSINIZ

- Başbakan Erdoğan Türkiye’de güzel şeyler olurken terörün tırmanmasına dikkat çekiyor. Dış güçler, ihale….

Başbakan bunları söylediğine göre elinde bilgi belge olmalı. Hangi ülke ihale veriyor, hangi gizli güçlere hizmet ediyor çıksın açıklasın, yoksa sussun, yalan konuşmasın. 30 yıldır süren sorunun nedeni Kürt sorunudur.

Başbakan şu anda peruk taksa aynen Tansu Çiller konuşuyor sanırsınız. 90’lı yıllara dönmüş durumdayız.

BDP BUSÜREÇTE NE YAPACAK?

- Türkiye 90’lı yıllara mı dönüyor? Siz bu süreçte ne yapacaksınız?

Barış arayışından vazgeçmeyeceğiz. Vazgeçtiğimiz an ölümleri içimize sindirmiş oluruz. Alışmayacağız. Tahriklere de gelmeyeceğiz. Hükümete “barış olsun” baskımızı sürdürmeye devam edeceğiz. PKK’ya da şiddetsiz çözüm arayışı konusunda çağrılarımızı da sürdüreceğiz. Barış ve kardeşlik çağrımızdan geri adım atmayacağız.

- “Öcalan muhatap alınmalı” diyerek bu süreci çok zorlamıyor musunuz?

O zaman birileri çıkıp da hayır böyle olmasın şöyle olsun desin. Birileri ölüm dışında bir şey söylesin. Ben böyle söylüyorum. Kafama yattığı için böyle söylüyorum. Birilerini muhatap almak, propagandasını yapmak, sözcülüğü için söylemiyorum. Bütün vicdanım, inancımla söylüyorum. İnanıyoruz ki öyle olursa kan durur, çatışma durur, onun üzerinden çözüm gelişebilir. Başka yöntem bilsem onu söylerim. Gençlerin ölümünden feryat duyduğum için bunu söylüyorum.

KIZILAY’A MASA KURMAK GEREKMEZ

- Nasıl bir muhataplık olacak bu? Devlet yetkilileri İmralı’ya mı gitsin?

Bunların yöntemleri vardır. İRA, ETA önekleri var. Yeter ki diyalog kurmak istesin. Bunu benim bilmem gerekmiyor. Davul zurnayla ilan etmesi gerekmiyor. Devletin bir çok kurumu var. Onlar devreye girsin. Niye 20 yaşındaki asker çocuklar devreye giriyor. Biz Kızılay’ın göbeğine masa kurulsun herkes de bunun etrafında otursun demiyoruz.

BARIŞTAN ASIL BUGÜN BAHSETMEK GEREK

Barış aramak tam da böyle dönemlerin işidir. Açılım başladığında ne çatışma vardı ne kan dökülüyordu. Başbakan için atıp tutmak kolaydı. “Analar ağlamasın, bedeli neyse öderiz. Geri adım atmayacağız. Akan kanı durduracağız...." Başbakan bu sözleri asıl şimdi söylemeli. Ama o savaş başbakanlığı, savaş tahrikliği yapmaya sürdürüyor

- Partilere yönelik çağrınız olmuş görüşmek istediğinizi söylemiştiniz. Bir girişimde bulundunuz mu?

Sayın Erdoğan, Kılıçdaroğlu, Bahçeli ile görüşmek istiyoruz. Kısa sürede bunu yapmak için hazırlıklarımız var. Programımızı hazır hale getirdikten sonra görüşmek için harekete geçeceğiz. Çözüm adına, kan akmasın diye, barış adına. Barış arayışımız sürecek.

internet haber



Bu haber 942 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,846 µs