En Sıcak Konular

Edebiyat dünyasının acı kaybı

18 Haziran 2010 16:22 tsi
Nobel Edebiyat ödülü sahibi Portekizli yazar Jose Saramago geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti.

Jose Saramago edebiyat tarihinde edebiyat dünyasının en prestijli ödülü olan Nobel Ödülü'nü almasıyla değil, kazandığı ödüle verdiği tepkiyle bir iz bırakmıştı. 1998 yılında Nobel'i kazanan Jose Saramago ödülü aldığını öğrendiği sırada Frankfurt Kitap Fuarı'ndan ayrılmış ve havaalanına doğru gitmekteydi. Ödülü aldığı öğrenilince fuara tekrar davet edilen Saramago ise yetkililere verdiği şu yanıtla tarihe geçti "bırakın karıma gideyim."

Fakir bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Saramago önce yayınevlerinde çeşitli görevlerde bulundu. 1976 yılında ise kendini tamamen kitaplarına veren Saramago 1998 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı.

Saramago'nun yayıncısı Zeferino Coelho, internet sayfası üzerinden yaptığı açıklamada, yazarın yakalandığı bir hastalıktan sonra sağlık durumunun giderek kötüleştiğini ve Kanarya Adalarından Lanzarote'deki evinde öldüğünü belirtti.

1998 Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan yazarın ilk eseri, 1947'de yayımlanan "Günah Ülkesi (Terra do Pecado)" idi. Yazarın ağırlıklı olarak romanlarının yanı sıra şiir, öykü, deneme, günlük ve oyun alanında eserleri bulunuyor.

JOSE SARAMAGO KİMDİR?

Jose Saramago Lizbon kentinin kuzeyindeki küçük bir köy olan Azinhaga'da (Ribatejo) doğdu. Yoksul bir köylü ailenin oğlu olarak büyüdü. Ailesiyle birlikte taşındığı Lizbon'da öğrenim gördü. Öğrenimi sırasında kırsal kesimde çalıştı. Ekonomik sorunları nedeniyle okulu bıraktı. Makinistlik eğitimi aldı. Teknik ressamlıktan redaktörlüğe, editörlüğe ve çevirmenliğe kadar birçok işte çalıştı.

Bir yayınevinde, yayın hazırlığı ve üretim departmanında görev yaptı. Diario ve Lisboa gazetelerinde kültür editörü olarak çalıştı. Siyasi yorumlar yazdı. Portekiz Yazarlar Birliği'nin yönetim kurulunda görev üstlendi. 1976'dan sonra kendini tümüyle kitaplarına verdi.

1993'te Kanarya Adaları'nda Lanzarote'ye yerleşti. Pilar del Rio ile evlendi. İlk romanı Günah Ülkesi (Terra do Pecado) 1947'de yayınlandı.

Yazarın romanları ve denemelerinin yanısıra iki şiir kitabı ve oyun kitapları da vardır.



Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,994 µs