En Sıcak Konular

Özcan: YÖK, dünyaya örnek üniversite modeli üzerine çalışıyor

18 Haziran 2010 12:05 tsi
Dünyanın içinde bulunduğu durumun yükseköğretim sistemlerinin yeniden yapılandırılmasını zorunlu hale getirdiğini belirten Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, "Türk yükseköğretim sisteminde yeni yapılanma arayışı çabalarımızda

YÖK tarafından düzenlenen "Türk Yükseköğretimi ve Bologna Süreci" konulu toplantı Akdeniz Üniversitesi (AÜ)'nin ev sahipliğinde Antalya'da yapıldı. Atatürk Konferans Salonu'ndaki toplantıya 134 üniversiteden 270 rektör ve yardımcısı katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, yükseköğretim sistemlerinin içinde bulunulan yüzyılın gerektirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda, sürekli değişen ekonomik ve soysal yapılara uygun olarak yeniden yapılandırılmasının Türkiye'de ve dünyanın diğer bölgelerinde hiç olmadığı kadar yoğun şekilde tartışıldığını söyledi.

Bunun nedeninin küreselleşen dünyada bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu olanaklar sayesinde ülkeler arasındaki sınırların giderek belirsizleşmesinin yanı sıra ülkelerin birbirlerine karşı üstünlüklerini yeni dinamiklerle tanımlanmaları olduğunu ifade eden Özcan, "Genç ve dinamik bir nüfusa sahip olan ülkemiz için ve yükseköğretim sistemimiz için, bu tam olarak neyi ifade etmektedir? Birincisi, üniversite çağındaki her gencimiz bir diğeriyle eşit şartlarda yüksek öğretime erişim hakkına sahip olmalıdır. Bir yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıran her gencimiz bir diğeriyle eşit kalitede eğitim görmelidir. Bir yükseköğretim programından mezun olan her gencimiz, akademik niteliklerle birlikte, iş dünyasının gerektirdiği bilgi, beceri ve yetkinliklerle de donatılmış olmalıdır." diye konuştu.

Açıköğretim dâhil edildiğinde üniversitelerdeki öğrenci sayısının 3 milyona yaklaştığına değinen YÖK Başkanı, genç ve dinamik bir nüfusa sahip Türkiye'nin yükseköğretim talebini karşılayabilmek için son yıllarda büyük bir atılım içine girdiğini kaydetti.

Üniversite sayısının hızla artmasına karşın bunu tek başına yeterli olmayacağını belirten Özcan, "Yükseköğretim kurumlarımızdaki eğitim-öğretim kapasitesi, fiziki ve idari kapasite ve sosyal olanakları bir bütün olarak ülkemizde yükseköğretimin kalitesini en üst seviyeye taşımak için ve dünyadaki örnekleriyle yarışabilir hale getirebilmek için yükseköğretim kurumlarımızın yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Hiç kuşkusuz ki bunun için yükseköğretimin tüm paydaşlarının aktif olarak rol alacağı bir model kurgulamak gerekmektedir. Bu model, uluslararası dinamiklerden ve gelişmelerden bağımsız olmamalı, ama aynı zamanda ülkenin ekonomik, toplumsal ve kültürel yapılarıyla da uyumlu olmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Böyle bir modeli oluştururken dünyada üniversitelerin bu süreci nasıl geçtiklerinin, nasıl yapılandıklarının, kendilerini değişen dünya koşullarına nasıl adapte ettiklerinin incelenmesi gerektiğine vurgu yapan Özcan, "Biz çalışmalarımızda, dünyanın belli başlı üniversitelerini ve sistemlerini inceleyerek mevcut sistemimize katkı getirecek çalışmalar içinde bulunmayı hedefliyoruz. Türk yükseköğretim sisteminde yeni yapılanma arayışı çabalarımızda başka ülkelere de model olabilecek bir yükseköğretim sisteminin yaratıcısı olmayı arzulamaktayız."

YÖK Başkanı, Türkiye'nin 2001 yılında katıldığı ve bugün 47 üyesi bulunan Bologna Süreci doğrultusunda yükseköğretim kurumlarının uygun yapılanmasını sağlayarak Türk yükseköğretimini, Avrupa ve dünyadaki diğer sistemler ile uyumlu hale getirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

cihan



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,171 µs