En Sıcak Konular

Burun kanamasındaki gizli tehlike

18 Haziran 2010 10:51 tsi
Burun kanamasındaki gizli tehlike

Çoğunlukla masum bir durum olarak görülüyor, oysa ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor...

Sıcakların artmasıyla birlikte aşırı sıcak havanın beraberinde getirdiği bazı sağlık sorunları da insan sağlığı üzerinde etkili olmaya başladı.

Bu sağlık sorunlarından biri de çoğunlukla masum bir durum olarak görünen, oysa ciddi sorunlara da yol açabilen burun kanamaları… Alman Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tamer Haliloğlu, genellikle basit nedenlere bağlı olan ve yılın her döneminde görülebilen burun kanamalarının, aşırı sıcak ve nemli havalarda daha sık görüldüğüne dikkat çekti. Op. Dr. Haliloğlu, özellikle sıcaklarda sıkça görülebilen burun kanamaları ve burun kanamalarının pratik tedavi yöntemlerine ilişkin şu bilgileri verdi:

Sık rastlanan bir durum ama…

Sık rastlanan bir durum olan burun kanamaları herkesin en az hayatında bir defa karşı karşıya kaldığı bir durumdur. Genellikle basit nedenlere bağlı ve kolayca durdurulan bir durum olmasına rağmen, bazen sebebi çok ciddi olup hayatı tehdit eden şiddette kanamalar meydana gelebilir. Şiddetli kanamalarda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Kanamaların sık görülme nedeni ise genellikle burnun içindeki yoğun ve yüzeysel kılcal damarlara bağlanmaktadır. Özellikle burun boşluğunu ikiye ayıran bölmenin ön kısmı, buruna gelen damarların birbiriyle birleştiği ve bu damarların oldukça yüzeysel olduğu bir bölümdür. Çocuklarda bu kısım hiç bir etki olmadan bile kanayabilir. Burun boşluğunun her iki kenarında bulunan burun etleri (konka) damar açısından çok zengindir ve bazı kanamaların sebebidir. Sıcak ve nemli hava dolayısıyla ‘konka’da meydana gelen şişme ve büyüme bu damarların yırtılarak kanamasına neden olabilir.

Burun kanamasının nedenleri

Burun kanamasının nedenleri hem buruna ait sebeplere (lokal sebepler) hem de burun dışındaki problemlere (genel sebepler) bağlı olarak gelişmektedir. Bu sebepler şunlardır:

Lokal nedenler:

-Burun içi iltihapları

-Sinüzit

-Buruna gelen darbeler

-Çocukların burun karıştırmaları

-Buruna sokulan yabancı cisimler

-Burun içi ve sinüs tümörleri

-Burunda kemik eğriliği (septum deviasyonu)

-Allerjik rinit

-Sıcak ve nemli hava

Genel nedenler:

-Hipertansiyon

-Kan Hastalıkları (Kanama-pıhtılaşma bozuklukları, lösemi vs.)

-Barsak Parazitleri

Öncelikle kanama durdurulmalı

Özellikle şiddetli burun kanamalarında öncelikli yapılması gereken şey, sebebine bakılmaksızın kanamanın durdurulmasıdır. Kanama durdurulduktan sonra sebebi konusunda bazı araştırmalar yapılmalıdır. Sebebin araştırılmasında ilk yapılması gereken hastanın muayenesidir ki, genellikle muayene ile sebep anlaşılır. Şüphelenilen sebebe göre tansiyon ölçülmesi, sinüzit filmlerinin çekilmesi, barsak paraziti araştırılması, kanama-pıhtılaşma testleri, kan hastalıkları ile ilgili testlerin ve tetkiklerin yapılması da kanamanın sebebi konusunda bizleri aydınlatır.

Kanamalarda izlenen yöntemler

Birçok burun kanaması kendiliğinden ya da hastanın burun ucunu tutması ve soğuk uygulaması ile durdurulabilmektedir. Ancak bu yöntemlerle durmayan kanamalar doktor müdahalesini gerekli kılmaktadır. Kanamayı durdurmak için yapılabilecek bazı müdahaleler şunlardır:

-Damarın yakılması

-Tampon konulması

-Damarların bağlanması

Evde kanama nasıl durdurulur?

Hastanın kendi uyguladığı yöntemlerle de burun kanamalarının evde durdurulması mümkündür. Hastanın ilk yapması gereken şey, burun ucunu sıkıca tutarak başın öne doğru eğilmesidir. Eğer baş arkaya doğru eğilirse kanın genizden boğaza gitme ihtimali artar. Burun üzerine soğuk uygulaması da faydalıdır. Hatta, hasta burun ön kısmına tampon görevini üstlenecek bir gazlı bez de koyabilir. Ancak hastanın kendi uyguladığı yöntemler kanamayı durdursa da mutlaka uygun zamanda bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına muayene olmalıdır. 

gazetevatan



Bu haber 881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,159 µs