En Sıcak Konular

İran’a çifte kıskaç

18 Haziran 2010 10:18 tsi
İran’a çifte kıskaç ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, yeni yaptırımların, İran’ın nükleer programını geliştirmesine yardım edenleri hedef aldığını duyurdu.

Geithner’ın duyurusunu yaptığı yeni tedbirler, Washington’un, BM Güvenlik Konseyi’nde geçen hafta İran’a karşı kabul edilen yaptırım kararının hayata geçirilmesine yönelik ilk adımını oluşturuyor.

İran’a mali baskıyı gelecek haftalarda daha da artırmaya ve İran’ın terör örgütlerine desteğini hedef almaya devam edeceklerini vurgulayan Geithner, “İran Devrim Muhafızlarına odaklanmayı ve İran’ın uluslararası yaptırımlardan kurtulma çabalarını açığa çıkarmayı sürdüreceğiz” dedi.

ABD Hazine Bakanlığı, yeni tedbirlerin, İran’ın, nükleer silahların yayılması faaliyetlerini hayata geçirmek ve maskelemek için mali sektörü, nakliye endüstrisi ve Devrim Muhafızları’nı kullandığına işaret ettiğini de ekledi.

AB de sıkılaştırıyor

AB liderleri, İran’a yönelik yaptırımların sıkılaştırılmasına karar verdi. Bu karar, petrol ve gaz sektörüne yatırım yapılmasını bloke etmeyi, rafinaj ve doğalgaz kapasitesinin azaltılmasını öngörüyor. AB liderlerinin aldığı yaptırım kararı, BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararlardan önemli ölçüde daha da ileri bir nitelik taşıdığı belirtiliyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın ek yaptırımlarla ilgili açıklamasında ise “Bunlar, gerginliği çözmede gösterilen işbirliği çabalarını zayıflatır” dendi.

ABD ve AB Tahran’a yaptırımları genişletiyor

BM Güvenlik Konseyi’nin nükleer programı nedeniyle İran’a yeni yaptırım kararı almasından bir hafta sonra ABD Yönetimi ve Avrupa Birliği, birbirinden bağımsız olarak Tahran’ı hedef alan yeni önlem paketleri açıkladılar.

İzlanda’ya müzakere hakkı

BRÜKSEL’de bir araya gelen AB devlet ve hükümet başkanları İran’a yaptırımlara yeşil ışık yakarken, İzlanda ile üyelik müzakerelerinin başlatılmasını da onayladı.
300 bin nüfuslu ada ülkesi İzlanda, küresel ekonomik krizin ardından zora girerek, geçen yıl AB üyeliği için başvuruda bulunmuştu. İzlanda, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu diğer üç adaydan önce, 2012 yılında AB’ye katılmayı hedefliyor.

İşte ABD’nin kara listesi

ABD’nin yeni yaptırımları, Amerikan vatandaşlarının kara listeye alınan şirket ve bireylerle ticari ilişki içine girmesini yasaklıyor ve bunların ABD’nin yetki sınırları içine girebilecek mal varlıklarını donduruyor. Kara listeye alınanlar şöyle:

İran Post Bankası da dahil 16 banka,
İran İslam Cumhuriyeti Gemicilik Hattı (IRISL). Beş paravan şirket ve 71 gemi,
Rah Sahel ile Sepanir petrol ve gaz şirketi. İran yönetiminin sahibi olduğu 22 petrol, enerji ve sigorta şirketi,
Kalaye elektrik şirketinin tedarikçi acentesi Javedan Mehr Tus,
İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi
İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi
İranlı üst düzey komutanlardan Muhammed Rıza Nakdi
İran Hava Kuvvetleri ve Füze kumanda Birimi.

Hürriyet



Bu haber 977 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,372 µs