iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Üzerindeki adres eliyle yazılan mektup

18 Haziran 2010 10:08 tsi
Üzerindeki adres eliyle yazılan mektup Üzerinde, 'kızım sana söylüyorum' pulu var! iyibilgi Ankara

Bugün bir çok gazetede okudunuz. ABD Temsilciler Meclisi üyesi 126 parlamenter, Başkan Obama’ya bir mektup yazdı ve özünde Türkiye’nin yanında değil İsrail’in yanında durmasını istedi.

Haberler bu mektubun öyküsünü okura sunsa da, aslında çıkarılması gereken birden çok mesaj ve bir de bütünü itibariyle anlamı var bu duruşun.

“Tespiti” baştan söyleyelim; Amerikan siyasi sistemi iki meclis üzerine kurulu. Biri Senato (100 parlamenterden oluşur), diğeri ise Temsilciler Meclisi (435 parlamenterden oluşur).

Her ikisi de önemlidir ama TM biraz daha önemlidir. Ve Beyaz Saray bu meclisin ağzının içine bakmak zorundadır. Bununla ilgili en taze örnek, Obama için ölüm kalım meselesi sayılan sağlık reformunda, TM üyelerini ikna etmek için gösterdiği performans, günlerce telefon başında durmasıdır.

İşte bu TM’nin 126 üyesi, bir diğer deyişle yaklaşık %30’u Obama’ya İsrail-Türkiye mektubu gönderdiler.

Bu tablo, işte o hep söylenen bir türlü haritası tam çıkarılamayan, sınırları bilinemeyen “İsrail lobisi”nin elle tutulur ispatını sunuyor. İlk kalemde ve işe Senato’yu dahil etmeden tam 126 vekil açık biçimde İsrail’in yanında yer tutan ve yine açık biçimde Ankara’yı karşıya alan resmi bir tutum için girebiliyorlar, Beyaz Saray’ın önüne de bunu koyabiliyorlar.

Dediklerini de söyleyelim; “Türkiye'nin İsrail ile zıtlaşması ve İran ile yakınlaşması, ilişkilerimizi zedeler".

“Gazze gemilerine yönelik baskından dolayı İsrail'in dünya kamuoyunun kınamalarına karşı korunması gerektiği…”

“Başkan Obama'nın İsrail'i savunması”,  “Türkiye'nin, 'İsrail karşıtı' yolda devam etmesi halinde ABD ile bağlarının zarar görebileceği, “Ermeni tasarısının geçebileceği”, “BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'e yönelik soruşturma girişiminin veto edilmesi”, “Türkiye'nin eylemlerinin utanç verici olduğu”, "Ankara'nın NATO üyesi olmasına rağmen, batıya doğru bakmadığı" vb…

Buradan da mesajlara ulaşmak mümkün. Dikkat edilirse mektup Obama’dan beklentilerini söylüyor ama aynı zamanda Türkiye’yi ikaz ediyor, bir anlamda Washington’un açıkça söyleyemediklerini dillendiriyor.

Denebilir ki, bu mektup biraz Beyaz Saray’a ama daha çok Ankara’ya.  İstekler sıralandığında ABD’nin tam ne dediği maddeler halinde ortaya çıkıyor.

Tam bir “kızım sana söylüyorum gelinim anla” durumu. Böylece mektubun bir manada aslında üzerinde yazan adres tarafından yazıldığını da söyleyebiliriz!

Peki ya gerçekten bağımsız bir mektupsa bu. Olup olmadığını Beyaz Saray’ın açıklamalarından anlayacağız. Fakat sadece vekiller lobi eliyle bu mektubu imzaladılarsa, önümüzde Kasım seçimlerinde Obama’yı gerçekten zor günler bekliyor demek. Zira mektupta imzası bulunanların içinde çok sayıda Demokrat da bulunuyor!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,004 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,227 µs