En Sıcak Konular

'Dünyanın yeni bir paradigmaya ihtiyacı var'

18 Haziran 2010 08:28 tsi
'Dünyanın yeni bir paradigmaya ihtiyacı var' Woodrow Wilson Kamu Hizmeti Ödülü veriilen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, tören sonrası konuştu...

Bakan Davutoğlu'na ve Şahenk'e Woodrow Wilson ödülleri verildi    

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Doğuş Holding Yönetim Kurulu başkanı Ferit Şahenk, 'Woodrow Wilson Ödülü'ne layık görüldü. Davutoğlu, "Kamu Hizmeti", Şahenk ise "Kurumsal Yurttaşlık" alanlarında ödüle sahip oldu. Tören sonrası bir konuşma yapan Davutoğlu, Wilson'un idealizm ve realizm arasında kurduğu bağa dikkat çekerek, "Bizim idealizmimiz basit ve açık: Tarihi normalleştirmek" dedi.

Woodrow Wilson İnternational Center Smithsoinan Bilim Adamları Enstitisü, bölgesel barışı sağlama yolundaki aktif rolü nedeniyle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na 'Kamu Hizmeti Ödülü'nü verdi. Ödülün kendisine layık görülmesinden dolayı teşekkürlerini bildiren Davutoğlu, Woodrow Wilson'un dünyaya bakış açısına ilişkin bir konuşma yaptı. Woodrow Wilson'un da kendisi gbi eğitimci odluğunu anlatan Davutoğlu, "Wilson, eğitimle devlet yönetimi arasındaki güçlü bağı hepimize gösterdi" diye konuştu.

Wilson'un idealizm ve realizm arasında kurduğu bağa dikkat çeken Davutoğlu, "Wilson'un Cemiyet-Akvam fikri bir ütopya olarak görüldü ama sonuçta gerçekleşti. Bizim idealizmimiz de açıktır: Tarih normalleştirmek. Çevremizde ambargo istemiyoruz. Çevremizde silahlanma istemiyoruz. Çevremizde barış istiyoruz. Ermenistan'a bakışımız da budur, Yunanistan'a bakışımız da budur.Geçen ay Yunanistan ile 22 anlaşma imzaladık. Bugüne kadar 35 anlaşma imzalanmış. Rusya ile İran ile anlaşmalar imzaladık" şeklinde konuştu.

ABD ile Türkiye arasında ortak amaçlar olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, "Yeter ki birbirimizi anlayarak bir ittifak kuralım. Dünyanın yeni bir paradigmaya ihtiyacı var. Türkiye- Amerika ilişkilerinin yeni bir paradigmaya ihtiyacı var. Çünkü 2. Dünya savaşında oluşan ortam dünyayı taşıyor. Birleşmiş Milletler'in reforme edilmesi lazım. Bölgesel düzenlerin yeniden inşa edilmesi lazım. Dünyanın ekonomisi bu düzeni kaldıramıyor. O yüzden G-8 yetmez G- 20 lazım. Artık Avrupa merkezli bir kültür yok dünyada. Avrupa merkezlilik yetmiyor. Diğer kültürleri dışarıda bırakarak bir ortaklık olmuyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bölgesel rolü hakkında konuşan Davutoğlu, Türkiye'nin bölgesindeki gelişmelere kayıtsız kalamayacağını anlattı. "Biz barış yaymaya çalıştıkça, bugün son derece gereksiz eksen tartışması yapanlar var. Muhtemelen o gün Wilson'u okuyanlar da 'Amerika'nın ekseni kayıyor mu?' diye sormuştur. Eğer dünyanın zemini değişiyorsa o zeminde sabit duramayız. Sabit durduğumuz noktalar ilkelerdir. Kim küresel barışın yanındaysa biz onun yanındayız. Kim barışı tehdit ediyorsa onun karşısındayız. Kimse bize ideolojik tavır takındığımız ithamı yapamaz" sözlerini sarf etti.

Ferit Şahenk ise Ahmet Davutoğlu'nun, verilen ödülü hakettiğini belirterek, "Türkiye son 8 yılda önemli mesafeler katetti. Bunda saygı duyarak sevdiğim Sayın Davutoğlu'nun önemli bir rolü vardır" dedi.

cihan



Bu haber 1,079 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,101 µs