En Sıcak Konular

Gauck: Avrupa ile Türkiye arasında arabulucu olabilirim

17 Haziran 2010 18:33 tsi
Almanya'nın Cumhurbaşkanı adaylarından Joachim Gauck, Türkiye'nin bölgesinde düzeni sağlayabilecek bir rolü olduğunu söyledi ve "Türkiye ile Avrupa arasında daha iyi iletişim için aracı olabilirim." dedi.

Deutsche Welle'ye konuşan Joachim Gauck, 30 Haziran'da parlamento tarafından cumhurbaşkanlığına seçilmesi halinde Ortadoğu'da yaşanan sorunlar için devreye gireceğini ifade etti. Joachim Gauck bunun için ise Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duyduğunu aktardı. Gauck, "Türkiye'nin rolünü bölgesinde düzeni sağlayabilecek bir ülke olarak görüyorum. Komşusu İran'la ilgili Avrupa Birliği'nin ciddi endişeleri var, yine bölgede İsrail - Filistin sorunu çözüm bekliyor. Avrupa Birliği'nin yanı sıra bu konuda çözüme destek olacak ülkelere ihtiyacımız var. Ben Türk ve Avrupalı politikacıların daha iyi iletişim kurması için aracı olabilirim." ifadelerini kullandı.

Türkiye konusunda Başbakan Angela Merkel'den farklı düşündüğünün sinyallerini veren eski

Doğu Alman İstihbarat Servisi (Stazi) yetkilisi, "Türkiye'nin Avrupa Birliği ile daha sıkı işbirliği içinde olmasından memnuniyet duyarım. Bunun pek çok nedeni var. Örneğin bizim modelimizin, farklı kültür ve değerlere sahip Türkiye tarafından kabul görmesi, Avrupa'yı mutlu edecektir. Ben Türk ve Avrupa gelenekleri arasında anlaşma potansiyelinin yüksek olduğunu düşünüyorum." dedi.

Sosyal Demokrat ve Yeşillerin Cumhurbaşkanı adayı Joachim Gauck göçmenlerin Almanya'ya uyumu konusunda hatalar yapıldığı görüşünde. Gauck, şunları söyledi: "Amerika'ya iki üç yıl önce göç edenlerin parlayan gözlerle bana bakıp, 'ben bu ülkenin vatandaşıyım' dediğini gördüm. Sanki Amerika'nın Anayasası'nı yazmışçasına gururluydular ve kendilerini evlerinde hissediyorlardı. Biz bu hissi onyıllardır burada yaşayanlara veremedik. Ben bunun gelişmesi için elimden gelen katkıda bulunacağım."

Yapılan kamuoyu araştırmaları, tarafsız kimliği ile öne çıkan Sosyal Demokrat Parti SPD ve Yeşiller'in adayı olan 70 yaşındaki Joachim Gauck'a halkın daha fazla destek verdiğini ortaya koyuyor. Her ne kadar halkın değil, Federal Seçiciler Kurulu'nun oyları belirleyici olsa da Gauck'a verilen bu destek hükümet üzerinde dolaylı baskı oluşturuyor.

Gauck, "Neden daha iyi bir cumhurbaşkanı olacağını" şu sözlerle açıkladı: "Bilmiyorum. Daha iyi olacağımı başkaları söylüyor. Yaşam tecrübem ve iletişim gücümle hükümet eden ve edilenler arasında bağlantı kurabileceğimi düşünüyorlar. Bence toplumun arayışları beni öne çıkartıyor. İnsanlar inanabilecekleri birine özlem duyuyor, alt ve üst arasındaki iletişimin iyileştirilmesini istiyorlar."

Cumhurbaşkanlığı görevinden istifa eden Horst Köhler, düzenlenen askeri törenle salı akşamı Berlin'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı Bellevue'den ayrılmıştı. Sarayın yeni sahibi ve Almanya'nın 10'uncu Cumhurbaşkanı 30 Haziran tarihinde yapılacak seçimle belli olacak. İktidar ortaklarının önerdiği Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Christian Wulff'un seçilmesi için yeterli oy çoğunluğu var. Ancak koalisyon içindeki rüzgârın nereye eseceği tam belli değil.

Her ne kadar Wulff, Gauck karşısında avantajlı görünse de sonucu, yarısı Federal milletvekili yarısı eyalet temsilcileri 1244 delegenin vereceği oylar belirleyecek. Meclisteki siyasi dağılıma bakıldığında Gauck'un iktidar partilerinin adayı Christian Wulff karşısında şansı oldukça düşük.

Siyasi çevreler Gauck'un seçimi kazanmasının hükümetin sonu olabileceği yorumunda bulunuyor. Demokrasi ve insan hakları konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan Joachim Gauck'un en büyük avantajı partiler üstü bir konumda olması. Bu nedenle iktidar milletvekillerinden de oy alma ihtimali var.

cha



Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    17,823 µs